Euroleague

Άλλο Ρεάλ, άλλο πρωταθλήτρια!

Deja vu για την Μακάμπι, όπως στον περασμένο τελικό της Ευρωλίγκας! Οι Ισραηλινοί -με σεληνιασμένο τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη- έκαμψαν την αντίσταση της Ρεάλ Μαδρίτης με 90-86 και ανέβηκαν στην κορυφή!

Την νίκησε στον περασμένο τελικό της Ευρωλίγκας, τη νίκησε και στο πρώτο φετινό τους ραντεβού!

Μια ψυχωμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην «κόλαση» του κλειστού της έριξε στο καναβάτσο τη Ρεάλ Μαδρίτης με 90-86 και φτάνοντας το ρεκόρ της στο 4-1 (όσο και η βασίλισσα) σκαρφάλωσε στην κορυφή του ομίλου του Παναθηναϊκου. Έτσι, δείχνει έτοιμη να μπει... σφήνα στην πρώτη δυάδα και να πάρει πλεονέκτημα έδρας ενόψει πλέι οφ (πράγμα διόλου ευχάριστο για τους πράσινους).

Εκπληκτικός ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης για όσο είχε δυνάμεις, τελειώνοντας το ματς με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ Χέινς, Σμιθ και Πάργκο έβγαλαν τα... κάστανα απ' τη φωτιά όταν χρειάστηκε. Από πλευράς Μαδριλένων (7/28 τρίποντα), 20 είχε ο Ρέγες (με 11 ριμπάουντ), 13 ο Αγιόν και 11 ο... άστοχος Γιουλ, με τον Μπουρούση να έχει 9 πόντους, αλλά να χρησιμοποιείται για μόλις 10'!

Το ματς:

Εξ’ αρχής η Ρεάλ έδειξε πως είχε… όρεξη επιθετικά. Αλλά υπολόγιζε -σε πρώτη φάση- χωρίς τον… ξενοδόχο. Διότι ο Σχορτσανίτης παρέσερνε τον οποιοδήποτε έβρισκε μπροστά του και φτάνοντας τους 10 πόντους(!) στο 4’, κρατούσε την Μακάμπι στο κόλπο (12-15). Όταν, όμως, ο Σόφο κουράστηκε, οι ψηλοί της βασίλισσας όχι μόνο βρήκαν διαδρόμους, αλλά άρχισαν να κάνουν θραύση. Κυρίως με τον Ρέγες (που… συναγωνιζόταν σε προσωπική απόδοση τον Σχορτσανίτη) και εν συνεχεία με τον Μπουρούση, οι Ισπανοί ξέφυγαν με 11 (18-29), προτού διαμορφωθεί το 23-31 στο φινάλε του δεκαλέπτου, σε ένα άκρως επιθετικό παιχνίδι.

Οι Μαδριλένοι έχασαν στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου τον προσανατολισμό τους. Διότι πετυχαίνοντας μόλις δύο καλάθια, έδωσαν την ευκαιρία στην Μακάμπι όχι μόνο να επιστρέψει, αλλά να προηγηθεί και με τρίποντο του Χέινς (36-35). Το black out… έκανε «φτερά» για τη Ρεάλ και με τον Κάρολ να δίνει ρυθμό μπροστά, η διαφορά αποκαταστάθηκε εκ νέου, με τους Μαδριλένους να «παγώνουν» τους Ισραηλινούς, χάρη στο 36-45. Ο Big Sofo επανήλθε στο παρκέ, έκανε ό,τι μπορούσε για την ομάδα του (έχοντας ήδη 15 πόντους), αλλά εξίσου… σεληνιασμένος ήταν και ο Ρέγες απ’ την άλλη (16 πόντους) και κάπως έτσι οι φιλοξενούμενοι πήγαν στα αποδυτήρια με +8 (46-54).

inner

Γρήγορα-γρήγορα οι πρωταθλητές Ευρώπης μάζεψαν τη διαφορά. Κι εκεί που το παιχνίδι είχε γίνει πάλι ντέρμπι (59-61), οι παίκτες του Λάσο άνοιξαν το… γκάζι και μέσα σε δύο λεπτά, αποσπάστηκαν για ακόμη μια φορά με οκτώ (59-67). Η Μακάμπι δεν είχε καμία πρόθεση να παραδοθεί. Κάθε άλλο. Με τον Πάργκο να βάζει… φωτιά στο κλειστό (με τρίποντο που μείωσε στους τρεις) και τον Λάντσμπεργκ να ξαναδίνει προβάδισμα στους Ισραηλινούς, προτού εν τέλει οι φιλοξενούμενοι διατηρήσουν έστω και οριακά τα «ηνία» στο τέλος της περιόδου (68-69).

Κάτι έδειχνε πως δεν λειτουργούσε σωστά στη Ρεάλ (με τα... βαριά χαρτιά να μην είναι σε καλό βράδυ). Υπήρχε πρόβλημα στην επίθεση και ο Λάσο δε μπορούσε να βρει λύση. Κι όσο αυτό συνεχιζόταν, οι γηπεδούχοι γίνονταν ολοένα και πιο… αφεντικό του ματς, με τον Πάργκο να τους δίνει «αέρα» 8 πόντων για πρώτη φορά (81-73). Ο Σχορτσανίτης είχε πλέον σιγήσει (ήταν πραγματικά… εξαντλημένος, δεν μπορούσε ώρες-ώρες να σταθεί όρθιος), αλλά οι παίκτες του Γκούντες έβρισκαν σκορ από αλλού. Οι Μαδριλένοι -με τον Μπουρούση καθηλωμένο στον πάγκο δίχως να παίρνει πολύ χρόνο συμμετοχής- έχουν… παικταράδες στο ρόστερ τους. Και τη μία ο Σέρχιο τους κράτησε όρθιους (με τρίποντο για το 85-82), ενώ κάτι ανάλογο έκανε και ο Γιουλ στην απέλπιδα προσπάθεια για την ανατροπή, μειώνοντας στο καλάθι για το 88-86 στα 15’’. Ο Αλεξάντερ ήταν εύστοχος απ' τη γραμμή, ο Ροντρίγκεθ έκανε το λάθος στην ύστατη ευκαιρία για την αλλαγή δεδομένων και κάπως έτσι η Μακάμπι πανηγύρισε σπουδαία νίκη με το τελικό 90-86.

Τα δεκάλεπτα: 23-31, 46-54, 68-69, 90-86.

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Πάργκο 11(1), Χέινς 17(5), Σμιθ 14, Ραντλ 6, Λάινχαρτ, Τάιους 4, Οχαγιόν, Λάντσμπεργκ 16(2), Σχορτσανίτης 17(8ρ.), Αλεξάντερ 5

Ρεάλ Μαδρίτης: Ρίβερς 4, Ρούντι 5(1), Νοτσιόνι 4, Ματσιούλις 4, Ρέγες 20 (11ρ.), Σέρχιο 5 (1), Αγιόν 13, Κάρολ 7(1), Γιουλ 11(3), Μπουρούσης 9, Σλότερ 4

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x