NBA

Free agency 2016: Οι υπερτιμημένοι και τα λαβράκια

Το sport-fm σας παρουσιάζει τις καλύτερες και χειρότερες επιλογές που έκαναν οι ομάδες του NBA μέχρι τώρα στην καυτή free agency του καλοκαιριού.

Το φετινό καλοκαίρι στο ΝΒΑ αποτελεί την περίοδο που οι περισσότεροι παίκτες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο θα αύξησαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η Free agency του 2016 μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως η πιο αξιομνημόνευτη και τρελή καλοκαιρινή περίοδο όλων των εποχών, καθώς πολλά ονόματα αναμείχθηκαν σε αυτή και το salary cap των ομάδων έφτασε στα ύψη.

Κορυφαίοι αστέρες τη λίγκας άλλαξαν ομάδα, υπογράφοντας παχυλά συμβόλαια. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά σοκάρουν. Πάμε να μετρήσουμε αντίστροφα για να δούμε τους υπερτιμημένους και τα «λαβράκια» της φετινής έντονης καλοκαιρινής δραστηριότητας.

Οι υπερτιμημένοι:

5. Έβαν Τέρνερ-Πόρτλαντ Τρέιλμπλειζερς(4 χρόνια/75 εκ. δολάρια)

inner

Ο Έβαν Τέρνερ είχε μια ικανοποιητική περσινή χρονιά με τους Σέλτικς, αλλά σε καμία χρονική στιγμή της καριέρας του δεν έχει δικαιολογήσει τον ντόρο που είχε γίνει για αυτόν όταν είχε επιλεγεί στο νούμερο 2 του ντραφτ το 2010. Όλα αυτά τα χρόνια που πατάει παρκέ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καμία ομάδα, δείχνοντας ότι είναι ένας ικανότατος ρολίστας που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ηγηθεί. Μέχρι τώρα στην καριέρα του μετράει 10,7 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ, αλλά η αδυναμία που παρουσιάζει στα τρίποντα δεν τον αφήνει να κάνει το βήμα παραπάνω. Ο πρώην παίκτης των Σίξερς και των Πέισερς θα πάει σε μια ομάδα που διαθέτει αδιαμφισβήτη ποιότητα στην περιφέρεια με τους Λίλαρντ και Μακόλουμ να δεσπόζουν. Όμως η έλλειψη σπουδαίων «ψηλών» παγιδεύει την επίθεση του Πόρτλαντ σε ένα μονοδιάστατο τρόπο παιχνιδιού. Άρα τα 75 εκ. δολάρια που δόθηκαν στον 27χρονο ίσως είναι πολλά και θα ήταν καλύτερο να επενδυθούν σε έναν παίκτη που μπορεί να δώσει λύσεις μέσα στη ρακέτα. Φιλότιμος και συμπαθητικός ο Τέρνερ, αλλά δεν αξίζει σε καμία περίπτωση τόσα χρήματα.

4. Ίαν Μαχίνμι-Ουάσιγκτον Γουίζαρντς (4 χρόνια/64 εκ. δολάρια)

inner

Δυσκολεύομαι πολύ να χωνέψω την συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο ήταν το χαρακτηριστικό που κατάφερε να μαγνητίζει την ηγεσία των Γουίζαρντς. Πολλοί θα πιστεύουν ότι η ομάδα χρειαζόταν να ενισχυθεί στη γραμμή ψηλών, αλλά τα 64 εκ. δολάρια για έναν παίκτη που επιθετικά δεν το έχει και πολύ, είναι μια κίνηση δίχως λογική. Φανταστείτε πως ο Γάλλος σέντερ θα κερδίζει 4 εκ. δολάρια περισσότερα από τον βασικό «ψηλό» της ομάδας, Μάρτσιν Γκόρτατ και μόλις ένα εκατομμύριο λιγότερο από τον απόλυτο ηγέτη της Ουάσιγκτον, τον εκρηκτικό Τζον Γουόλ. Ελπίζουμε τουλάχιστον ο Μαχίνμι να αποδειχθεί «μαχίμι».

3.Χάρισον Μπαρνς-Ντάλας Μάβερικς (4 χρόνια/94 εκ. δολάρια)

inner

Ίσως οι Μάβερικς να πλήρωσαν περισσότερο το περσινό δαχτυλίδι του Μπαρνς και λιγότερο την αληθινή αξία του παίκτη. Ο πρώην γκαρντ των Γουόριορς ήταν πολύ τυχερός που βρέθηκε σε μια τόσο σπουδαία ομάδα τα τελευταία χρόνια, κάτι που έκανε τον ίδιο να φαίνεται πολύ καλύτερος από αυτό που πραγματικά είναι. Η μετακίνηση του Κέβιν Ντουράντ στους πρωταθλητές του 2015, στην ουσία έδειξε την πόρτα της εξόδου στον 24χρονο, ο οποίος βρήκε ένα φοβερό συμβόλαιο στο Ντάλας και θα κάνει παρέα στον Νοβίτσκι. Παρόλο που είναι ένας τίμιος αμυντικός και διαθέτει αξιόπιστο σουτ (εξαιρούνται τα τελευταία του παιχνίδια στους φετινούς τελικούς που «έσπασε» τα στεφάνια) δεν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παίκτες της λίγκας. Η αλήθεια είναι πως η συνύπαρξη του με τον Κάρι και τον Τόμσον, δημιουργούσε αρκετό ελεύθερο χώρο για αυτόν, καθώς το αμυντικό πλάνο της αντίπαλης ομάδας στόχευε του άλλους 2. Τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα για τον ρούκι του 2012. Ο Μπαρνς καλείται να ανέβει ένα Γολγοθά για να δικαιολογήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που ξοδεύτηκε για πάρτη του.

2. Τσάντλερ Πάρσονς-Μέμφις Γκρίζλις(4 χρονια/94,4 εκ. δολάρια)

inner

Οι «αρκούδες» έκαναν μια τρομερά μεγάλη επένδυση για ένα τύπο που έχει μπασκετικό ταβάνι. Ο σμολ φόργουορντ που αγωνιζόταν πέρυσι στους Μάβερικς μπορεί να απειλήσει με το μακρινό του σουτ και να προσθέσει ένα ακόμη επιθετικό όπλο στη φαρέτρα του προπονητή του. Παρόλα αυτά η ευπάθεια του στους τραυματισμούς δεν μπορεί να κρυφτεί. Η κίνηση της ομάδας του κόουτς Φιζντέιλ εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο. Η χημεία που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους οι Κόνλεϊ, Μαρκ Γκασόλ και Ράντολφ κινδυνεύει να χαλάσει, καθώς πρέπει να βάλουν πια και τον Πάρσονς στην εξίσωση. Οι πόλοι της επίθεσης των Γκρίζλις θα είναι τέσσερις και το καινούριο απόκτημα θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του. Να θυμίσουμε ότι το Μέμφις θα πρέπει να αλλάξει λίγο την στρατηγική του, καθώς από το συχνό «τάισμα» του Γκασόλ και του Ράντολφ μέσα στη ρακέτα θα πρέπει να περάσει σε ένα παιχνίδι που θα στηρίζεται στο τρίποντο με σκοπό να αξιοποιηθεί ο Πάρσονς. Ότι και αν συμβεί τα 94,4 εκ. δολάρια που δόθηκαν για τον 27χρονο είναι ΠΟΛΛΑ.

1.Τιμοφέι Μοζγκόφ-Λος Άντζελες Λέικερς (4 χρονια/64 εκ. δολάρια)

inner

Κέρδισε ένα πρωτάθλημα φέτος στο Κλίβελαντ. Το ωραίο πάντως είναι πως δεν αγωνίστηκε σχεδόν καθόλου στους τελικούς. Οι απελπισμένοι (για ενίσχυση στη θέση των ψηλών) Λέικερς πιάστηκαν στην παγίδα και τα «έσκασαν» χοντρά για τον Ρώσο. Μια κίνηση με πολλά ερωτηματικά για τους «λιμνάνθρωπους». Είχαν την ευκαιρία να πάρουν τόσους άλλους αστέρες και κατέληξαν στον Μοζγκόφ; Ένας παίκτης που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον γρήγορο ρυθμό του ΝΒΑ και στερείται σε μεγάλο βαθμό την απαιτούμενη αθλητικότητα που χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει σε μια τόσο ανταγωνιστική λίγκα. Δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος για την απόκτηση του 29χρονου σέντερ, αλλά τα 16 εκ. ευρώ τον χρόνο που θα εισπράττει, μονό γέλιο μπορεί να προκαλέσουν σε έναν λάτρη της πορτοκαλί μπάλας με τα σπυράκια.

*Ο Μάικ Κόνλεϊ δεν μπορεί να μπει στη συγκεκριμένη λίστα γιατί είναι ένας από τους ποιοτικότερους «κοντούς» του πρωταθλήματος και οι χρονιές του στο Μέμφις είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικές. Αν και τα 153 εκ. ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσό που τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη όλων των εποχών.

Τα λαβράκια:

5. Τζόρνταν Κλάρκσον-Λος Άντζελες Λέικερς (4 χρόνια/50 εκ. δολάρια)

inner

Οι Λέικερς έδωσαν ένα σκασμό λεφτά για τον «λίγο» Μοζγκόφ, αλλά στην περίπτωση του Κλάρκσον τουλάχιστον κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Τα 50 εκ. ευρώ για 4 χρόνια είναι μια εξαιρετική συμφωνία για την ομάδα που εδρεύει στο Λος Άντζελες. Από τη στιγμή της άφιξης του στο «Staples Center», ο 24χρονος γκαρντ έχει κερδίσει τους περισσότερους φίλους της ομάδας με τις εμφανίσεις του. Αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος σκόρερ που υπάρχει στο ρόστερ των Λέικερς. Η βελτίωση του σε κάθε στατιστική κατηγορία είναι εντυπωσιακή. Κάθε χρόνο παρουσιάζεται όλο και καλύτερος και την επόμενη αγωνιστική περίοδος θα προσπαθήσει να αλλάξει επίπεδο και να κάνει μια σεζόν που μπορεί να τον εκτοξεύσει. Αν δουλέψει σωστά, θα αποτελέσει την μεγάλη αποκάλυψη των «λιμνάνθρωπων» τα χρόνια που θα έρθουν. Είναι μια από τις πιο ψαγμένες επιλογές της φετινής free agency.

4. Κόρτνει Λι-Νιου Γιορκ Νικς (4 χρόνια/48 εκ. δολάρια)

inner

Ο Λι δεν είναι ο φανταχτερός παίχτης που μπορεί να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του. Για πολλούς ενσαρκώνει το ρόλο ενός ρολίστα πολυτελείας που προσφέρει σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες μέσα στο παρκέ. Η παρουσία των Ρόουζ, Άντονι, Πορζίνγκις και Νοά στην ίδια πεντάδα προϋποθέτει ότι ο πέμπτος παίκτης που θα ξεκινάει τα παιχνίδια θα έχει ελαφρώς περιορισμένο ρόλο στην επίθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα συμμετέχει καθόλου στο παιχνίδι της ομάδας. Παράλληλα θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος για όλες τους δουλειές, ένας αληθινός «εργάτης». Ο απόφοιτος του Western Kentucky διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για να κολλήσει αρμονικά στους φιλόδοξους φέτος Νικς. Τέλος η έφεση που έχει πίσω από τη γραμμή του τριπόντου θα δώσει πολλές λύσεις στον προπονητή του. Το «Madison Square Garden» θα απολαύσει μια από τις πιο έξυπνες επιλογές της καυτής free agency που ακόμα δεν έχει φτάσει στη λήξη της.

3. Αλ Τζέφερσον-Ιντιάνα Πέισερς (3 χρόνια/30 εκ. δολάρια)


inner

Στην περίπτωση του «Big Al» η Ιντιάνα φαίνεται πως «τράβηξε» το 10 το καλό. Μετά την απόκτηση του Τζεφ Τιγκ και του Θαντέους Γιάνγκ, ο έμπειρος σέντερ είναι η κατάλληλη προσθήκη για τη δημιουργία μιας ικανότατης βασικής πεντάδας. Προσθέστε στην εξίσωση τους Τζορτζ και Έλις και το παζλ ολοκληρώνεται. Οι Πέισερς ξεφορτώθηκαν τους Μαχίνμι και Λαβόι Άλεν και τους αναπλήρωσαν με έναν παίκτη που μπορεί να απειλήσει κάτω από το καλάθι με τις φοβερές κινήσεις που διαθέτει. Επίσης θα διδάξει τον ταλαντούχο Μάιλς Τέρνερ τα μυστικά της θέσης με σκοπό να τον ετοιμάσει για τα χρόνια που έρχονται. Έχοντας ένα βετεράνο που έχει πολλές δεξιότητες που χαρακτηρίζουν έναν all-star παίκτη, μπορεί να δώσει κάποια ποιοτικά λεπτά και έχει την ικανότητα να εξελίξει έναν νεαρό συμπαίκτη του, τότε τα 10 εκ. δολάρια τον χρόνο είναι λίγα για να περιγράψουν την αξία του.

2. Αλ Χόρφορντ-Μπόστον Σέλτικς (4 χρόνια/113,3 εκ. δολάρια)


inner

Άλλος ένας που έχει το όνομα Αλ. Άλλος ένας σπουδαίος «ψηλός». Ο παλιός ηγέτης των Χοκς ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα του φετινού καλοκαιριού, άρα η Βοστώνη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη που τον έκανε δικό της. Έτσι οι «κέλτες» έβαλαν στο δυναμικό τους έναν από τους κορυφαίους σέντερ στο NBA που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος για τους συμπαίκτες του και να τους κάνει ακόμα καλύτερους. Ο Χόρφορντ έχει αγωνιστεί 4 φορές σε all-star game και θα προσδώσει ηγετικά χαρακτηριστικά, ύψος, ιδιαίτερη ποιότητα στο «ζωγραφιστό» και ένα σπουδαίο μπασκετικό I.Q στις δύο άκρες του γηπέδου. Οι Σέλτικς φιλοδοξούν να συνθέσει ένα αχτύπητο δίδυμο με τον θαυματουργό Αιζάια Τόμας που ονειρεύεται να φτάσει την ομάδα όσο πιο μακριά γίνεται στα Playoffs της επόμενης σεζόν. Η προσπάθεια αναδόμησης των τριφυλλοφόρων ξεκίνησε με αργά και σταθερά βήματα από πέρυσι και με την έλευση του Δομινικανού φαίνεται να ολοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και ο Χόρφορντ σε όλη του την καριέρα έχει δείξει ότι μπορεί να αντέξει την πίεση.

1 . Κέβιν Ντουράντ-Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (2 χρόνια/54,3 εκ. δολάρια)

inner

Μια κίνηση που τρέλανε όλον τον μπασκετικό πλανήτη και έδωσε την ευκαιρία στο Γκόλντεν Στέιτ να δημιουργήσει μια super team που φιλοδοξεί να τα σαρώσει όλα στο πέρασμα της τα επόμενα χρόνια. Οι λόγοι που βρίσκεται στο νούμερο 1 της λίστας μας είναι πολλοί. Οι πρωταθλητές του NBA το 2015 κατάφεραν να νικήσουν τους Θάντερ, τους Σέλτικς και τους Σπερς στο κυνήγι διεκδίκησης του «KD». Αυτή είναι η πρώτη φορά που 2 back-to-back MVP θα παίξουν στην ίδια ομάδα. Επίσης η τετράδα Κάρι-Τόμσον-Ντουράντ-Γκριν θα αποτελέσει μια από τα πιο ισχυρά κουαρτέτα όλων των εποχών στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο «Durantula» κατακρίνεται από πολλούς για τη συγκεκριμένη επιλογή του, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει σίγουρα αν αυτή η απόφαση του ήταν σωστή ή λανθασμένη. Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα όμως είναι ότι αυτό που έγινε φέτος αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα στην ιστορία του NBA. Μια μετακίνηση που θα μνημονεύεται όσα χρόνια και αν περάσουν. Μια εκρηκτική συνύπαρξη 2 εκ των 3 κορυφαίων παικτών αύτη τη στιγμή στη λίγκα. Ο Ντουράντ πήρε μια απόφαση που ίσως αλλάξει τον μπασκετικό χάρτη του ΝΒΑ για τα επόμενα χρόνια. Ο κορυφαίος σκόρερ της τελευταίας πενταετίας στο εντυπωσιακότερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη συναντά τον σεσημασμένο «δολοφόνο» με το νούμερο 30. Ο συνδυασμός που δημιουργείται δεν συγκρίνεται με τίποτα. Η επιλογή των Γουόριορς να υπογράψουν τον μέχρι πρότινος ηγέτη της Οκλαχόμα είναι μια κίνηση που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο NBA.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x