Το μεγάλο «άδειασμα» του Μεγάρου Μαξίμου εισέπραξε ο Πάνος Σκουρλέτης, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΤΑΙΠΕΔ και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποίησεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απασφάλισε κατά του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Τον χαρακτήρισε ειρωνικά «πολυπράγμονα», υποστήριξε ότι λειτουργεί εξωθεσμικά και άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς για χρηματισμό δημοσιογράφων για να προωθηθούν οι θέσεις του.

Μετά την άγρια επίθεση, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρείχε στήριξη στον κ. Πιτσιόρλα, δηλώνοντας πως «έχει τις δικές του αυτόνομες διαδικασίες, που προκύπτουν από το καταστατικό λειτουργίας του». Η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι οι κινήσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ γίνονται ύστερα από έγκριση της κυβέρνησης. «Τα στελέχη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, που διορίζονται από την κυβέρνηση, κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, τα οποία ασκούν και το σχετικό έλεγχο», τόνισε η κυρία Γεροβασίλη.

Από το περιβάλλον του κ. Πιτσιόρλα επαναλαμβάνουν ότι το Ταμείο κυβερνάται από τη διοίκησή του, την οποία έχει διορίσει η ελληνική κυβέρνηση, και λειτουργεί στη βάση των αποφάσεων και των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Στόχος ο κ. Πιτσιόρλας ή ο πρωθυπουργός;


Το σχέδιο αποκρατικοποίησεων έχει κάνει άνω - κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πιτσιόρλας δέχεται πυρά από κάποια κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς επιθέσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, με επίκεντρο την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Με δάκρυα στα μάτια τόσο ο κ. Σπίρτζης, όσο και ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας υπογράφουν τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά στη συνέχεια επιρρίπτουν ευθύνες στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ερώτημα που ανακύπτει -όχι μόνον από τη χθεσινή επίθεση του κ. Σκουρλέτη αλλά έπειτα από τη δημόσια διατύπωση διαμετρικά αντίθετων απόψεων αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις -είναι αν οι επιθέσεις αυτές αποτελούν αιχμή κατά του Στέργιου Πιτσιόρλα ή αποτελούν στοχοποίηση και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτά αιχμές για τον πρωθυπουργό. Χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή του κ. Πιτσιόρλα, λέγοντας ότι «γίνονται και λάθη στις επιλογές, αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ουσία…». Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και είναι από τα παλαιότερα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, ενώ είχε διατελέσει διευθυντής στο γραφείο του προέδρου του Συνασπισμού επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου.


Τι δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης


«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς στο εσωτερικό που ουσιαστικά την σιγοντάρουν, την τρόικα εσωτερικού, δεν αναφέρομαι μόνο στους γνωστούς, στη ΝΔ και σε όσους την υποστηρίζουν, αναφέρομαι και σε εξωθεσμικούς παράγοντες που υπονομεύουν αυτή τη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

«Τα ΜΜΕ είναι γνωστό, αναφέρομαι συγκεκριμένα, μπορώ να το προσδιορίσω αν θέλετε, στο δικό του σχέδιο που εφαρμόζει στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ» συνέχισε και πρόσθεσε «το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο είναι ένας μάνατζερ ιδιωτικοποιήσεων αυτών που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ουσιαστικά διεκδικεί έναν πολιτικό ρόλο, το βλέπετε αυτό από τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα κ. Πιτσιόρλα,οποίος κατά την γνώμη μου κινείται σε ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης».

«Και επειδή δεν έχει αξία να τα λέω αυτά στο ραδιόφωνο, προσωπικά στην επόμενη συνεδρίαση των κυβερνητικών οργάνων, την Δευτέρα μπορεί να γίνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, θα θέσω αυτό το ζήτημα» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Δεν μπορεί δηλαδή όταν εμείς συζητάμε για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα πολιτική ιδιωτικοποιήσεων όπως την υλοποιούσε το ΤΑΙΠΕΔ επί Σαμαρά, να έρχεται αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ και να κινείται αυτονόμως» εξερράγη ο υπουργός Ενέργειας.

«Μα ο κ. Πιτσιόρλας είναι επιλογή του πρωθυπουργού» παρατήρησε ο Νίκος Χατζηνικολάου αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που είναι παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς αφού -μεταξύ άλλων- είχε διατελέσει διευθυντής στο γραφείο του προέδρου του Συνασπισμού επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου.

«Γίνονται και λάθη στις επιλογές αν εννοείτε αυτό, αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ουσία... Για να μη σας πω για διαρροές για μέλη της κυβέρνησης που γίνονται» απάντησε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης.

«Διαρροές που γίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ;» ήταν η επόμενη ερώτηση.

«Από το ΤΑΙΠΕΔ» απάντησε ο κ. Σκουρλέτης και κλιμάκωσε την κριτική του λέγοντας: «Το οποίο (σσ εννοεί το ΤΑΙΠΕΔ) επειδή ακριβώς διαχειρίζεται και χρήματα, αυτές πάντοτε οι διαρροές έχουν ανάγκη και από οικονομική βοήθεια».

«Αυτό είναι βαρύ που λέτε κύριε υπουργέ. Τι εννοείτε;» συνέχισε ο δημοσιογράφος.

«Διαπιστώστε, κοιτάξτε τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών σε όλες τις εφημερίδες» υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας αφήνοντας έναν πολύ βαρύ υπαινιγμό. «Υπάρχει ένα κέντρο και επειδή έχουμε και εμπειρία να ξέρουμε πώς καμιάφορά τροφοδοτούνται τα διάφορα δημοσιεύματα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Πηγή: protothema.gr