Επικαιρότητα

Απευθείας εκλογή του προέδρου της Κομισιόν ζητά ο Αυστριακός πρόεδρος

Να εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Κατά την άποψη του κ. Φίσερ, κάθε «πολιτική οικογένεια» (σ.σ. πολιτικό κόμμα) της Ευρώπης πρέπει να ορίσει ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο χρόνο, τον υποψήφιό της για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υποψήφιος της ομάδας που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα είναι εκείνος που θα διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο κ. Φίσερ στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου με τους προέδρους των τεσσάρων γερμανόφωνων χωρών της Ευρώπης (Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Λίχτενσταιν) μετά τις συνομιλίες που είχαν στην αυστριακή πόλη Ίνσμπρουκ.

Όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη δικαίωμα πρότασης για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν οι συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο και διακεκριμένο συνταγματολόγο Χάιντς Φίσερ - ο οποίος επανειλημμένα έχει επικρίνει την ΕΕ για έλλειμμα δημοκρατίας - είναι δυνατή μια αλλαγή της μέχρι τώρα διαδικασίας εκλογής του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Πηγή: Newbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x