Διονύσης Δεσύλλας

Αν ο ΠΑΟ αντέξει στην πίεση…

Ο Διονύσης Δεσύλλας εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο στο ντέρμπι, αρκεί να μην του γυρίσει μπούμερανγκ η «επιτακτική ανάγκη» για νίκη.

Δεν είναι και συχνό «φαινόμενο» τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός να έχει τον πρώτο λόγο για νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Και ναι, στην κυριακάτικη αναμέτρηση της Λεωφόρου, οι «πράσινοι», θεωρητικά πάντα, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των ερυθρόλευκων. Και μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψουν για τα καλά στο κυνήγι του τίτλου, όσο δύσκολη κι αν θεωρείται η κατάκτησή του.

Στα ντέρμπι, φυσικά, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, προβλέψεις δεν χωρούν, «στάμπες» φαβορί δεν μπαίνουν. Τα παραδείγματα του παρελθόντος, όπου πριν από τα παιχνίδια η «λογική» έλεγε «1» ή «2» και το αποτέλεσμα ήταν ανάποδο, είναι αρκετά. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μη σταθεί στα παρακάτω στοιχεία.

1.Ο Παναθηναϊκός, δίχως να εντυπωσιάσει, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα μια σταθερότητα. Σταθερότητα, η οποία, όπως έγραφα στο προηγούμενο κείμενο, έρχεται στο καταλληλότερο σημείο του πρωταθλήματος.

2.Οι «πράσινοι» πολύ δύσκολα χάνουν μέσα στην έδρα τους.

3.Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το «τριφύλλι» είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον κουρασμένο σωματικά και ψυχολογικά Ολυμπιακό, ο οποίος προέρχεται, εκτός των άλλων, και από την ήττα στην Ουκρανία. Με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

4. Τη συγκεκριμένη περίοδο, παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Μπορεί ο Ολυμπιακός ποιοτικά να υπερτερεί, αλλά ο Παναθηναϊκός λειτουργεί ως ομάδα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν το κάνει ο «αιώνιος αντίπαλος». Από τη μια υπάρχει ένα σύνολο με συγκεκριμένο πλάνο, από την άλλη μια ομάδα δίχως κάτι τέτοιο.

5. Ο Παναθηναϊκός είναι πιο ξεκούραστος και με σαφέστατα καλύτερη ψυχολογία από τον πανάκριβο (σε ρόστερ) Ολυμπιακό, που δεν περνάει και τις καλύτερες του μέρες.

Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία, προ ντέρμπι, γιατί μετά κάποια απ’ αυτά πετιούνται και στο καλάθι των αχρήστων. Η ουσία είναι πως όλα δείχνουν ότι η εξέλιξη του αυριανού ντέρμπι θα καθοριστεί πρώτον σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός και ποιες θα είναι οι εντολές του Γιάννη Αναστασίου. Θα παίξει επιθετικά για να «πνίξει» τον αντίπαλό του στο «καμίνι» της Λεωφόρου ή θα περιμένει και θα το πάει συντηρητικά; Θα κοιτάξει να τρέξει τον ταλαιπωρημένο Ολυμπιακό ή θα έχει, αρχικά, άλλες προτεραιότητες; Ποια θα είναι η «απάντηση» του κόουτς στο δίλλημα: Βγαίνουμε μπροστά ή περιμένουμε και βλέποντας και κάνοντας;

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει στο γήπεδο για ένα και μόνο αποτέλεσμα: Τη νίκη! Συνεπώς, ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η πίεση στους παίκτες του «τριφυλλιού». Μια πίεση, που τα τελευταία δυο χρόνια, δεν την είχαν σε ΚΑΝΕΝΑ ντέρμπι, αν εξαιρέσουμε, σχετικά, τον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, όπου τα πήγαν περίφημα. Θα αντέξουν, τώρα, οι «πράσινοι» μ’ αυτό το βάρος και μπροστά σε 16.000 σκυλιασμένους και διψασμένους για επικράτηση οπαδούς τους; Θα φανεί την Κυριακή…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x