Νίκος Ζέρβας

Ας γράψουν ιστορία οι… παρόντες

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο Καζάν με εννέα ετοιμοπόλεμους παίκτες και έναν αμφίβολο και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ευκαιρία που έχουν όσοι έχουν μείνει… όρθιοι να γράψουν ιστορία.

Λίγο πριν την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την αποστολή του Ολυμπιακού στο Καζάν, ο φροντιστής της ομάδας, Δημήτρης Πασχόπουλος, παραπονέθηκε για ενοχλήσεις στη μέση. Επειδή του αρέσουν οι πλάκες, αρχικά πιστέψαμε πως ήθελε να μας πειράξει λόγω της… επιδημίας που έχει πλήξει τις τελευταίες ημέρες τους «ερυθρόλευκους», αλλά ήταν απόλυτα ειλικρινής. Σε αυτή την ομάδα κανείς δε… γλιτώνει. Την ώρα που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος περίμενε την επιστροφή του Λοτζέσκι για να… ανασάνει λίγο από τις απουσίες των Σπανούλη-Γιανγκ (κυρίως του πρώτου), όχι μόνο ο Αμερικανός έπαθε γαστρεντερίτιδα και τέθηκε νοκ άουτ, αλλά είδε και τον Παπαπέτρου να αποχωρεί με ενοχλήσεις στη μέση.

Γράφει από το Καζάν, ο Νίκος Ζέρβας

Και όλα αυτά, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο παιχνίδι στο Καζάν με την Ούνιξ, που αν κερδηθεί θα σημαίνει σε μεγάλο βαθμό, πως ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να κρατά στα χέρια του τη τύχη του για το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει σε αποστολή ομάδας οι παίκτες να είναι δέκα και οι προπονητές με τους παράγοντες και το ιατρικό τιμ έντεκα! Έγινε στους πρωταθλητές Ελλάδας, μακράν τον πιο άτυχο σε θέματα τραυματισμών σύλλογο τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια. Και όμως, με μπροστάρη τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, αντί να βλέπεις σκυμμένα κεφάλια και προβληματισμό, στο τσάρτερ υπήρχε αισιοδοξία και διάθεση για… πόλεμο στην Ρωσία και ό,τι βγει.

Χωρίς κανείς να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τις απουσίες. Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της ομάδας που συσπειρώνεται όταν έχει προβλήματα και όλοι ξέρουν πως θα τα δώσει όλα μέχρι το τέλος για να πετύχει τον στόχο. Αντικειμενικά, αν δεν καταφέρει και ο Παπαπέτρου να δώσει το παρόν (ποντάρω στο ότι θα παίξει) τα… κουκιά δε βγαίνουν, παρόλο που και η Ούνιξ δεν έχει μεγάλο rotation ποιοτικά. Όμως όταν μία ομάδα δυναμώνει από τις αναποδιές και το πιστεύει, βρίσκει τρόπο να αντιδρά ακόμα και… μισή. Και αν υπάρχει μία που μπορεί να το κάνει με μεγάλη επιτυχία, αυτή είναι ο Ολυμπιακός.

Θα χρειαστεί φυσικά όλοι να έχουν συγκέντρωση και αυταπάρνηση στο μάξιμουμ, να παίξουν άμυνα, να έχουν καθαρό μυαλό στην επίθεση και κυρίως, να κάνουν σωστή κατανομή των δυνάμεών τους για να μη… μείνουν από ενέργεια στο τέλος. Πολλές φορές, έτσι γράφονται οι πιο όμορφες μπασκετικές ιστορίες, αφού οι πρωταθλητές γνωρίζουν πως κανείς δε θα τους πει τίποτα αν χάσουν, αρκεί να προσπαθήσουν. Αυτό, τους αποσυμπιέζει σε μεγάλο βαθμό. Οι παρόντες έχουν απόψε μία μεγάλη ευκαιρία να δικαιώσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους και να πάρουν μία τεράστια νίκη για το πλεονέκτημα έδρας. «Αρκούν πέντε να είναι σε καλή βραδιά για να κερδίσουμε», είπε κάποιος από την ομάδα και το πίστευε. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν είχε δίκιο…

Υ.Γ. Είμαι ακόμα σοκαρισμένος από τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, περί μουσουλμανικής μειονότητας στην Ξάνθη που απέρριψε τη σκέψη για διεξαγωγή του τελικού του δύσμοιρου κυπέλλου στην πόλη. Έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις του για το πρωτάθλημα των… μαύρων και τα περί πιθήκων στο ΝΒΑ, γεγονός που δείχνει πως εκτός από το να μην έχει όραμα τα τελευταία χρόνια για το ελληνικό μπάσκετ, «αγγίζει» με τα λεγόμενά του σοβαρά πολιτικοκοινωνικά θέματα με πολύ επικίνδυνο τρόπο. Πραγματική απογοήτευση…

Υ.Γ.2: Δεν είναι μόνο ο Λάνγκφορντ και ο Παρκαχούσκι, απλά αυτοί είναι οι κορυφαίοι. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στον Λατάβιους Γουίλιαμς, στη δημιουργία και τα μακρινά σουτ των Κολόμ και Στολ, αλλά και στην ενέργεια που βγάζει ο «δικός» μας Κώστας Καϊμακόγλου.

Υ.Γ.3:
Η φωτογραφία του άρθρου δεν επιλέχτηκε τυχαία. Απόψε χρειάζεται ο Γκριν όσο ποτέ άλλοτε…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x