Επικαιρότητα

Αλήθειες και ψέμματα για το επενδυτικό success story

Ανάκαμψη των επενδύσεων καταγεγραμμένη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αποτυπωμένη στα στοιχεία που επηρεάζουν το ΑΕΠ της χώρας δεν υπάρχει.

Ανάκαμψη των επενδύσεων καταγεγραμμένη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αποτυπωμένη στα στοιχεία που επηρεάζουν το ΑΕΠ της χώρας δεν υπάρχει.

Το αντίθετο: τα στοιχεία εξαμήνου δείχνουν κάμψη στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Και το 2016, ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας. Όσο για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αυτές έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά κύριο λόγο εξαιτίας της Fraport.

Χωρίς την επένδυση στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα ήταν μια ακόμη «κακή χρονιά». Ακόμη και έτσι όμως, η συμμετοχή των άμεσων ξένων επενδύσεων στο ελληνικό ΑΕΠ είναι περιορισμένη και εξαρτάται από ένα και μόνο παράγοντα: από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Έτσι, για να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει συνέχεια στo πολιτικό της αφήγημα περί ενίσχυσης των επενδύσεων, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και να προωθήσει τόσο τις μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά και οι οποίες μπορούν από μόνες τους να επηρεάσουν θετικά το συνολικό ποσό των επενδύσεων αλλά και να υλοποιήσει τις δύσκολες αποκρατικοποιήσεις της επόμενης διετίας από τις οποίες θα πρέπει να προκύψει οικονομικό όφελος για το δημόσιο άνω των 3,5 δις. ευρώ.

Ο «ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου», ο δείκτης που αποτυπώνει την επίδραση των επενδύσεων στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, έδειξε πτώση στο β’ τρίμηνο του 2017 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι επενδύσεις περιορίστηκαν στα 4,934 δις. ευρώ έναντι 5,203 δις. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016, ήταν το χειρότερο έτος από πλευράς επενδυτικής δραστηριότητας των τελευταίων 20 ετών. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, περιορίστηκε στα 20,3 δις. ευρώ –ποσό μικρότερο ακόμη και από τα 20,574 δις. ευρώ του 2015- και επίδοση που είχε να καταγραφεί από το 1996.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι τμήμα του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Έτσι, όταν η κυβέρνηση μιλάει για την πολύ μεγάλη αύξηση που καταγράφεται το 2017 στον συγκεκριμένο τομέα, ουσιαστικά μιλάει για ένα μικρό κομμάτι των συνολικών επενδύσεων. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι κάποιοι «ξένοι επενδυτές» έριξαν χρήματα στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, δεν σημαίνει ότι καλύπτεται το κενό από την απόλυτη επενδυτική αδράνεια σε κρίσιμους τομείς όπως η κατοικία, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ. Οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2016, περιορίστηκαν στο 1,1 δις. ευρώ όταν το 2007 είχαν φτάσει στα 25 δις. ευρώ. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα ήταν μόλις 5,47 δις. ευρώ από 12 δις. ευρώ το 2008. Και το σύνολο των επενδύσεων έχει περιοριστεί στα 20,3 δις. ευρώ από 60 δις. ευρώ το 2007, 50 δις. ευρώ το 2009 και 40 δις. ευρώ το 2010.

Μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία των άμεσων ξένων επενδύσεων για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, φέρνει το φως τα πραγματικά αίτια.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 2,13 δις. ευρώ έναντι μόλις 748 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Ειδικά τον Ιούνιο, καταγράφηκαν άμεσες ξένες επενδύσεις 536 εκατ. ευρώ έναντι 211 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας εξαγοράς του 24% του ΑΔΜΗΕ από την εταιρεία State Grid Europe. H μεγαλύτερη ξένη επένδυση ήταν αυτή που αποτυπώθηκε στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τον Μάρτιο μήνα κατά τον οποίο το σχετικό ποσό εκτοξεύτηκε στα 728 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 110 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται η άμεση συμμετοχή των εταιρειών Fraport AG και Slentel Ltd από την Κύπρο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών που ανέλαβαν τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα πάνω από το μισό ποσό προέρχεται από την παραχώρηση των αεροδρομίων και την πώληση του ΑΔΜΗΕ δηλαδή από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Για να υπάρξει συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει το επόμενο βήμα και στις αποκρατικοποιήσεις. Το πρόγραμμα όμως έχει μπροστά όλα τα δύσκολα για την κυβέρνηση: από τις εισηγμένες εταιρείες (Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) μέχρι την Εγνατία το Ελληνικό κλπ.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x