Euroleague

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το «συνδικάτο των έξι ψήφων» που κρατά δέσμιο το ευρωπαϊκό μπάσκετ

Το sport-fm.gr αποκαλύπτει τη συμφωνία της Euroleague που κρατά δέσμιες τις ομάδες και μαζί τους το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δείτε την επιστολή-ντοκουμέντο στις 11 ομάδες που υπέγραψαν με την Euroleague.

Οι έντεκα ομάδες που υπέγραψαν δεκαετή συμβόλαια με την Euroleague (απορρίπτοντας την πρόταση που τους έκανε η FIBA για να λάβουν μέρος στο νεοσύστατο Champions League) είναι δέσμιες της συμφωνίας που υπέγραψαν και μαζί τους ολόκληρο το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

To sport-fm.gr αποκαλύπτει πως στο συμφωνητικό που υπέγραψαν οι σύλλογοι με την Euroleague Commercial Assets (ECA), ανάμεσά τους ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, προβλέπεται ένας όρος που ουσιαστικά τούς υποχρεώνει να ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο.

inner

Συγκεκριμένα, στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ECA αρκεί η συναίνεση μόλις των έξι εκ των έντεκα αυτών ομάδων. Οι υπόλοιπες πέντε, ακόμη κι αν διαφωνούν, οφείλουν να συμμορφωθούν με τη στάση της πλειοψηφίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται ποινική ρήτρα ύψους 10 εκατ. ευρώ!

inner

Με τον τρόπο αυτό, που θυμίζει το σχηματισμό ενός «καρτέλ» που ψηφίζει με τον ίδιο τρόπο, η Euroleague διασφαλίζει τα συμφέροντά της, ενώ παράλληλα «δεσμεύει» το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ μέσω των πιέσεων που ασκούνται από τους συλλόγους στις λίγκες. Οι τελευταίες οδηγούνται κατά τον τρόπο αυτό στην απόφαση να δεσμευτούν με την Euroleague σε ό,τι αφορά στις συμμετοχές των συλλόγων τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επιλέγοντας το Eurocup αντί των διασυλλογικών διοργανώσεων της FIBA.

Η ECA, μέσω των δύο θυγατρικών της, της Euroleague Properties (με έδρα το Λουξεμβούργο) και της Euroleague Entertainment Services (με έδρα τη Βαρκελώνη), που έχουν αμφότερες πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Τζόρντι Μπερτομέου, επιδιώκει να έχει ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο στις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αποδυναμώνοντας τη FIBA, η οποία επιθυμεί οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις να τροφοδοτούνται αξιοκρατικά μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων.

Δείτε το ντοκουμέντο της επιστολής που εστάλη από τη FIBA σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και τις άλλες εννέα ομάδες οι οποίες σύναψαν δεκαετές συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ Κούτσα, Αναντολού Εφές, Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ζαλγκίρις).

inner

Το κείμενο υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, και τον εκτελεστικό διευθυντή της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ.

inner


«Σας ενημερώνουμε για τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της FIBA μετά τη συνεδρίασή της στις 11 και 12 Μαρτίου.

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, η FIBA κατέθεσε πρόταση σε πολλές από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague Commercial Assets (ECA) τον Ιούλιο του 2015, πρόταση που η ECA και οι σύλλογοι αποφάσισαν να απορρίψουν το Νοέμβριο του 2015.

Η πρόταση της FIBA οδήγησε στη δραματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου σας: μετά από 15 χρόνια οικονομικής τελμάτωσης και ζημιών για τους περισσότερους συλλόγους, όπου η νικήτρια της διοργάνωσης εισέπραττε ένα μπόνους περίπου 250.000 ευρω, η ανταγωνιστική προσφορά της FIBA ενεργοποίησε την αγορά και βοήθησε το σύλλογό σας να συνάψει μια επικερδή συμφωνία μέσα από μια θυγατρική της ECA.

Παρότι είχαν αποκομίσει τα κέρδη της αγοράς αποκλειστικά για τους εαυτούς τους, η ECA και μια μειοψηφία κορυφαίων συλλόγων ακολούθησαν πρακτικές που παραβιάζουν ξεκάθαρα τις θεσπισμένες αρχές της FIBA, καθώς επίσης και την κείμενη νομοθεσία των χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η FIBA πληροφορήθηκε πως οι έντεκα ομάδες που έχουν άδεια τύπου Α και κρατούν στα χέρια τους την πλειοψηφία των ψήφων στην ECA, συμφώνησαν υπογράφοντας μια συμφωνία που δημιουργία ένα συνδικάτο ψήφου: έξι σύλλογοι μπορούν να αποφασίσουν για τους έντεκα και οι έντεκα σύλλογοι μπορούν να πάρουν όλες τις αποφάσεις για την Euroleague και το Eurocup. Σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση στελέχους συλλόγους που έχει άδεια τύπου Α, αυτό το συνδικάτο ψήφου περιλαμβάνει έναν όρο για πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για κάθε σύλλογο που τολμά να μη συμμορφωθεί. Με άλλα λόγια, η ECA σήμερα εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας πολύ μικρής ελίτ συλλόγων, που αποφασίζουν για τις τύχες των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ευρώπης. Τα αιτήματα της FIBA και της ULEB να λάβουν ένα αντίγραφο αυτής της συμφωνίας απορρίφθηκαν, με την αιτιολογία πως αποτελούν επιχειρηματικά μυστικά κι έτσι η ECA συνεχίζει να μειώνει τη διαφάνεια υπό την οποία λειτουργεί.

Ως αποτέλεσμα της νέας διοικητικής δομής, η Κεντρική Επιτροπή της FIBA εξέτασε τις τελευταίες ενέργειες της ECA. Αποδεικνύεται πως μεταξύ άλλων πρακτικών, η διοίκηση της ECA ασκεί υπερβολικές πιέσεις στις λίγκες και τους συλλόγους απειλώντας τον αποκλεισμό τους από την Euroleague, αν δεν συμφωνήσουν να αγωνιστούν στο Eurocup. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από την επιστολή της ECA στην Αδριατική Λίγκα, ενώ η προσφορά μιας θέσης στην Euroleague συνοδεύεται από την υποχρέωση να καλυφθούν οι θέσεις στο Eurocup από τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη ομάδα. Τέτοιες δεσμευτικές πρακτικές φαίνεται πως έχουν ήδη εφαρμοστεί στη συμφωνία που έγινε με την VTB United League και έχουν προταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές λίγκες, αποτελώντας παραβατική συμπεριφορά με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποστολή της FIBA είναι να προστατεύει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων στο μπάσκετ, όχι μόνο μιας μικρής μερίδας μεγάλων συλλόγων και ατόμων. Η FIBA επιδιώκει τη μακρόπνοη βιωσιμότητα του αθλήματος στο σύνολό του, τη βελτίωση της ποιότητάς του σε όλα τα επίπεδα και την προώθηση της εξέλιξης των αθλητών. Με βάση όλα τα παραπάνω, η Κεντρική Επιτροπή της FIBA έχει εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο της ομοσπονδίας και να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο ένδικο μέσο για να αποτρέψει την παραβατική συμπεριφορά από πλευράς της ECA και των θυγατρικών της, που υπονομεύουν την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του μπάσκετ.

Σαν σύλλογος που ανήκει στην ECA, η FIBA θέλει να σας παρέχει τη δυνατότητα να διορθώσετε τη συμπεριφορά της ECA, που αυτή τη στιγμή πλήττει το μακρόπνοο μέλλον των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δώσετε τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους υπαλλήλους σας στην ECA. Η πόρτα της FIBA παραμένει ανοιχτή για διάλογο σε αυτά τα θέματα, αλλά η συνεχής έλλειψη σεβασμού στους κείμενους νόμους, τους κανονισμούς της FIBA και το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θα έχουν ως αποτέλεσμα να ληφθούν μέτρα κατά της ECA, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή.

Σας καλούμε, λοιπόν, να δεσμευτείτε απέναντι στη FIBA, αλλά και δημόσια πως στο εξής εσείς και η ECA θα απέχετε από την παραβατική συμπεριφορά που περιγράφηκε παραπάνω
».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x