Επικαιρότητα

Αυστραλιανό βίντεο για το δράμα των προσφύγων

Το ρίσκο να διασχίσουν ακόμη και ωκεανό παίρνουν παράτολμοι Αφγανοί για να αναζητήσουν άσυλο. Δίνοντας έμφαση στους κινδύνους του ταξιδιού, η Αυστραλία έδωσε στη δημοσιότητα ένα δραματικό βίντεο.

Για να αποθαρρύνει τους ξένους μετανάστες να φθάσουν στις αυστραλιανές ακτές, η κυβέρνηση της χώρας διέθεσε 6 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. Αυστραλίας).

Τόσο ήταν το κόστος κατασκευής ενός βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν Αφγανοί πρόσφυγες που με μία βάρκα ταξίδεψαν στον Ινδικό ωκεανό.

Το βίντεο με τίτλο «Journey» (σ.σ. «Ταξίδι»), κατ’ εντολή της αυστραλιανής υπηρεσίας μετανάστευσης, ακολουθεί τις ιστορίες μίας ομάδας απελπισμένων ανθρώπων που συνάντησαν την τραγική τους μοίρα.

Το διάρκειας 90 λεπτών δραματικό φιλμ γυρίστηκε σε τρεις χώρες, χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο να ολοκληρωθεί και δεν θα είναι διαθέσιμο στα αγγλικά, σύμφωνα με τον Guardian.

Ένα τρέιλερ που βλέπει το φως της δημοσιότητας δείχνει παιδιά και αιτούντες άσυλο να είναι ετοιμοθάνατοι στη βάρκα, φορώντας σωστικά τζάκετ.

Σε άλλο στιγμιότυπο, πρόσφυγες σε άθλια κατάσταση κρατούνται σε φυλακή της Ινδονησίας.

Επίσης, Αφγανοί πρόσφυγες τρομοκρατημένοι βολοδέρνουν με τα κύματα, κλαίγοντας, στα ύδατα της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.



«Πολύ σκληρό» χαρακτήρισαν το βίντεο άτομα που το παρακολούθησαν από δύο τηλεοπτικά κανάλια του Αφγανιστάν, δηλώνοντας επίσης «πολύ αναστατωμένοι…».

Στη δημιουργία τέτοιων συναισθημάτων αποσκοπούν και οι αυστραλιανές αρχές, που εξ αρχής θέλουν να περάσουν το μήνυμα προς τους μελλοντικούς πρόσφυγες : να μην εμπιστεύονται τους δουλέμπορους και να ακολουθούν τις νόμιμες και ασφαλέστερους οδούς.

Μέχρι τώρα άνθρωποι από το Αφγανιστάν καταφθάνουν στην Αυστραλία για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, αλλά πάρα πολύ συχνά με τραγικές συνέπειες, καθώς οι περισσότεροι πνίγονται στον Ινδικό ωκεανό.

inner

Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στο Πακιστάν, το Ιράκ και το Ιράν και σύντομα και στη Μέση Ανατολή, στις γλώσσες των χωρών αυτών.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί 12.000 Σύρους και Ιρακινούς που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους όπου εξελίσσονται μάχες, επιπλέον των 13.750 που είχαν φθάσει, ήδη, για εγκατάσταση.

Η Αυστραλία υπενθυμίζει ότι όποιοι μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές της με πλοίο, συλλαμβάνονται, μεταφέρονται σε στρατόπεδα προσωρινής υποδοχής και τελικά απομακρύνονται από τη χώρα.





Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x