Επικαιρότητα

Άνιση μάχη για να καθαριστεί η «χλαπάτσα»-τέρας που έχει καλύψει τον Θερμαϊκό

Συνεχίζει να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην επιφάνεια του Θερμαϊκού κόλπου η εκτεταμένη ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν από τον μυχό της παλιάς παραλίας έως και το Μέγαρο Μουσικής.

Όπως είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η καθηγήτρια βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα, τα στοιχεία από τις μετρήσεις έδειξαν ότι πάνω στο συσσωρευμένο νεκρό υλικό από το φυτοπλανκτόν, αναπτύσσεται νέος ζωντανός οργανισμός που παράγει βλέννα.

«Εν δυνάμει επάνω του θα μπορούσαν να αναπτυχθούν παθογόνα βακτήρια», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μουστάκα.

Ανησυχία μάλιστα προκαλεί η παραδοχή της κ. Μουστάκα ότι κανένας επίσημος φορέας δεν τους έχει ζητήσει έρευνα και πως οι ίδιοι διενεργούν ελέγχους από επιστημονικό ενδιαφέρον.

Ζήτησε να γίνουν έλεγχοι για την ποιότητα των νερών σε όλο τον Θερμαϊκό, μετά και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για τον ζωντανό οργανισμό.

Στο μεταξύ συνεχίζεται και σήμερα η προσπάθεια καθαρισμού του παραλιακού μετώπου από το απορρυπαντικό σκάφος Αλκίππη και την ειδική κινητή μονάδα επεξεργασίας της βλεννώδους μάζας.

«Κρατάμε την φερτή ύλη και το βιολογικό υλικό και αποβάλλουμε το νερό», είπε στο Ραδιο Θεσσαλονίκη ο Πασχάλης Χατζηγιαννάκης υπεύθυνος ανάπτυξης στην εταιρεία North Aegean Slop που έχει αναλάβει τον καθαρισμό.

Ερωτηθείς για το πού καταλήγει όλο αυτό το υλικό σημείωσε ότι επεξεργάζεται και αποθηκεύεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Καθησυχαστικός για τις μυδοκαλλιέργειες στον Θερμαϊκό εμφανίστηκε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παππάς.

Όπως ανέφερε, από τα μέχρι στιγμής δείγματα φαίνεται πως οι μυδοκαλλιέργειες δεν έχουν επηρεαστεί και τα αποτελέσματα είναι καλά. Είμαστε σε διαρκή παρακολούθηση, τόνισε.



Πηγή: thessnews.gr/

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x