Γενικά

Αρχίζει το... πάρτι της άμμου

Οι 1οι Μεσογειακοί Αγώνες Παραλίας ανοίγουν τις πύλες τους στη Πεσκάρα της Ιταλίας

Από σήμερα έως και τις 6 Σεπτεμβρίου η καρδιά των αθλημάτων παραλίας θα χτυπάει στη Πεσκάρα, όπου διοργανώνονται οι 1οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες.
Η διοργάνωση κινείται σε υψηλά επίπεδα συμμετοχής, αφού θα λάβουν μέρος περίπου 1.000 αθλητές από 24 χώρες!

Η τεχνογνωσία υπήρχε από το 2009, όταν η Ιταλική πόλη φιλοξένησε τους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ η ιδέα προήλθε με αφορμή την μεγάλη επιτυχία που γνωρίζουν οι Ασιατικοί Αγώνες Παραλίας.

Η εξέλιξη τους είναι τόσο ραγδαία που η διοργάνωση αυτή διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε τέσσερα όπως οι Μεσογειακοί.

Τα Asian Beach Games ξεκίνησαν το 2008 και έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τέσσερα τουρνουά (2008 Μπαλί- Ινδονησία), 2010 (Μούσκατ- Ομάν), 2012 (Χάιγιανγκ- Κίνα), 2014 (Πουκέτ- Ταϋλάνδη), το 2016 θα γίνουν στη Ντα Νανγκ (Βιετνάμ), ενώ ήδη έχει αποφασιστεί και η πόλη (Γκόα- Ινδία) που θα διεξαχθούν το 2018!

Όλα αυτά έδωσαν την ευκαιρία στη ΔΕΜΑ να αποφασίσει στη Μερσίνα τον Οκτώβριο του 2010 την δημιουργία αυτής της νέας διοργάνωσης με 11 αθλήματα: Κωπηλασία παραλίας σπριντ (Rowing Beach Sprint), χάντμπολ στην άμμο (Beach Handball), ποδόσφαιρο στην άμμο (Beach Soccer), τένις στην άμμο (Beach Tennis), βόλεϊ στην άμμο (Beach Volley), πάλη στην άμμο (Beach Wrestling), Κάνοε θαλάσσης (Canoe Ocean Racing), τεχνική κολύμβηση με πέδιλα (finswimming), κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας (Open Water Swimming), θαλάσσιο σκι (Water Ski) και Άκουαθλον (Aquathlon).

Ταιριάζει στον Έλληνα
Ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν στην Ασία αυτοί οι αγώνες και ο στόχος τους, υλοποιείται στο ακέραιο. Η νεολαία έρχεται πιο εύκολα κοντά στον αθλητισμό, είναι αθλήματα ευχάριστα σε ένα περιβάλλον οικείο, όπως είναι η παραλία, η άμμος, η θάλασσα.
Ταυτόχρονα προσελκύουν πολύ κόσμο και χορηγούς, αφού αυτά τα αθλήματα έχουν την ιδιαιτερότητα να πηγαίνουν να βρίσκουν εκείνα τον κόσμο στα μέρη όπου περνάει στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να χρειάζονται οι φίλαθλοι να τα ακολουθούν όπως συμβαίνει συνήθως με τα αθλήματα που παίζονται σε γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια.
Ειδικότερα οι Έλληνες λόγω της ιδιοσυγκρασίας, της νοοτροπίας, αλλά και της γενικότερης μορφολογία της χώρας με απέραντες παραλίες και εξαιρετικό καιρό, έχουν αναπτύξει τα περισσότερα από αυτά τα αθλήματα που σχετίζονται με την άμμο και τη θάλασσα.
Είδη σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο έχουν έρθει αρκετές διακρίσεις, όπως στο μπιτς χάντμπολ με τρία μετάλλια (χρυσό η Αβαν Γκαρντ το 2009, ασημένιο ο Παναιτωλικός το 2011, και χάλκινο η Ακρόπολη το 2014) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων, ενώ πρόσφατα στο παγκόσμιο της μπιτς πάλη η ελληνική αποστολή κέρδισε τέσσερα μετάλλια με τους Κύριλο Μπινεμπάουμ, Απόστολο Τασκούδη, Άρη Θεοδωρούδη, Κατερίνα Πιτσιάβα.

Η ελληνική αποστολή
Η Ελλάδα θα πάρει μέρος και στα 11 αθλήματα με συνολικά 83 αθλητές και αθλήτριες.
Αρχηγός αποστολής είναι ο Ταμίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κανόε καγιάκ Αντώνης Νικολόπουλος.
Οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν είναι:

Άκουαθλον
Άγγελος Μαυρογιάννης
Μαρίνα Ντενίζ

Μπιτς χάντμπολ
Εθνική Ανδρών: Στέλιος Δημάκης, Δημήτρης Ζήσης, Κανέλλος Γεωργίου, Άγγελος Παπαδόπουλος, Πέτρος Μπουκοβίνας, Παναγιώτης Ακριδόπουλος, Αθανάσιος Βαλαβάνης, Ιωάννης Κοτσαμαρίκογλου, Ευριπίδης Χαραλαμπίδης, Βασίλης Χαραλαμπάκης.
Εθνική Γυναικών: Σοφία Δημητρίου, Βασιλική Σκάρα, Ελένη Ποιμενίδου, Αναστασία Παπαβασιλείου, Έλσα Μάστακα, Ελένη Μούρνου, Νίκη Ράτσικα, Αθηνά Βασιλειάδου, Άννα Καλοϊδη, Αποστολίνα Δημητρίου.

Μπιτς σόκερ
Εθνική Ανδρών
Δημήτρης Νικολάου, Στρατής Παπαευστρατίου, Γιώργος Μπίμπης, Γιώργος Καρακάσης, Κώστας Παπασταθόπουλος, Θεόφιλος Τριανταφυλλίδης, Μιχάλης Καφαντάρης, Παρασκευάς Κωνσταντακόπουλος, Σταύρος Αμανατίδης, Αριστείδης Θωμάς, Τάσος Φλέγγας.

Μπιτς τένις
Γιάννης Δημόπουλος, Γιώργος Καραβασίλης
Ασπασία Σωτηριάδου, Ειρήνη Παπαβασιλείου

Μπιτς βόλεϊ
Ανδρόνικος Βανδώρου, Γιώργος Μονιάκης
Κωνσταντίνα Τσοπούλου, Γεωργία Παρασκάκη

Μπιτς πάλη
Απόστολος Τασκούδης, Χρήστος Ναβροζίδης, Κύριλλος Μπινενμπάουμ Γεώργιος Κουλουχίδης, Τιμοφέι Ξενίδης, Ηλίας Μπούκης, Άρης Θεοδωρούδης, Μιχεήλ Τσικοβάνι
Βιργινία Τσακνάκη, Αγόρω Παπαβασιλείου, Κατερίνα Πιτσιάβα.

Τεχνική κολύμβηση με πέδιλα
Λουκάς Καρετζόπουλος, Χρήστος Χριστοφορίδης
Σοφία Κτενά, Αλεξάνδρα Νησιώτη.

Κάνοε θαλάσσης
Μιχάλης Παπασάββας, Χρήστος Δρούζας, Πέτρος Λαζόπουλος, Κωνσταντίνα Σαράντου, Δήμητρα Αντουάν, Λύδια Παππά.

Κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας
Νίκος Πέτρου, Γιώργος Αρνιακός, Χρήστος Χαρατάσος
Όλγα Εγκόροβα, Φιλιώ Ραυτοπούλου, Παρασκευή Κρητικού


Κωπηλασία παραλίας σπριντ
Απόστολος Γκουντούλας, Νικόλαος Γκουντούλας, Πασχάλης Κωνστάντας
Παναγιώτα Γκέκα, Μαρία Περγούλη, Στέλλα Κουμπλή, Δήμητρα Κουκλοτίδου, Παρασκευή Γιάννου, Ελένη Θεολόγη.

Θαλάσσιο σκι
Νίκος Πλυτάς, Παναγιώτης Τρόβας
Μαριέ Βυμπρανιέτσοβα, Ναταλία Πάσχου, Αλεξάνδρα Πάσχου


Το πρόγραμμα
28 Αυγούστου
Θαλάσσιο σκι, μπιτς τένις, Κωπηλασία παραλίας σπριντ, μπιτς πάλη
29 Αυγούστου
Θαλάσσιο σκι, μπιτς τένις, Κωπηλασία παραλίας σπριντ, μπιτς πάλη
30 Αυγούστου
Μπιτς χάντμπολ, Θαλάσσιο σκι, μπιτς τένις, κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, Κωπηλασία παραλίας σπριντ.
31 Αυγούστου
Μπιτς χάντμπολ, Μπιτς τένις, κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας.
1η Σεπτεμβρίου
Μπιτς βόλει, μπιτς χάντμπολ, τεχνική κολύμβηση, μπιτς τένις, κανόε θαλάσσης
2 Σεπτεμβρίου
Μπιτς σόκερ, μπιτς βόλεϊ, μπιτς χάντμπολ, τεχνική κολύμβηση
3 Σεπτεμβρίου
Μπιτς σόκερ, μπιτς βόλεϊ, τεχνική κολύμβηση
4 Σεπτεμβρίου
Μπιτς σόκερ, μπιτς βόλεϊ
5 Σεπτεμβρίου
Μπιτς σόκερ, μπιτς βόλεϊ
6 Σεπτεμβρίου
Μπιτς σόκερ, άκουαθλον


Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x