Ελλάδα

Αυτός είναι ο Γουέσλεϊ Τζόνσον που πήρε ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έκανε την έκπληξη συμφωνώντας με τον Γουέσλεϊ Τζόνσον και το sport-fm.gr παρουσιάζει το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού.

Ο Γουέσλεϊ Τζόνσον προβάρει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο οποίος προχωρά σε μια ακόμη ποιοτική και ακριβή προσθήκη. Ποιος είναι όμως ο παίκτης που άρχισε με πολλά όνειρα στο ΝΒΑ, αλλά δεν είχε την ανάλογη πορεία και ετοιμάζεται να παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη; Το sport-fm.gr έχει τις απαντήσεις.

Από το Ντάλας στο κολέγιο

Ο Γουέσλεϊ Τζόνσον γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1987 στην πόλη Κορσικάνα του Τέξας, νότια του Ντάλας. Από μικρός έπαιζε μπάσκετ στην αυλή του και σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι του, ενώ ξεχώρισε με τις επιδόσεις του στο λύκειο και η μετάβαση στο κολέγιο ήταν φυσική εξέλιξη. Μετά από δύο καλές σεζόν στο Iowa State (όπου σπούδαζε επικοινωνία) με 18,4 πόντους, 5,9 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και 1,3 κλεψίματα στη δεύτερη χρονιά του, πήρε το ρίσκο να μεταπηδήσει σε ένα καλύτερο πρόγραμμα, αυτό του Syracuse. Όμως οι κανονισμοί δεν του επέτρεπαν να παίξει στο NCAA την περίοδο 2008/09, καθώς υποχρεώθηκε να μείνει εκτός όλη εκείνη τη σεζόν παρατείνοντας όμως την κολεγιακή του καριέρα για δύο χρόνια. Πάντως το 2009/10 έκανε «θόρυβο» στο NCAA έχοντας 18,9 πόντους (με 41,5% στα τρίποντα), 9,8 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 2,1 τάπες και 1,9 κλεψίματα ανά αγώνα.

inner

Υπογραφή με… Πελίνκα και έκπληξη στο ντραφτ

Παρότι το Syracuse αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο της March Madness από το Butler, ο Τζόνσον θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την εξαιρετική του σεζόν αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ. Μάλιστα υπέγραψε με τον φημισμένο τότε ατζέντη Ρομπ Πελίνκα και από το 2017 τζένεραλ μάνατζερ των Λέικερς. Τη βραδιά της 24ης Ιουνίου του 2010 στη Νέα Υόρκη έκανε τη μεγάλη έκπληξη, καθώς οι Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν στο νούμερο 4 του ντραφτ. Φήμες λένε πως οι «λύκοι» ήθελαν τον ΝτεΜάρκους Κάζινς, αλλά έχοντας αμφιβολίες για τον χαρακτήρα του προτίμησαν τον πιο… ήσυχο Τζόνσον αφήνοντας τον ιδιόρρυθμο σέντερ για τους Κινγκς. Ενδεικτικά, ο Γουέσλεϊ Τζόνσον άφησε πίσω του σε εκείνη τη διαδικασία των ντραφτ παίκτες όπως οι Έκπε Γιούντο (Νο 6), Γκόρντον Χέιγουορντ (Νο 9), Πολ Τζορτζ (Νο 10) και Έρικ Μπλέντσο (Νο 18).

inner

Εμπιστοσύνη που δεν απέδωσε

Οι Τίμπεργουλβς πρόσφεραν αρκετό χώρο στο νέο τους απόκτημα, αλλά μάλλον οι απαιτήσεις μετά την επιλογή του τόσο ψηλά στο ντραφτ ήταν υπερβολικές. Υπό την καθοδήγηση του Κερτ Ράμπις αρχικά και Ρικ Έιντελμαν στη συνέχεια, αλλά και με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Κώστα Κουφό, Νίκολα Πέκοβιτς, Άντονι Ράντολφ, Ντάρκο Μίλιτσιτς, Κέβιν Λοβ και Ρίκι Ρούμπιο, ο Τζόνσον είχε κάποιες εκλάμψεις αλλά όχι σταθερά καλή παρουσία. Από τους 9 πόντους και τα 3 ριμπάουντ σε 26 λεπτά ανά αγώνα το 2010/11 έπεσε σε 6 πόντους και 2,7 ριμπάουντ σε 22 λεπτά την επόμενη περίοδο και μεταπήδησε με ανταλλαγή στους Σανς τον Ιούλιο του 2012. Εκεί δεν ξέφυγε από τη μετριότητα, αλλά το καλοκαίρι του 2013 μεταπήδησε στους Λέικερς όπου είχε την πιο πειστική περίοδο της καριέρας του στο ΝΒΑ. Το 2013/14 κατέγραψε 9,1 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ σε 28,4 λεπτά ανά αγώνα και την αμέσως επόμενη σεζόν 9,9 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ σε 29,5 λεπτά. Στο πλαίσιο της αναδόμησης των Λέικερς «θυσιάστηκε» και μετακόμισε στους συμπολίτες Κλίπερς για μια μέτρια τριετία με αρκετές συμμετοχές μεν, αλλά όχι εντυπωσιακά νούμερα. Πέρσι κατέγραψε 26 συμμετοχές σε Πέλικανς (3,7 πόντοι, 2,1 ριμπάουντ σε 14,5 λεπτά ανά αγώνα) και άλλες 12 σε Γουίζαρντς (2,8 πόντοι και 1,5 ριμπάουντ σε 13,1 λεπτά ανά αγώνα) προτού αποδεσμευτεί τον περασμένο Απρίλιο.

inner

Η φάση που τον έκανε διάσημο ως… θύμα

Ο Γουέσλεϊ Τζόνσον είχε την ατυχία να πρωταγωνιστήσει σε μια φάση που τον έκανε γνωστό στο ρόλο του παθόντα. Σε έναν αγώνα των Κλίπερς με τους Ρόκετς στο Χιούστον το Φλεβάρη του 2018, έπεσε (κυριολεκτικά) θύμα των ντριμπλών του Τζέιμς Χάρντεν, ο οποίος τον έριξε στο παρκέ και ευστόχησε σε τρίποντο. Η φάση αυτή έγινε viral με τον Τζόνσον να πρωταγωνιστεί χωρίς να το θέλει σε ένα highlight του ΝΒΑ.



Τα αγωνιστικά του στοιχεία

Ο Γουέσλεϊ Τζόνσον διαθέτει εντυπωσιακά αθλητικά στοιχεία που έκανε πολλούς νωρίς στην καριέρα του να τον συγκρίνουν με τον Σον Μάριον. Έχει ύψος 2,01μ. και άνοιγμα χεριών που ξεπερνά τα 2,10μ., ενώ διακρίνεται για την πλαστικότητα και την έκρηξή του. Στο λύκειο αλλά και για λίγο καιρό στο κολέγιο αγωνιζόταν στο «4», αλλά στο ΝΒΑ χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στο «3» και σε κάποιες περιπτώσεις στο «2». Είναι καλός σουτέρ (με εξαιρετική μηχανική και αρκετά γρήγορη εκτέλεση), όχι μόνο… θέσης, αλλά και μετά από ντρίμπλα, καθώς έχει την έκρηξη να κερδίζει χώρο για να εκτελέσει, ενώ έχει αρκετά καλά ποσοστά ακόμη και υπό πίεση. Μπορεί να τελειώσει καλά τις φάσεις στον αιφνιδιασμό εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του, αλλά σπανίως χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να πάρει επαφές και φάουλ πηγαίνοντας προς το καλάθι, προτιμώντας να εκτελεί από πιο μακριά όταν έχει… πολυκοσμία η ρακέτα. Δεν διακρίνεται ιδιαίτερα για το χειρισμό της μπάλας, ούτε τις ασίστ (αν και δεν κάνει κατάχρηση κατοχών), ενώ είχε αρκετά υψηλό αριθμό λαθών στην καριέρα του ως τώρα παίρνοντας συχνά κακές αποφάσεις υπό πίεση. Στην άμυνα, τα αθλητικά του προσόντα και τα μακριά του χέρια τον βοηθούν να είναι πολύ αποτελεσματικός. Σε ό,τι αφορά στον χαρακτήρα του, όλοι μιλούν για έναν εξαιρετικό άνθρωπο, πάντα χαμογελαστό και άριστο επαγγελματία. Είναι οικογενειάρχης, έχοντας αποκτήσει από το 2012 δίδυμα και δεν έχει δώσει ποτέ αφορμές για αρνητικά σχόλια.

Στα 32 του θα παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, κάτι που ενέχει πάντα ρίσκο. Όμως διαθέτει όλα τα «εργαλεία» για να διακριθεί και φαίνεται πως η απόφασή του είναι 100% συνειδητή. Δεν το κάνει μόνο για οικονομικούς λόγους, αφού σύμφωνα με το Hoopshype στην καριέρα του στο ΝΒΑ κατάφερε να κερδίσει συμβόλαια συνολικής αξίας περίπου 33 εκατ. δολαρίων. Έχει και ισχυρό αγωνιστικό κίνητρο να αποδείξει πως μπορεί και τώρα να πρωταγωνιστήσει. Μένει να φανεί πώς θα αξιοποιηθεί από τον Παναθηναϊκό, αλλά και τι θα προσφέρει ο ίδιος στο παρκέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x