Χρήστος Ρομπόλης

Άσος από ημίχρονο, εικόνα… όχι για τελικό

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει από το Ζάγκρεμπ στο sport-fm.gr για την μισή ολοκληρωτική εμφάνιση της Εθνικής κόντρα στη Γεωργία, που έβγαλε την υποχρέωση νωρίς, αλλά «σχόλασε» πριν την ώρα της.

Η νίκη αυτή καθ’ αυτή επί μιας ομάδας όπως η Γεωργία δεν είναι κάτι παραπάνω από απλή υποχρέωση για την Εθνική. Όμως σημασία δεν έχει μόνο να κερδίζεις, αλλά και πώς κερδίζεις. Κι αν η εικόνα της ελληνικής ομάδας κόντρα σε ΠΓΔΜ και Κροατία άφηνε περιθώρια επιφυλάξεων και απαιτήσεων για καλύτερη απόδοση, εκείνη του πρώτου μέρους κόντρα στη Γεωργία αποτέλεσε ένα… trailer του τι πραγματικά μπορεί να κάνει η γαλανόλευκη στο παρκέ. Όπως κι αυτή του δευτέρου αποτελεί υπενθύμιση για το τι μπορεί να πάθει αν… βιάζεται να σχολάσει.

Ένα κακό τρίλεπτο αρκούσε για να συνειδητοποιήσει η Εθνική πως πρέπει να παίξει λίγο μπάσκετ για να βγάλει την υποχρέωση. Και τελικά δεν έπαιξε λίγο, αλλά πολύ, πάρα πολύ! Εμφανίζοντας την πιο ολοκληρωτική εκδοχή του εαυτού της το φετινό καλοκαίρι έβαλε το παιχνίδι για… ύπνο από το πρώτο μέρος. Ο Ζήσης ήταν το «ξυπνητήρι», ο Καλάθης τάπωσε όσους εμφανίζουν το μακρινό σουτ ως μεγάλο ψεγάδι στο παιχνίδι του αλλά επιβεβαίωσε όσους αμφιβάλουν αν μπορεί να πρωταγωνιστήσει έχοντας τον Σπανούλη στο πλευρό του, ο Παπανικολάου θύμισε τον προ απραξίας εαυτό του, η άμυνα τσάκιζε κόκκαλα (κι ας την… έκλεψε στα κλεψίματα η στατιστική αποτυπώνοντας πολύ λιγότερα από όσα έγιναν), τα τρίποντα έπεφταν βροχή και η Εθνική κάλπασε στο ανοιχτό γήπεδο. Το 50-22 δεν ήταν τίποτα λιγότερο από το επιστέγασμα της εμφάνισής της στο πρώτο ημίχρονο.

Όποιος προτάξει ως αντίλογο το «σιγά, σκοτώσαμε το… θηρίο», ας φέρει στο νου του τα ζόρια άλλων μεγάλων με αντιπάλους ιδίου ή και κατώτερου βεληνεκούς από τη Γεωργία σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Απλώς πέραν του ωφέλιμου της νίκης, η Εθνική πρόσφερε τερπνό και ψήγματα εικόνας ομάδας που δεν αστειεύεται. Δεν το έκανε όμως σε διάρκεια, αλλά για 20 λεπτά, που δεν θα αρκούν κόντρα σε ποιοτικότερους αντιπάλους και φυσικά δεν φτάνουν σε ομάδα με βλέψεις τελικού.

Σε τελική ανάλυση, η ελληνική ομάδα πήρε ένα δωρεάν μάθημα. Έμαθε στην πράξη πως ακόμη και 20 λεπτά υπερηχητικού μπάσκετ δεν αρκούν για να νικήσεις οποιονδήποτε αντίπαλο. Είναι ευτύχημα ότι τα παιδιά του Κατσικάρη το διδάχτηκαν αυτό ανέξοδα, δηλαδή νικώντας κι όχι χάνοντας. Αυτό λειτουργεί ως την καλύτερη υπενθύμιση εν όψει της πολύ πιο «ομάδας» Σλοβενίας του Ζντοβτς, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα σύνολο μαχητών που θα βάλει δύσκολα στην Εθνική παίζοντας πρακτικά ως γηπεδούχος. Συνεπώς το ματς της Τετάρτης δεν προσφέρεται για μεσημεριανή (15:00 τοπική ώρα το τζάμπολ) σιέστα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x