sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ανάλυση: Το αγωνιστικό προφίλ της Γουλβς

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο παιχνιδιού της Γουλβς! Το sportfm.gr αναλύει το αγωνιστικό προφίλ της αντιπάλου του Ολυμπιακού και τα όσα παρουσιάζει στο γήπεδο η ομάδα του Νούνο Εσπίριτο Σάντο.

Στην «μάχη» της Ευρώπης ρίχνεται ξανά την ερχόμενη Πέμπτη ο Ολυμπιακός.

Μετά την τεράστια πρόκριση επί της Άρσεναλ, οι Πειραιώτες έχουν να υπερβούν ακόμη ένα... αγγλικό εμπόδιο. Αυτό της Γουλβς. Μια ομάδα που μπορεί να έχει μικρότερη ποιότητα από την Άρσεναλ σαν μονάδες, αλλά αποτελεί ένα καλοδουλεμένο σύνολο που στηρίζεται στα «θέλω» του προπονητή.

Το sportfm.gr έβαλε κάτω τα ματς της Γουλβς, μελέτησε τον τρόπο παιχνιδιού της και τα όσα ζητάει μέσα στο γήπεδο από τους παίκτες του, στο τακτικό κομμάτι, ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Από το 5-3-2 και τις τις παραλλαγές που επιλέγει, τα διάφορα «τρικ» που χρησιμοποιεί ο Πορτογάλος τεχνικός, όπως και τους παίκτες-κλειδιά στο παιχνίδι των «λύκων».

Το αγαπημένο 5-3-2 του Νούνο Εσπίριτο Σάντο και οι παραλλαγές του

Κάθε διάταξη που χρησιμοποιεί, είναι μία παραλλαγή του... αγαπημένου του 5-3-2. Ως βάση υπάρχει πάντα αυτή η διάταξη, ωστόσο μπορεί στο χορτάρι να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους. Το βέβαιο είναι πως οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί δεν αλλάζουν, καθώς ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο θέλει να προσδίδει μια αμυντική σιγουριά στην ομάδα του.



Η πρώτη και βασική επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού, είναι ένα flat 3-5-2. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι πέντε παίκτες στον άξονα, παίζουν σε ευθεία σαν να δημιουργούν ένα πρώτο αμυντικό τείχος στους αντιπάλους τους. Αυτό η διάταξη μπορεί ελαφρώς να αλλάξει και να γίνει 3-4-1-2, με ένα από τα τρία κεντρικά χαφ να προωθείται ελαφρώς. Συνήθως αυτό τον ρόλο έχει ο Ζοάο Μουτίνιο. Όταν η Γουλβς βρίσκεται σε θέση άμυνας, οι δύο παραπάνω επιλογές αλλάζουν και γίνονται μόνιμα 5-2-1-2.

Υπάρχει ακόμη μία παραλλαγή που χρησιμοποιείται από τον Νούνο Εσπίριτο Σάντ. Πρόκειται για το 3-4-3, πάλι με τετράδα στην ευθεία στα χαφ. Αυτή η διάταξη χρησιμοποιείται λιγότερες φορές από τον Πορτογάλο κόουτς, η οποία σε θέση άμυνας της ομάδας αλλάζει σε 5-2-3.

Το «τείχος» στον άξονα και τα ντουμπλαρίσματα στις πλευρές

Το καλύτερο παράδειγμα για να αναλύσουμε τον τρόπο που πιέζει η Γουλβς, είναι το παιχνίδι του πρώτου με την Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ» για την Premier League. Παιχνίδι που βρήκε την ερχόμενη αντίπαλο του Ολυμπιακού νικήτρια με δύο τέρματα του Τραορέ σε αντεπιθέσεις στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα.

Εικόνα live 21963964/114715.jpg

Όπως φαίνεται από το παραπάνω σχεδιάγραμμα, η Γουλβς βρίσκεται σε θέση άμυνας και η διάταξη έχει γυρίσει σε 5-4-1. Οι γραμμές έχουν πολύ μικρές αποστάσεις, έχοντας σχηματίσει ένα διπλό «τείχος» στον άξονα το οποίο δεν επιτρέπει στους αντιπάλους τους να παίξουν κάθετο ποδόσφαιρο. Τα δύο μπακ βρίσκονται στο ύψος των δύο παράλληλων γραμμών της μεγάλης περιοχής, αφήνοντας χώρους στα πλάγια για τους παίκτες της Σίτι, ενώ ακριβώς μπροστά από την αμυντική γραμμή βρίσκεται και η τετράδα στα χαφ, παίζοντας στην ίδια ευθεία.

Ο επιθετικός (σσ. Χιμένες) βρίσκεται ακριβώς στον άξονα, έχοντας την «εποπτεία» των αντιπάλων στόπερ και βοηθώντας ορισμένες φορές τα χαφ στο μαρκάρισμα. Με αυτό τον τρόπο και στο συγκεκριμένο ματς με την Σίτι, η Γουλβς υποχρέωσε την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα σε μία διαρκή ανούσια και φλύαρη κυκλική κυκλοφορία της μπάλας.

Εικόνα live 21963964/51316.jpg

Στο δεύτερο σχεδιάγραμμα, ακριβώς από πάνω, μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένα πολύ σημαντικά «τρικ» που κάνει ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο στην διάταξη της ομάδας του όταν αμύνεται και τον βοηθάνε τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό transition.

Κοιτάζοντας το σχεδιάγραμμα, βλέπουμε την Μάντσεστερ Σίτι να ξεκινάει το build-up της, δηλαδή την δημιουργία μιας νέας επίθεσης με ορθολογικό τρόπο από την αμυντική της γραμμή. Ο Χιμένες που είναι ο πρώτος «αμυντικός» γυρίζει προς τα πίσω για να κλείσει τους χώρους και την απόσταση από τους μέσους. Επίσης, με τις διακεκομένες γραμμές βλέπουμε την τριπλέτα των στόπερ που έχουν έναν αντίπαλο να αντιμετωπίσουν, αλλά μαρκάρουν χώρο και όχι τον παίκτη καθώς είναι πάγια εντολή του Νούνο Εσπίριτο Σάντο οι κεντρικοί του αμυντικοί να κινούνται όπως οι παίκτες στα... ξύλινα ποδοσφαιράκια, να είναι σε μία ευθεία!

Εικόνα live 21963964/51316.jpg

Αυτό που χρίζει αναφοράς, όμως, και είναι ένα από τα «τρικ» του Νούνο Εσπίριτο Σάντο είναι τα... ζευγάρια (σσ. με τα νούμερα 1 & 2) που δημιουργεί στις πλευρές του. Παρότι έχει πάντα έναν παίκτη στην πλευρά ως μπακ-χαφ, σε θέση άμυνας ένα χαφ από τα τρία πηγαίνει στη μία πλευρά για να ντουμπλάρει και να βοηθήσει τον συμπαίκτη του. Στην άλλη πλευρά, βρίσκεται ένας δεύτερος παίκτης από τον άξονα και ο περιφεριακός φορ (σσ. το νούμερο 3) γυρίζει στον άξονα για να συμπληρωθεί το κενό ενός εκ των δύο προαναφερθέντων.

Αυτό βοηθάει στην αμυντική λειτουργία και στο να μην καταφέρει ο αντίαπλος με το μπακ και το εξτρέμ να βάλει το μπακ-χαφ της Γουλβς στην μέση και να μην δημιουργούνται υπεραριθμίες. Αυτά τα ζευγαρώματα βοηθάνε, επίσης, στο επιθετικό transition και στην γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, με πολλές επιθέσεις αλλά και αντεπιθέσεις της Γουλβς να βγαίνουν από τα πλάγια και με αυτόν τον τρόπο όπως φαίνεται παρακάτω στο γκολ κόντρα στην Τότεναμ.




Ο εγκέφαλος Ρούμπεν Νέβες και το... κρυφό «όπλο» Ντεντόνκερ

Υπάρχει ο Ρούμπεν Νέβες, ο οποίος είναι ο εγκέφαλος της ομάδας και έχει τον ρόλο του deep-lying playmaker που λένε και οι Άγγλοι. Ο Πορτογάλος όπως και όσοι παίκτες στο παγκόσμιο στερέωμα έχουν αυτόν τον ρόλο, παίζουν μεγάλο ρόλο στην κυκλοφορία της μπάλας και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Βοηθούν στη γρήγορη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, ενώ έχουν σιγουριά στις μεταβιβάσεις τους. Για να καταλάβετε καλύτερα, deep-lying playmaker είναι ο Μπουσκέτς, ο Κρόος, ο Ζορζίνιο και ο Χέντερσον.

Επιπροσθέτως, ο Ρούμπεν Νέβες συγκεκριμένα, είναι ο παίκτης που αγωνίζεται ως εξάρι παρότι τα στοιχεία του μοιάζουν περισσότερο σε... δεκαριού, γυρίζει πολλές φορές κοντά ή ανάμεσα στα τρία στόπερ για να πάρει την μπάλα και να την προωθήσει.

Εικόνα live 21963964/3651.jpg

Φυσικά, ο Ζοάο Μουτίνιο είναι ένας ακόμη ποιοτικός χαφ που ξέρει να δημιουργεί αλλά μεγάλη μνεία χρειάζεται να γίνει στον Λεάντερ Ντεντόνκερ. Αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Άντερλεχτ, με την Γουλβς να ξοδεύει 13,5 εκατ. ευρώ. Ο 24χρονος είναι ένα εργαλείο που μπορεί να καλύψει πολλές θέσεις. Η φυσική του θέση είναι αυτή του αμυντικού μέσου, αλλά μπορεί να παίξει κάλιστα ως εσωτερικός χαφ αλλά και να χρησιμοποιηθεί και σαν στόπερ.

Εικόνα live 21963964/111306.jpg
*φωτό από το footballbh.net

Χρησιμοποιείται κυρίως ως αμυντικός μέσος, ως καθαρός κόφτης και συμμετέχει λιγότερο στην κυκλοφορία της μπάλας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεταβιβάσεις του δεν έχουν το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας που έχουν αυτές των Νέβες και Μουτίνιο. Ωστόσο, αυτό το εκμεταλλεύεται πολύ έξυπνα ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο και ο Λεάντερ Ντεντόνκερ αποτελεί το κρυφό... όπλο στα χέρια του. Ζότα και Χιμένες τραβιούνται εναλλάξ στα πλάγια ανάλογα με το που παίζεται η μπάλα, ενώ αμφότεροι γυρίζουν πίσω για να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα στην κυκλοφορία. Αυτό δημιουργεί κενά στην αντίπαλη άμυνα, τα οποία εκμεταλλεύεται ο Βέλγος χαφ με κάθετες κινήσεις, πατώντας περιοχή και απειλώντας.


Η αλλαγή θέσης στον Ζότα και η μεγάλη εξέλιξή του

Στα χέρια του Νούνο Εσπίριτο Σάντο έχει βελτιωθεί σημαντικά, κάτι που φαίνεται μέσα στο γήπεδο, ο Ντιόγκο Ζότα. Από την περασμένη σεζόν κι έπειτα, ο 23χρονος Πορτογάλος έχει... διπλασιάσει τα ποσοστά του. Σκόραρε 0,19 γκολ ανά ματς, ενώ πλέον το ποσοστό του αγγίζει το 0,5. Την ίδια ώρα, τα σουτ που επιχειρεί από το 1,37 ανά αγώνα έχει ανέβει στο 2,46, ενώ το σχεδόν... μηδενικό ποσοστό του (σσ. 0,06) στις ασίστ έχει ανέβει στο 0,26. Δηλαδή γύρω στη μία ασίστ ανά τέσσερα παιχνίδια.

Εικόνα live 21963964/73732.jpg

Αυτή η αλλαγή στα στατιστικά του Ζότα ευθύνεται κυρίως στον προπονητή του, ο οποίος επέλεξε να του δώσει μεγαλύτερο ρόλο και συμμετοχή στο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τον σαν δεύτερο φορ δίπλα στον Ραούλ Χιμένες. Αρχικά, τον χρησιμοποιούσε ως εξτρέμ (κυρίως αριστερό και ορισμένες φορές ως δεξί), ενώ αρκετές φορές είχε και τον ρόλο του οργανωτή στο 3-4-1-2 που επέλεγε ως διάταξη ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x