Επικαιρότητα

Hurriyet: Eγιναν 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, αλλά δεν ήταν... ακριβώς παραβιάσεις

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι αφού μετά τις 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου χθες (16/5) από 44 τουρκικά αεροσκάφη, η Hurriyet διευκρινίζει ότι δεν τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι

Σε δημοσίευμα στην τουρκική ιστοσελίδα, μπορεί να γίνεται παραδεκτό, ότι συνέβησαν οι εν λόγω παραβιάσεις, παραβάσεις και αερομαχίες, ωστόσο επιχειρείται να τονιστεί η «λάθος» αξίωση της ελληνικής πλευράς για τα 10 ναυτικά μίλια εθνικού εναέριου χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα διακινεί τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αξιώνει δήθεν εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, ενώ το «σωστό» είναι 6 ναυτικά μίλια. Παράλληλα τονίζεται ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν αναγνωρίζονται ούτε από την Τουρκία, ούτε από άλλη χώρα διεθνώς.

Το χθεσινό μπαράζ παραβιάσεων των Τούρκων

Οι παραβιάσεις από αέρος

Τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που μετέχουν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» της γειτονικής χώρας προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Τη Δευτέρα εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, 20 τουρκικά F16, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ. Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, σε όλες τις περιπτώσεις, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Μάλιστα, 14 από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Πρόκληση και στη θάλασσα

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου παραβίασαν πριν το απόγευμα της Δευτέρας δύο πυραυλάκατοι του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι δύο πυραυλάκατοι, συμμετείχαν στην τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος ’17» (“DenizKurdu”) και παρέμειναν στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα για περίπου 20 λεπτά.

Τα τουρκικά πολεμικά παρακολουθούσε παράκτιο περιπολικό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ λίγο αργότερα έσπευσαν να το συνοδεύσουν μια πυραυλάκατος και μια κανονιοφόρος που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x