Επικαιρότητα

Άρση συνοριακών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν ως το Νοέμβριο ζητά η Κομισιόν

Η Κομισιόν δέχτηκε για τελευταία φορά, όπως υποστηρίζει, πρόταση για εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων που είχαν επιβληθεί εκτάκτως λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Την άρση των συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί εκτάκτως την τελευταία διετία σε περιοχές της Ζώνης Σένγκεν έως το Νοέμβριο, δηλαδή εντός των επόμενων έξι μηνών, συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημειώνει ότι αποδέχεται μεν το αίτημα ορισμένων κρατών-μελών για παράταση των υφιστάμενων ελέγχων για ακόμα έξι μήνες, πρωτίστως λόγω του «σημαντικού αριθμού» προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα. Αποσαφηνίζει όμως ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση που προτίθεται να προκρίνει.

Επισημαίνει ότι η διατήρηση των ελέγχων ακόμα και για το επίμαχο εξάμηνο θα πρέπει να αποτελεί μόνο έσχατη λύση για τα κράτη-μέλη της Ζώνης Σένγκεν, καθώς τα κλεισίματα συνόρων πρέπει να αντικατασταθούν από εναλλακτικά μέτρα που θα εγγυώνται το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.

Προτείνει ενδεικτικά την αρμόζουσα αστυνόμευση των μεθορίων και των μεγάλων συγκοινωνιακών αξόνων.

«Ήλθε ο καιρός να επιστρέψουμε, σταδιακά, σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Σένγκεν», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Προτείνουμε οι προσωρινοί έλεγχοι στο εσωτερικό της [Ζώνης] Σένγκεν να παραταθούν για μία τελευταία φορά αλλά καλούμε να κράτη-μέλη να τους βγάλουν σταδιακά», είπε.

Το «μπαλάκι» πλέον πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ενστερνιστεί τη σύσταση της Κομισιόν ή όχι.

Έλεγχοι βρίσκονται σε ισχύ σήμερα στα σύνορα:
Της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία
Της Γερμανίας με την Αυστρία
Της Δανίας με τη Γερμανία
Της Σουηδίας με τη Δανία στη γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες
Της Νορβηγίας σε πορθμεία που τη συνδέουν με τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία



Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x