Επικαιρότητα

Αστρονομικό ρεκόρ στις πωλήσεις όπλων!

Στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1990-’91, βρίσκεται το παγκόσμιο εμπόριο όπλων. Κορυφαίος εξαγωγέας είναι οι ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 33% των πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), που εδρεύει στη Στοκχόλμη, οι παγκόσμιες πωλήσεις πολεμικού υλικού αυξήθηκαν κατά 8,4% κατά την περίοδο μεταξύ 2012-2016 σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Ο λόγος είναι η αυξημένη ζήτηση από χώρες της Ασίας αλλά κυρίως από τη Μέση Ανατολή, όπου και δραστηριοποιείται το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Αναλυτικότερα, οι εισαγωγές όπλων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής σημείωσαν άνοδο κατά 86% την τελευταία πενταετία, με τη Σαουδική Αραβία κατά 212% (!) και το Κατάρ κατά 245%!!!

«Από το 2012, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, που επιθυμούν να αποκτήσουν προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, έχουν στραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», δήλωσε ο Πίτερ Βέζεμαν, υψηλόβαθμος ερευνητής του SIPRI.

inner

Παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι χώρες της εύφλεκτης, αυτής, γεωγραφικής ζώνης συνέχισαν και το 2016 να ενδυναμώνουν τα οπλοστάσιά τους, για να αντιμετωπίσουν τις περιφερειακές εντάσεις και τις τοπικές συγκρούσεις, όπως η αναμέτρηση με τους τζιχαντιστές.

Γι’ αυτό και σχεδόν το 50% των αμερικανικών εξαγωγών όπλων κατέληξε εκεί.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πάλαι ποτέ συν-υπερδύναμη, Ρωσία, που αντιπροσωπεύει το 23% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η Κίνα κατατάσσεται 3η, καθώς αύξησε το μερίδιο των εξαγωγών της από το 3,8% το 2015 στο 6,2% το 2016.

Τέλος, από τις «χακί» πωλήσεις κάθε άλλο παρά έμειναν αμέτοχες η Γαλλία και η Γερμανία, συγκεντρώνοντας 6% και 5,6% , αντίστοιχα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x