Χάντμπολ

Αλλάζει ο ευρωπαϊκός χάρτης του χάντμπολ

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χάντμπολ αποφάσισε τη Δευτέρα να καταργήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων γυναικών και να αναβαθμίσει το EHF Cup από τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Η αρχή έγινε στους άνδρες πριν τρία χρόνια, όταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποφάσισε να συγχωνεύσει το EHF με το Κυπελλούχων. Όλες οι χώρες- μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, με εξαίρεση τις δύο πρώτες στην ειδική βαθμολογία της, έχασαν από μία θέση.

Αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε από την εκτελεστική επιτροπή και για τις γυναίκες, αφού από την περίοδο 2016-2017 οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα μειωθούν σε τρεις, ήτοι Τσάμπιονς Λιγκ, EHF Cup, Τσάλεντζ Καπ. Το EHF Cup, όπως συνέβη και στους άνδρες, θα αναβαθμιστεί και θα έχει νέο σύστημα διεξαγωγής με τρεις προκριματικούς γύρους, φάση ομίλων με 16 ομάδες και «νοκ άουτ» ματς μέχρι το διπλό τελικό.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, πλην Δανίας και Ουγγαρίας, που είναι στις πρώτες θέσεις του ευρωπαϊκού ranking, θα χάσει μία θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πλέον θα αγωνίζονται αντί για πέντε τέσσερις ομάδες μας.

Έτσι, το 2016-2017, ο πρωταθλητής Ελλάδος θα αγωνιστεί στο EHF Cup, ενώ ο κυπελλούχος και οι ομάδες που θα τερματίσουν δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα στη βαθμολογία, θα αγωνιστούν στο Τσάλεντζ Καπ.

Το 2015-2016, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πέντε ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, δηλαδή μία στο Τσάμπιονς Λιγκ, μία στο EHF Cup, μία στο Κυπελλούχων και δύο στο Τσάλεντζ Καπ, αλλά τη μεθεπόμενη χρονιά θα χάσει τη μία θέση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, λόγω της χαμηλής συγκομιδής βαθμών από τους συλλόγους μας τις τρεις τελευταίες περιόδους.

Στο Ranking List, οι πρώτες δύο χώρες βγάζουν πέντε ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης (δύο Τσάμπιονς λιγκ, τρεις EHF Cup), από την τρίτη ως την έβδομη θέση τέσσερις ομάδες (μία Τσάμπιονς Λιγκ, τρεις EHF Cup), από την όγδοη ως την 24η θέση οι χώρες έχουν δικαίωμα για τέσσερις ομάδες (μία Τσάμπιονς Λιγκ, μία EHF Cup, δύο Τσάλεντζ Καπ) και από την 25η και κάτω τέσσερα δίνονται «εισιτήρια» ως ακολούθως: Μία EHF Cup και τρεις Τσάλεντζ Καπ.

Η Ελλάδα βρίσκεται για λίγους πόντους διαφορά στην τέταρτη κατηγορία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x