NBA

Από τα ψηλά στα χαμηλά…

Ο Αντουάν Γουόκερ μίλησε για το πώς καταστράφηκε οικονομικά μετά από μία εξαιρετική καριέρα στο ΝΒΑ, που του απέφερε πάνω από 110 εκατ. δολάρια. Τι διδάχτηκε ο ίδιος και το παράδειγμά του στους νέους.

Η ιστορία του Αντουάν Γουόκερ θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για πολλούς. Κατάφερε χάρη στο μπασκετικό ταλέντο του να κερδίσει από την καριέρα του στο ΝΒΑ πάνω από 110 εκατ. δολάρια, αλλά έφτασε να πτωχεύσει και να βγάζει στο σφυρί ακόμη και το δαχτυλίδι του πρωταθλήματος που κατέκτησε το 2006 με το Μαϊάμι. Ο ίδιος, στα 38 του πλέον, μίλησε για το πάθημά του…

Όπως είπε, όλα άρχισαν από τη στιγμή που μπήκε στο ΝΒΑ, μόλις στα 19 του χρόνια, το 1996. Παρότι είχε οικονομικούς συμβούλους, εκείνος έκανε του… κεφαλιού του. «Ήμουν αλαζόνας, δεν γνώριζα καλά κάποια πράγματα και ήθελα να κάνω κάποια πράγματα μόνος μου με τα χρήματά μου. Στην αρχή δεν ανησυχούσα καθόλου για τα ανοίγματά μου, γιατί τα χρήματα συνέχιζαν να ρέουν προς το μέρος μου», παραδέχεται πλέον ο Γουόκερ.

Πέρα από τα λογικά έξοδα που ανέλαβε προσφέροντας ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στην οικογένειά του, ο άλλοτε σταρ του ΝΒΑ έκανε όργιο σπατάλης. Αγόρασε ή έχτισε πολλά σπίτια εκατομμυρίων, γέμιζε τα γκαράζ του με πανάκριβα αυτοκίνητα, δεν φορούσε ποτέ το ίδιο κοστούμι δύο φορές, ενώ φρόντιζε το ίδιο life style να ακολουθούν όσοι ήταν γύρω του. Μέσα σε όλα τα άλλα, ο τζόγος μπήκε στη ζωή του κι όπως αποκάλυψε μέσα σε δύο χρόνια μόνο έχασε γύρω στα 650.000 δολάρια.

Οι επενδύσεις του σε ακίνητα στη νότια πλευρά του Σικάγο όχι μόνο δεν απέφερε κέρδη, αλλά σύντομα αποδείχτηκε εξαιρετικά ζημιογόνα και τον έπνιξε στα χρέη. Το 2010 κήρυξε πτώχευση, του αφαιρέθηκαν όλες οι πιστωτικές κάρτες και πάγωσαν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, ενώ υποχρεώθηκε να πουλήσει όλα τα υπάρχοντά του. Το 2012, με πολύ κόπο και πόνο, κατάφερε να βγει από τα χρέη. Πλέον κατοικεί στο μοναδικό ιδιόκτητο σπίτι που του έχει απομείνει, στο Σικάγο, μαζί με πέντε μέλη από την οικογένειά του, ενώ δεν διαθέτει κανένα αυτοκίνητο. Βγάζει τα προς το ζην ως αναλυτής σε ένα αθλητικό δίκτυο, ενώ κάνει ομιλίες στις οποίες αφηγείται την περιπέτειά του για να παραδειγματίσει τον κόσμο και να αποφύγει αντίστοιχες κακοτοπιές. Το 2015 θα κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ κι ένα βιβλίο με τίτλο «Gone In An Instant» (σε ελεύθερη μετάφραση «Χάθηκαν στη στιγμή») ελπίζοντας να γίνουν κάποιοι σοφότεροι από το πάθημά του.

Ποια είναι η συμβουλή που δίνει στους νέους παίκτες του ΝΒΑ για να μην βρεθούν στη θέση του; «Να βάλουν τη λέξη ‘όχι’ στο λεξιλόγιό τους. Θα πρέπει να μάθουν να λένε ‘όχι’ σε κάποιους ανθρώπους, ακόμη κι αν είναι σημαντικά πρόσωπα γι’ αυτούς. Να μένουν πιστοί στο οικονομικό τους πλάνο και να μην κάνουν καμία επένδυση μέχρι να ολοκληρώσουν την καριέρα τους».

Όσο για τον ίδιο; «Αυτό που θέλω τώρα είναι να έχω μια καλή ποιότητα ζωής. Να μπορώ να φροντίζω τα παιδιά μου και κάποια μέρα τα εγγόνια μου».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x