Ελλάδα

Αυτός είναι ο Ίθαν Χαπ που πήρε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αιφνιδίασε με την απόκτηση του Ίθαν Χαπ και το sport-fm.gr παρουσιάζει το νέο απόκτημα της ομάδας.

Και ξαφνικά… Ίθαν Χαπ. Ο Ολυμπιακός αιφνιδίασε με την ανακοίνωση της απόκτησης του 23χρονου πάουερ φόργουορντ/σέντερ, που δεν είχε γραφτεί καθόλου στα ερυθρόλευκα ρεπορτάζ. Ποιος είναι ο λευκός ψηλός που προστίθεται στη front line και αποτελεί προσωπική επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ; Το sport-fm.gr έχει τις απαντήσεις…

Από αθλητικό «τζάκι»

Γεννημένος στις 7 Μαΐου του 1996 στο Ιλινόις, ο Ίθαν Χαπ δεν είχε επιλογή από το να γίνει αθλητής. Άλλωστε ο πατέρας του και ο θείος του έπαιζαν μπάσκετ σε χαμηλό επίπεδο, ενώ ο ξάδερφός του, Τζέι Έι, είναι επαγγελματίας του μπέιζμπολ στους Τορόντο Μπλου Τζέις. Κι όμως, ο Ίθαν δεν άρχισε κατευθείαν με το μπάσκετ, αλλά ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ και το ράγκμπι αρχικά. Άλλωστε μέχρι την πρώτη λυκείου το ύψους του ήταν 1,90μ. και όταν άρχισε να ψηλώνει απότομα μεταπήδησε οριστικά στο μπάσκετ. Μάλιστα μέχρι το λύκειο, στο Ρόκριτζ, αγωνιζόταν κυρίως σαν γκαρντ. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που έμαθε καλά τα βασικά του μπάσκετ και οι επιδόσεις του τον έφεραν σε ένα αξιόλογο κολέγιο, το Wisconsin. Όλοι άλλωστε μιλούν για ένα πανέξυπνο παιδί, που συν τοις άλλοις ήταν και πρωταθλητής στο σκάκι στο σχολείο του.

Δύσκολη αρχή στο κολέγιο, αλλά άμεση εκτόξευση

Ο Ίθαν Χαπ εντάχθηκε σε μια ομάδα που ήταν πλήρης και η απόφασή του να μην αγωνιστεί καθόλου στην πρώτη σεζόν στο κολέγιο (έγινε αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν red shirt) αποδείχτηκε σωστή. Το Wisconsin έφτασε μέχρι τον τελικό του κολεγιακού, όπου έχασε από το Duke και δεν είχε χώρο για τον «άγουρο» τότε Χαπ. Την επόμενη σεζόν, ωστόσο, με την αποχώρηση αρκετών αστέρων των Badgers, βρήκε χώρο να διαπρέψει. Και μπορεί το Wisconsin να μην είχε ξανά αντίστοιχα ισχυρή ομάδα, ωστόσο τα δικά του νούμερα αυξάνοντας χρόνο με το χρόνο. Από τους 12,4 πόντους και τους 14 στις δύο πρώτες σεζόν έφτασε στους 17,9 στις δύο τελευταίες ολοκληρώνοντας την τελευταία χρονιά επίσης με 10,3 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ, 1,2 τάπες και 1 κλέψιμο σε 32,4 λεπτά ανά αγώνα. Οι επιδόσεις του τον κατέταξαν στις κορυφαίες ομάδες του κολεγιακού πρωταθλήματος και πήρε το βραβείο «Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ» ως κορυφαίος σέντερ του κολεγιακού από τα χέρια του ίδιου του θρύλου τον περασμένο Απρίλιο. Όλα αυτά μοιραία του δημιούργησαν βλέψεις για το ΝΒΑ. Όμως τα πράγματα δεν ήταν εύκολα…

inner

Αγνοήθηκε στο ντραφτ, ατυχία πριν το summer league

Ο Ίθαν Χαπ είχε δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ το 2018, χωρίς να προσλάβει ατζέντη και τελικά απέσυρε τη συμμετοχή του. Έναν χρόνο μετά, ήλπιζε να επιλεγεί στον δεύτερο γύρο, ωστόσο δεν άκουσε ποτέ το όνομά του στις 20 Ιουνίου. Οι ειδικοί λένε πως «πλήρωσε» κάποιες συγκεκριμένες αγωνιστικές αδυναμίες, στις οποίες το ΝΒΑ δίνει μεγάλη βαρύτητα. Σαν να μην έφτανε αυτό, παρότι λίγες μέρες μετά υπέγραψε με τους Μπουλς για να αγωνιστεί μαζί τους στο summer league του Λας Βέγκας σε μια προσπάθεια να δείξει εκεί την αξία του, τραυματίστηκε λίγες μέρες πριν αρχίσει το τουρνουά και δεν μπόρεσε να παίξει καθόλου. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, που τον είχε τσεκάρει, βρήκε την ευκαιρία να τον φέρει στον Ολυμπιακό.

Τα αγωνιστικά του στοιχεία

Ο Ίθαν Χαπ είναι ένας παίκτης που γνωρίζει άριστα τα fundamentals του μπάσκετ. Οι ειδικοί στις ΗΠΑ μιλούν για έναν παίκτη που έχει υψηλό μπασκετικό IQ, ικανότατο στο να διαβάζει το παιχνίδι και να ενεργεί συχνά και ως πλέι μέικερ ρακέτας παίρνοντας σωστές αποφάσεις και κάνοντας λιγοστά λάθη συγκριτικά με τις κατοχές που διαχειρίζεται. Έχει εξαιρετικές κινήσεις κοντά στο ποστ, με άριστο footwork και καλά τελειώματα και με τα δύο χέρια, ενώ μπορεί να επιτεθεί και βάζοντας την μπάλα στο παρκέ, καθώς έχει καλό χειρισμό της μπάλας (απόρροια και του ότι έπαιζε γκαρντ μέχρι το λύκειο). Επιπλέον έχει γρήγορα χέρια στην επίθεση, αλλά κυρίως στην άμυνα πιέζοντας έξυπνα τον αντίπαλο και προκαλώντας λάθη.

inner

Γιατί όμως δεν έπεισε κανέναν για να του δώσει ευκαιρία στο ΝΒΑ; Με μπόι στα 2,08μ., όχι πολύ μεγάλο frame και αθλητικά προσόντα που δεν ενθουσιάζουν για εκείνο το επίπεδο, θεωρήθηκε ελαφρύς για πεντάρι και βαρύς για τεσσάρι. Οι «κακές» γλώσσες μιλούν για έναν παίκτη που δεν έχει σαφή θέση και θα επιβίωνε δύσκολα απέναντι σε ψηλότερους, εκρηκτικότερους και δυνατότερους αντιπάλους. Επίσης μεγάλο του μείον είναι πως είναι πρακτικά ακίνδυνος πίσω από τα 3 μέτρα, καθώς δεν διαθέτει μακρινό σουτ και ενδεικτικά είχε μόνο ένα εύστοχο τρίποντο σε 16 προσπάθειες στα τέσσερα χρόνια του στο κολέγιο. Εξίσου μεγάλο αρνητικό στοιχείο του για να επιλεγεί στο ντραφτ ήταν τα χαμηλά ποσοστά του στις βολές, καθώς άρχισε με 64,2% στη ρούκι σεζόν του και τα τρία τελευταία χρόνια είχε 50%, 55% και την περασμένη περίοδο μόλις 46,6%.

Παιδί για… υιοθεσία

Οι σοβαρές ομάδες κοιτάζουν πάντα τον χαρακτήρα ενός παίκτη κι από αυτή την άποψη ο Ολυμπιακός δεν έχει να προβληματιστεί καθόλου. Ο Ίθαν Χαπ ήταν υπόδειγμα μαθητή και φοιτητή, είχε άριστους βαθμούς παίρνοντας το πτυχίο του στα τέσσερα χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες και την περιβαλλοντική κοινωνιολογία. Επελέγη αρχηγός στο κολέγιο του Wisconsin, οι προπονητές του μιλούσαν για έναν αθλητή που πήγαινε πρώτος και έφευγε τελευταίος από την προπόνηση, ενώ βοηθούσε πολύ τους νεότερους στην προσαρμογή τους. Επίσης είχε έντονη φιλανθρωπική δράση, καταγράφοντας πολλές ώρες κοινωνικής εργασίας και καθιερώνοντας το Ethan Shoe Project.

inner

Σε κάθε αγώνα καλούσε ένα παιδί από ευπαθείς ομάδες (άπορα, ορφανά, είτε που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες) και τους χάριζε τα παπούτσια του με την υπογραφή του. Επισκεπτόταν επίσης συχνά παιδιά νοσοκομεία και είχε συνεργαστεί ακόμη και με το ίδρυμα Make A Wish. «Ξέχωρα από τα αγωνιστικά του επιτεύγματα που είναι πολλά, είχε σπουδαία επίδραση στο πρόγραμμά μας. Είναι ένα υπόδειγμα μέσα και έξω από το γήπεδο αντιπροσωπεύοντας όλα όσα θα ήθελες να έχεις από έναν φοιτητή-αθλητή», είχε δηλώσει ο προπονητής του στο Wisconsin, Γκρεγκ Γκαρντ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x