Επικαιρότητα

Ανατολικό Αιγαίο: Σε... αναμμένα κάρβουνα οι τουριστικοί φορείς για το «μπλόκο» στα τουρκικά σκάφη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επικοινώνησε άμεσα με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Η άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών και η από 12ης Οκτωβρίου απαγόρευση των δρομολογίων από τα τουρκικά λιμάνια προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία, που ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν, προκάλεσε τις άμεσες και έντονες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επικοινώνησε άμεσα με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, μεταφέροντας την αγωνία των τουριστικών πρακτόρων και των άλλων τουριστικών φορέων της Λέσβου.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πολλά τουρκικά σκάφη παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ενώ εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο και αρκετά παράνομα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα πλοία να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας» υποστήριξε, μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο κ. Χατζηκυριάκος.

Και επισήμανε: «Η τουρκική αγορά ήταν μια από τις πιο δυνατές για το νησί της Λέσβου και φέτος ενίσχυσε σημαντικά τον τουρισμό μας. Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας έμειναν έκπληκτοι από αυτή την απόφαση -υπάρχει αναταραχή και στα νησιά, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση».

Και ενώ, ήδη, στη Σάμο, ένας Έλληνας πλοιοκτήτης εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συνεχίσει τα δρομολόγια προς την Τουρκία όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου, Δημήτρης Κασμιρλής, μιλώντας επίσης στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε: «Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση, γιατί δεν συμφέρει και τους ίδιους τους Τούρκους, καθώς η οικονομία πολλών παραλιακών πόλεων στηρίζεται σ' αυτή την συνεργασία».

Ο κ. Κασμιρλής ανέφερε πως, αν τελικά ισχύσει μια τέτοια απόφαση, θα υπάρξει πρόβλημα στη Σάμο, καθώς η τουρκική αγορά ήταν ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη. «Όμως, θα πρέπει να επενδύσουμε και σε άλλες αγορές, δεν θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στην Τουρκία, γιατί είναι απρόβλεπτη» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαία ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, υπό την προϋπόθεση να τηρείται η νομοθεσία αναφορικά με τις ναυλώσεις τουριστικών σκαφών και επιθεώρησης πλοίων, δηλώνει, με σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας.

«Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών, όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους» τονίζει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Και προσθέτει: «Παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα-Port State Control)».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x