Επικαιρότητα

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Ρεύμα, σίτιση, στέγη για τα νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.

Δίνοντας έμφαση στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης η κυβέρνηση, όπως υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει σχετικό νομοσχέδιο, ένα από τα πρώτα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο στοχεύει στην ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί από το καθεστώς ακραίας φτώχειας.

Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το προτεινόμενο σχέδιο νόμο αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω της λήψης μέτρων για τη διασφάλιση βασικών αγαθών όπως στέγαση, σίτισι και ενέργεια σύμφωνα με τον Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άμεσοι αποδέκτες του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση είναι:
-Άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας

-Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών που απειλούνται ή έχουν εγκλωβιστεί σε καταστάσεις αποκλεισμού.

Το παρόν νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης η οποία προσανατολίζεται στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού μέσω πολιτικών που καλύπτουν όλο τον πληθυσμό χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα κοινωνικό και οικονομικό όφελος και συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου συνίσταται Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία η οποία υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας. Αποστολή της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός των πολιτικών πρωτοβουλιών και των ελεγκτικών μηχανισμών υπηρεσιών και σωμάτων της Διοίκησης που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ο επιτελικός σχεδιασμός κοινών δράσεων για την επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους από την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με τις διατάξεις του κεφαλαίου Δεύτερου, επίσης, προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματείας για την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Για την ηλεκτροδότηση:
Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ώς 300 kWh σε νοικοκυριά που είτε είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, αλλά και σε νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών.

Συγκεκριμένα:

«Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
Νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, των οποίων η παροχή έχει διακοπή έως και την 31.01.2015 λόγω οφειλών, επανασυνδέονται στο δίκτυο παροχής ηλεκτρονικού ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίος δωρεάν έως το τέλος του 2015, οι, δε, οφειλές διαγράφονται
».

Για τη στέγαση:

Το μέτρο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιδότησης ενοικίου και σε πρώτη φάση θα αφορά 30.000 νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο στην περιφέρεια που διαβιούν. Η επιδότηση θα αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οιουδήποτε είδους κρατήσεων, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα.

Για τη σίτιση:

Θα αφορούν 300.000 οικογένειες και θα υλοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων.

Καταπολέμηση διαφθοράς:

Συνιστάται Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ως δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Επικρατείας και θέση Γενικού Γραμματέα με βαθμό α' της κατηγορίας ειδικών θέσεων που προΐσταται αυτής.

Ειδικότερα, θα αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας της εθνικής στρατηγικής με ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό των ελεγκτικών σωμάτων, και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους, παρέχοντας σχετικές οδηγίες και συστάσεις και ορίζεται ως η αρμόδια αρχή για τον συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης.

Από την συγκεκριμένη Γραμματεία θα γίνεται και ο συντονισμός των δράσεων και του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων.

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ και ο Διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρονται παραλλήλως και ενημερώνουν για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους στον Υπουργό Επικρατείας.

Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Με προεδρικό διάταγμα συνιστάται για την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής θέση Γενικού Γραμματέα.

Παροχές ασθενείας σε ανέργους

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα ημέρες ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Η ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, παρατείνεται για ένα έτος μέχρι και την 29/2/2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ή τις έχουν ρυθμίσει.

Καλύπτονται επίσης από τον ΕΟΠΥΥ οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Δείτε το νομοσχέδιο:

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x