Επικαιρότητα

Από τα μερίσματα και το ΕΚΑΣ ξεκινά η «σφαγή» των συνταξιούχων

284.000 συνταξιούχοι θα δουν την Τετάρτη μειωμένα τα μερίσματα που εισπράττουν - Ακολουθεί τον Αύγουστο η πρώτη μείωση των επικουρικών

Οι 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που εισπράττουν μέρισμα θα είναι οι πρώτοι που θα δουν - από την Τετάρτη - τις μειώσεις στις αποδοχές του λόγω του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.

Θα ακολουθήσουν με την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου οι περικοπές σε ΕΚΑΣ ενώ ακολουθεί τον Αύγουστο το «χτύπημα» στις επικουρικές.

Η μείωση του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα ξεκινά από το 11% και θα φτάνει έως το 63%, που πρακτικά σημαίνει ότι οι χιλιάδες αυτοί συνταξιούχοι θα δούν τις αποδοχές τους μειωμένες από 66 έως 88 ευρώ το μήνα.

Ακόμα μεγαλύτερες, όπως γράφουν Τα ΝΕΑ, θα είναι οι μειώσεις στα μερίσματά τους θα διαπιστώνουν οι δικαιούχοι στις καταβολές των ερχόμενων μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Δεύτερο χτύπημα στους συνταξιούχους η κατάργηση του ΕΚΑΣ που τίθεται σε εφαρμογή με τις συντάξεις Ιουλίου ενώ εκκρεμεί και η αναδρομική επιστροφή των χρηματων που καταβλήθηκαν τον Ιουνιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μειώσεις θα δουν, αλλά απο τις συντάξεις του Αυγούστου, και οι περιπου 260.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τους κυμαίνονται από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x