Ελλάδα

FIBA: Πρώτα οι παίκτες

Η FIBA παρουσίασε στοιχεία για το πώς η νέα δομή των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων θα μειώσει την καταπόνηση των παικτών.

Στοιχεία που αποδεικνύουν πως με το νέο σύστημα πρόκρισης και διεξαγωγής των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων θα μειωθεί η καταπόνηση των παικτών παρουσιάζει η FIBA.

Με βάση το παλιό σύστημα, οι κορυφαίοι παίκτες καλούνταν κάθε χρόνο να υπηρετήσουν τη δέσμευσή τους με την Εθνική ομάδα τους, στο τέλος μίας πολύ απαιτητικής σεζόν με τους συλλόγους τους. Με το νέο σύστημα οι παίκτες μπορούν να γνωρίζουν ότι θα έχουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι ελεύθερο από υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα κάθε τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, θα έχουν τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα ελεύθερο στις χρονιές που διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA και τα Ηπειρωτικά Πρωταθλήματα (π.χ. Ευρωμπάσκετ).

Σύμφωνα με έρευνα της FIBA, το νέο φορμάτ για την πρόκριση στα κορυφαία μπασκετικά events θα έχει ως αποτέλεσμα μία πεντακάθαρη μείωση στo φόρτο εργασίας, με έναν καταμετρημένο, παγκοσμίως, μέσο όρο της τάξεως του 26%. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι μειώνεται ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται για τους αγώνες πρόκρισης, ενώ κατ’ επέκταση μειώνεται και ο κίνδυνος τραυματισμών.

Η περίοδος προετοιμασίας περιορίζεται τώρα στις 28 ημέρες (4 εβδομάδες) πριν από κάθε μεγάλο γεγονός της FIBA. Πριν, αντίστοιχα ήταν 5 εβδομάδες. Στους αγώνες πρόκρισης, τα «παράθυρα» του Νοεμβρίου (2017-2018), του Φεβρουαρίου (2017-2018) και του Ιουνίου (2017-2018) θα υποδεχτούν παίκτες στις Εθνικές ομάδες τους μόνο για δύο ημέρες προπόνησης πριν τους αγώνες. Μόνο στο «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου 2018, προερχόμενοι από μία περίοδο διακοπών, οι παίκτες θα έχουν μάξιμουμ περίοδο 14 ημερών προετοιμασίας.

Παράλληλα, μιας και οι αγώνες των προκριματικών θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, περισσότεροι παίκτες θα έχουν ευκαιρία να αγωνιστούν στην Εθνική ομάδα της χώρας τους, συνεπώς θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σε παίκτες να αναπτύξουν το ταλέντο τους και τα μονοπάτια της καριέρας τους. Το ίδιο θα συμβεί και λόγω της απουσίας των ΝΒΑερ από δύο περιόδους «παραθύρων».

Υπενθυμίζεται πως η FIBA αφουγκραζόμενη την ανάγκη των παικτών για περισσότερες… ανάσες μείωσε τον αριθμό των αγώνων που δίνει μία ομάδα μέχρι να φτάσει στον τελικό του Ευρωμπάσκετ από τους 11 το 2013 και στους 9 το 2015. Το 2017 έχουν προβλεφθεί δύο επιπλέον ημέρες ξεκούρασης, ενώ ο μάξιμουμ αριθμός συνεχόμενων αγώνων για κάθε ομάδα δεν ξεπερνάει τους δύο.

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x