sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ατρόμητος και... πρώτος γιατί έτσι μπορεί!

Οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες... Οι... ειδικοί έλεγαν ότι χωρίς τον Ουάρντα, θα ήταν στη μέση της βαθμολογίας. Ο Ατρόμητος απλά γέλασε και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό με την περσινή σεζόν.

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι είναι απείρως πιο δύσκολο στον αθλητισμό για μια ομάδα να διατηρήσει τα κεκτημένα της, παρά να πραγματοποιήσει απλά μια πολύ καλή σεζόν. Μάλιστα, έχει συμβεί πολλές φορές η εξαιρετική πορεία μίας σεζόν να εξελίσσεται την επόμενη σε μία πολύ μεγάλη... φούσκα, ακριβώς επειδή η ομάδα δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Στην ίδια συζήτηση είχε μπει πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και ο Ατρόμητος. Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που τον περίμεναν στη γωνία... Έφυγε ο MVP της περσινής σεζόν, Αμρ Ουάρντα, τα πρώτα δείγματα γραφής με την Ντιναμό Μπρεστ δεν ήταν ικανοποιητικά, ο Άρης επέστρεψε στη Super League και έτσι το «παζλ» μιας εκ προοιμίου αποτυχημένης πορείας είχε συμπληρωθεί από κάποιους βιαστικούς και πάνω απ’ όλα... ειδικούς.

Η πραγματικότητα όμως έρχεται πολύ γρήγορα και διαψεύδει πανηγυρικά...

Οι Περιστεριώτες όχι μόνο δείχνουν χαρακτήρα και ικανότητα να ξεπεράσουν το σοκ του καλοκαιριού, αλλά και προσωπικότητα να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησαν οι ίδιοι την περσινή σεζόν, όταν τερμάτισαν στην 4η θέση και μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται πολύ ψηλότερα.

Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να αναλυθούν τα στοιχεία εκείνα που έχουν φέρει τον Ατρόμητο στην πρώτη γραμμή της βαθμολογίας έχοντας μόλις μία ισοπαλία σε 6 αναμετρήσεις.

1. Η άμυνα είναι η... τράπεζα

Ο πρώτος στόχος του καλοκαιριού ήταν να διατηρηθεί ο κορμός της πετυχημένης σεζόν και τελικά αυτό επιτεύχθηκε περίπου κατά 60-65%. Για την ακρίβεια διατηρήθηκε στο ρόστερ όλη η μεσοαμυντική γραμμή (Σάκιτς/Κιβρακίδης, Χατζηισαΐας, Ρισβάνης με κανονική μεταγραφή, Γιαννούλης, Μάντσον, Μπουσουλάτζιτς) και αντί του Γιαννιώτη, αποκτήθηκε ο Μπάλαζ Μέγερι, που πήρε τη θέση βασικού που έπρεπε μετά την αποκλεισμό από την Ντιναμό Μπρεστ και την αποχώρηση του Νίκολα Μίρκοβιτς. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή, καθώς ο Ατρόμητος διαθέτει την καλύτερη άμυνα της Super League με μόλις ένα γκολ σε 6 ενενηντάλεπτα, ενώ και αυτό το τέρμα το δέχθηκε στην πρεμιέρα από τον Παναιτωλικό με εκτέλεση πέναλτι! Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η άμυνα είναι τα λεφτά στην τράπεζα.

2. Μάντσον – Μπουσουλάτζιτς

Για να μην ευλογούμε τα... γένια μόνο της αμυντικής γραμμής, τα credits πρέπει να δοθούν και στη μεσαία γραμμή και ειδικότερα στα δύο αμυντικά χαφ, Μάντσον – Μπουσουλάτζιτς. Ο Βραζιλιάνος είναι πιθανότατα ο καλύτερος αμυντικός χαφ σε απόδοση στη Super League, με δεδομένο ότι ο Ατρόμητος θα βρεθεί περισσότερες φορές σε θέση άμυνας από οποιονδήποτε «μεγάλο» της κατηγορίας, ενώ ο Βόσνιος αποτελεί το τέλειο «alter-ego» του. Κι όλα αυτά, δεν τα βγάζουμε φυσικά από το κεφάλι μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Super League, ο Ατρόμητος έχει δεχθεί τις λιγότερες τελικές από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα (36), έχοντας λιγότερες από ΑΕΚ (43) και Παναθηναϊκό, Ξάνθη (45) και Ολυμπιακό, Άρη (48).

3. Κουλούρης – Ουγκράι

Το στοίχημα του καλοκαιριού ήταν να βρεθούν τα περίπου 30 γκολ που πέτυχαν μαζί οι Ουάρντα, Ντάουντα και Ντιγκινί. Μπορεί να δυσκολεύθηκαν και να έψαξαν μέχρι τέλους, αλλά φαίνεται ότι Γιάννης Αγγελόπουλος και Νταμίρ Κάναντι βρήκαν τη λύση. Αρχικά, ο Ευθύμης Κουλούρης έχει πετύχει ήδη 4 γκολ και είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, οπότε αναμένεται εύκολα να ξεπεράσει τα όσα σκόραρε ο Νιγηριανός επιθετικός, ενώ στην εξίσωση μπαίνει πολύ δυναμικά ο Ρολάντ Ουγκράι. Ο Ούγγρος ξέρει καντάρια μπάλα, έχει εξαιρετικά τελειώματα και έχει ήδη δύο γκολ. Μόλις προσαρμοστεί ακόμα καλύτερα αναμένεται να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την επιθετική εξίσωση των Περιστεριωτών.

4. Ευνοϊκό πρόγραμμα

Πέρα από τα αγωνιστικά, ο Ατρόμητος έχει φροντίσει να εκμεταλλευθεί και το πρόγραμμα που του παρουσιάστηκε. Το μοναδικό στραβοπάτημα των «κυανολεύκων» ήταν το 0-0 εντός έδρας με την Ξάνθη και η ομάδα του Κάναντι φρόντισε να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά που η ίδια έχει φροντίσει να είναι υπέρ της. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σκέλος τις επιδόσεις του Ατρόμητου στα αντίστοιχα ματς:

2017/18

Παναιτωλικός (εκτός): 2-2
Ξάνθη (εντός): 1-0
Λαμία (εντός): 3-0
ΑΕΛ (εντός): 1-0
Λεβαδειακός (εκτός): 0-1
ΠΑΣ Γιάννινα (εντός): 0-0

Απολογισμός: 14 βαθμοί (8-2)

2018/19

Παναιτωλικός (εκτός): 1-2
Ξάνθη (εντός): 0-0
Λαμία (εντός): 1-0
ΑΕΛ (εντός): 2-0
Λεβαδειακός (εκτός): 0-2
ΠΑΣ Γιάννινα (εντός): 1-0

Απολογισμός: 16 βαθμοί (8-1)

Όπως είπε και χθες ο Νταμίρ Κάναντι, στον Ατρόμητο δεν πρέπει να ονειροβατούν, αφού τα δύσκολα είναι μπροστά τους.

5. Τεχνογνωσία

Οι διαφορές στα μπάτζετ ομάδων αυτής της... ταχύτητας δεν είναι μεγάλες. Ίσα – ίσα που όλοι λίγο – πολύ κινούνται στα ίδια επίπεδα, οπότε η αφετηρία εκκίνησης είναι πραγματικά στο ίδιο επίπεδο από οικονομικής άποψης. Ωστόσο, αυτό που λένε για τον Ατρόμητο, άνθρωποι εντός και εκτός ΠΑΕ, είναι ότι το δίδυμο Σπανού – Αγγελόπουλου ξέρει μπάλα και αυτό φαίνεται με τις επιλογές τους. Πώς καταφέρνει, λοιπόν, ο Ατρόμητος ενώ δεν προσφέρει πακτωλό χρημάτων να πείθει τους παίκτες που θέλει να υπογράφουν; Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός προσφέρει εργασιακές συνθήκες στους ποδοσφαιριστές, που δεν χρειάζεται να σκεφτούν κάτι πέραν του ποδοσφαίρου. Μια βόλτα από τις εγκαταστάσεις «Μαζαράκη» μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο.

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x