Κώστας Μιαούλης

Αν δεν θες να... γεράσεις δανεικός, η πρώτη επιλογή είναι ΑΕΚ

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τις εποχές της δεκαετίας του 1990 που επιστρέφουν, όταν όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είχαν σαν πρώτη επιλογή την ΑΕΚ.

Ήταν 25η Μαρτίου του 2012. Μαζί με τον συνάδελφο και καλά μυημένο στο ρεπορτάζ του Αστέρα, Χρήστο Οικονόμου έχουμε κατέβει στα αποδυτήρια μετά το τέλος του 7-2 του Ολυμπιακού απέναντι στην ομάδα της Τρίπολης. Ο Χρήστος χαιρετάει τον 19χρονο τότε ποδοσφαιριστή και μιλούν για λίγο. Όταν ο Μπακασέτας απομακρύνεται, ο Χρήστος μου αποκαλύπτει: «Δικός σας είναι. Αρρωστάκι με την ΑΕΚ»!

Τα επόμενα χρόνια παρακολουθούσα την πορεία του. Δεν είχε την εξέλιξη που ήλπιζα. Η κανονική του θέση ήταν δεύτερος επιθετικός, σπάνιες συμμετοχές, ακόμα πιο σπάνια τα γκολ στον Αστέρα. Tη σεζόν που τελειώνει όμως σε λίγες μέρες, από την αρχή φάνηκε να παίρνει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν από τον Ουζουνίδη. Άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες, σε έναν νέο ρόλο. Κάτι ανάμεσα σε επιτελικός μέσος και δεύτερος επιθετικός. Όσοι παρακολουθούν τη στήλη έχουν... βαρεθεί να διαβάζουν φέτος για τον Μπακασέτα.

Χαίρομαι που τα δεδομένα (τουλάχιστον όπως τα παρουσίαζαν τα ρεπορτάζ) ανατράπηκαν, χαίρομαι που ο ίδιος κατανόησε πού είναι το συμφέρον του. Οι ποδοσφαιριστές σε αυτή την εποχή αποφασίζουν με βάση το πού βλέπουν καλύτερα το επαγγελματικό τους μέλλον. Όχι με βάση το συναίσθημα. Στην περίπτωση του Μπακασέτα παίζει και αυτό ρόλο. Αλλά πάνω απ’ όλα ξέρει πού θα έχει την ευκαιρία να έχει εξέλιξη και πού, αν υπογράψει εκεί, θα... γεράσει παίζοντας σαν δανεικός στη μία και στην άλλη ομάδα. Άλλωστε σύμφωνα με το «ερυθρόλευκο» ρεπορτάζ, το αρχικό, θα έμενε και τον επόμενο χρόνο στη Νέα Σμύρνη. Άσχετα αν το τροπάρι άλλαξε απότομα και τον θέλει τώρα ο Σίλβα στην προετοιμασία...Αν έχει ρωτήσει τον Τζανδάρη ο Τάσος, κάτι θα...φοβήθηκε πως δεν θα πάει καλά! Καλή η προετοιμασία, αλλά κάποιος μπορεί να σε ξεγράψει χωρίς καλά-καλά να παίξεις σε φιλικό...

Το βράδυ του Σαββάτου, κάναμε την κουβέντα για τον Μπακασέτα και τον Βέλλιο. Αν έπρεπε να επιλέξω έναν από τους δύο, παρότι στον Μπακασέτα ποδοσφαιρικά τρέφω μεγάλη συμπάθεια, θα διάλεγα τον φορ του Ηρακλή. Ακόμα και τώρα που το πράγμα για τον παίκτη του Πανιωνίου, δείχνει να ξεκαθαρίζει και η πλάστιγγα να γέρνει στη μεριά της ΑΕΚ. Από την άλλη μεριά ωστόσο, η μεταγραφή του Μπακασέτα μπορεί να μην είναι προτεραιότητα, αλλά αν ολοκληρωθεί θ’ αποτελέσει νίκη επικοινωνιακή με σαφές μήνυμα. Όποιος κρίνει πού είναι ποδοσφαιρικά το συμφέρον του και όχι οικονομικά, έχει σαν πρώτη επιλογή την Ένωση.

Θα με ικανοποιήσει διότι ο παίκτης θα βγάζει προσωπικότητα και επιλέγει με βάση το δικό του συμφέρον καθαρά ποδοσφαιρικά. Θα έχει δύσκολο έργο. Όπως όμως έκανε ξαφνικά το άλμα στον Πανιώνιο κι από ένας απλός δεύτερος επιθετικός, έβαλε κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως το εξαιρετικό κράτημα της μπάλας και την κάθετη πάσα, έτσι μπορεί να προσαρμοστεί και σε όποια άλλη θέση.

Φέτος ο Μπακασέτας δούλεψε σκληρά και δούλεψε πολύ με τον Μπλένταρ Κόλα να τον βοηθά πολύ στην εξέλιξη ειδικά του σουτ του. Για τις μοναδικές προσθήκες που δεν ρωτάς τον νέο προπονητή, είναι οι ευκαιρίες καλών Ελλήνων. Δεν γράφω νέος, γιατί στα 23 πλέον δεν είσαι ταλέντο, κάποια στιγμή πρέπει να το καταλάβουμε.

Η τάξη σιγά-σιγά επιστρέφει, ποδοσφαιρικά. Εκεί που σταμάτησαν όλα, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποφάσισε να πάει στον Ολυμπιακό. Τότε που όλοι οι Έλληνες είχαν σαν πρώτη επιλογή την ΑΕΚ. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για ν’ αρχίσει να αποκαθίσταται η τάξη στο ελληνικό ποδοσφαιρικό σύμπαν.

ΥΓ: Αξίζουν μπράβο στον Μπακασέτα και για το γεγονός πως θέλει να πάρει λεφτά και η ομάδα της Νέας Σμύρνης.Όπως και να ΄χει ο παίκτης από 1η του μήνα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί και να "κλείσει" σε ομάδα της αρεσκείας του, αφού θ' απομένουν έξι μήνες για να τελειώσει το συμβόλαιο του. Είτε άμεσα, είτε το χειμώνα ο Μπακασέτας, εκτός σοβαρού απροόπτου θα φορέσει τα "κιτρινόμαυρα".

ΥΓ2: Ανοίγει η όρεξη των ΑΕΚτζήδων. Πέρα από το "γιατί όχι" και Βέλλιο, εγώ λέω γιατί όχι και σε μία νέα περίπτωση Ριβάλντο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x