Ελλάδα

Αυτός είναι ο Μπριάντε Γουέμπερ που έρχεται για Ολυμπιακό

Ο Μπριάντε Γουέμπερ έρχεται για τον Ολυμπιακό. Γιατί τον επέλεξε ο Μπλατ, η στιγμή που τον σημάδεψε, τα εγκώμια από Κερ και Κάρι, αλλά και η ιστορία με τη μικροκλοπή.

Τον περίμεναν καιρό και ο Μπριάντε Γουέμπερ ελπίζουν όλοι στον Ολυμπιακό πως άξιζε την αναμονή. Ο Αμερικανός γκαρντ έρχεται για να ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή των «ερυθρόλευκων» ως το τέλος της σεζόν και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Γιατί επέλεξε αυτόν ο Ντέιβιντ Μπλατ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ πέρασε από κόσκινο όλες τις επιλογές που τέθηκαν υπόψη του, από το Νοέμβριο ακόμη. Ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός ήθελε να είναι όσο πιο σίγουρος γινόταν για την επιλογή του. Με ποιο σκεπτικό όμως επέλεξε τον 26χρονο γκαρντ; Ο Μπριάντε Γουέμπερ έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες γκαρντ της ομάδας, υπερέχοντας ξεκάθαρα σε αμυντική αποτελεσματικότητα και αθλητικά προσόντα.

Από τα χρόνια του λυκείου και αργότερα στο κολέγιο της Βιρτζίνια (VCU) ο Αμερικανός γκαρντ απέκτησε φήμη ως εξαιρετικός αμυντικός. Μπορεί να μην είναι… πρώτο μπόι, μόλις 1,88μ., ωστόσο είναι πολύ αθλητικός και έχει άνοιγμα χεριών 2,04μ.! Πιέζει εξαιρετικά πάνω στην μπάλα, έχει την ταχύτητα για να βγαίνει μπροστά από τον επιτιθέμενο κλείνοντας τους διαδρόμους και κυνηγά κάθε… αδέσποτη μπάλα στο παρκέ. Αυτό μεταφράζεται σε πολλά κλεψίματα (2,9 κλεψίματα κατά μέσο όρο στην G League) και αρκετούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο για την ομάδα του, με τον ίδιο είτε σκόρερ είτε δημιουργό σε fast break. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν 12 κλεψίματα μακριά από το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του NCAA, προτού ένας τραυματισμός τον εμποδίσει να τα καταφέρει.

Σίγουρα οι συγκεκριμένες αρετές είναι χρήσιμες για την ομάδα που είναι 14η σε κλεψίματα (5,43 κατά μέσο όρο) και υποχρεώνει σε λιγότερα λάθη από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρωλίγκα τους αντιπάλους της (10,57 ανά αγώνα). Για γκαρντ με το δικό του μικρό ύψος είναι και αρκετά καλός ριμπάουντερ (4,4 ανά αγώνα φέτος στην G League). Θα πρέπει, πάντως, να διαπιστωθεί πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε μια… ευρωπαϊκή άμυνα, με πολλές αλλαγές στα μαρκαρίσματα και απέναντι σε ψηλότερους γκαρντ που ίσως θα επιχειρήσουν να τον ποστάρουν.



Όσο για το επιθετικό κομμάτι; Δεν είναι το… φόρτε του Μπριάντε Γουέμπερ και αυτός είναι και ο λόγος που δεν στέριωσε στο ΝΒΑ. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως είναι ακίνδυνος. Διακρίνεται περισσότερο για το παιχνίδι του στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες απέναντι σε οργανωμένες άμυνες. Πάντως με τα χρόνια έχει βελτιώσει τα ποσοστά του στο σουτ εκτελώντας φέτος με 41,2% στα τρίποντα στην G League, ενώ έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του ένα αξιοπρεπές σουτ μέσης απόστασης από ντρίμπλα. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο στυλ που σουτάρει, καθώς έχει γρήγορο release που κάποιοι παρομοιάζουν με αυτό του… Στεφ Κάρι, δίχως φυσικά να έχει το χάρισμα του σούπερ σταρ των Γουόριορς. Μια αδυναμία του έχει να κάνει με την αριστερή ντρίμπλα, καθώς επιλέγει σχεδόν αποκλειστικά τον δεξιό διάδρομο και ακόμη κι όταν κινείται αριστερά αρέσκεται να εκτελεί με το δεξί. Δημιουργικά είναι αρκετά αποδοτικός, αποφεύγοντας τις υπερβολές (2,7 λάθη ανά αγώνα φέτος στην G League) και όταν δημιουργεί ρήγματα με την ταχύτητά του δεν βλέπει μόνο το καλάθι, αλλά και τους συμπαίκτες του (5,8 ασίστ ανά αγώνα φέτος στην G League).

Ο τραυματισμός που τον «αναχαίτισε»

Η ατυχία χτύπησε τον Μπριάντε Γουέμπερ στη χειρότερη δυνατή στιγμή για κάθε παιδί που παίζει μπάσκετ στις ΗΠΑ και ονειρεύεται να σταδιοδρομήσει στο ΝΒΑ. Στις 31 Ιανουαρίου του 2015 κι ενώ διένυε τους τελευταίους μήνες του στο κολέγιο, υπέστη ρήξη συνδέσμου στον αγώνα με το Ρίτσμοντ. Οι όποιες ελπίδες (αρκετές κατά τους ειδικούς) να επιλεγεί στο ντραφτ της ίδιας χρονιάς με την αποφοίτησή του αυτομάτως καταστράφηκαν.

«Ένιωσα σαν να με χτύπησαν με ρόπαλο. Άλλοι σε τέτοιους τραυματισμούς λένε πως δεν νιώθουν τίποτα, άλλοι πως αισθάνονται σαν να τους χτύπησε αμάξι. Εγώ ήμουν στη δεύτερη κατηγορία», είχε δηλώσει τότε ο Γουέμπερ. «Αυτός ο τραυματισμός με έκανε πιο ώριμο και αποφασισμένο. Έπρεπε να αρχίσω ξανά από το μηδέν. Δεν ήθελα να είμαι τίποτα λιγότερο από αυτό που ήμουν προ του τραυματισμού μου. Ήταν δύσκολο, αλλά είχα παλέψει γι’ αυτό 22 χρόνια και τι θα ήταν να περιμένω λίγους ακόμη μήνες για να προσπαθήσω για το όνειρό μου;».

Πλέον ο ίδιος αγωνίζεται ξανά χωρίς δεύτερες σκέψεις. «Αν παίζεις και φοβάσαι μην ξανατραυματιστείς, θα το πάθεις ξανά. Εγώ αγωνίζομαι ξανά όπως έχω μάθει, με το ίδιο πάθος, και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζω να μην περάσω ποτέ ξανά τα ίδια», είχε δηλώσει πρόσφατα.

Η ομάδα του κατέκτησε τον τίτλο της περιφέρειάς της και αφιέρωσε στον ίδιο τη νίκη. Μάλιστα ήταν τιμής ένεκεν αυτός που έκοψε το διχτάκι από το καλάθι και μίλησε συγκινημένος γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου.



Ο Μπριάντε Γουέμπερ δεν το έβαλε κάτω. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με πτυχίο στην πληροφορική και στη συνέχεια κυνήγησε το όνειρό του να παίξει στο ΝΒΑ. Οι Χιτ που τον έκοψαν το καλοκαίρι του 2015, του πρόσφεραν προσωρινό συμβόλαιο λίγους μήνες μετά, ενώ στο δεύτερο μισό της ίδιας περιόδου κατέγραψε με το Μαϊάμι και το Μέμφις τις πρώτες του συμμετοχές στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Στο ΝΒΑ δεν κατάφερε να στεριώσει, πηγαινοερχόμενος μεταξύ διαφόρων ομάδων και των θυγατρικών τους στην G League.



Πιο κοντά στη μονιμοποίηση έφτασε τη σεζόν 2016/17, όταν οι Γουόριορς του πρόσφεραν δύο δεκαήμερα συμβόλαια, αλλά πριν υπογράψει ως το τέλος της περιόδου, αποδεσμεύτηκε. Όχι όμως προτού κερδίσει την εκτίμηση των συμπαικτών του, όπως του Στεφ Κάρι. «Τον ευχαρίστησα για όσα μας πρόσφερε αυτές τις 20 μέρες. Εύχομαι να βρει μια ομάδα, γιατί πιστεύω πως έχει πολλά να προσφέρει στο ΝΒΑ. Είναι πολύ καλός αμυντικός, έχει αυτοπεποίθηση και υπάρχουν λόγοι που ήταν στα ραντάρ των Γουόριορς. Πιστεύω πως θα είναι καιρό στη λίγκα και πως θα μείνει στην επόμενη ομάδα του», είχε πει τότε.

Ο προπονητής των πρωταθλητών, Στιβ Κερ, τον είχε παρομοιάσει με τον Πάτρικ Μπέβερλι, άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού. Ίσως και να ήταν προφητικό… «Είναι σαν ζιζάνιο, μπλέκεται συνέχεια στα πόδια του επιτιθέμενου και τον παρενοχλεί. Πιέζει πολύ καλά την μπάλα και μου θυμίζει τον Πατ», είχε πει ο Κερ.



Το περιστατικό που θέλει να ξεχάσει

Πέρα από την ατυχία του σοβαρού τραυματισμού του το 2015, λίγους μήνες πριν ο Μπριάντε Γουέμπερ είχε μια άλλη στιγμή που θα ήθελε να διαγραφεί από το βιογραφικό του. Τον Ιούλιο του 2014 βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα ακριβό κινητό τηλέφωνο ενός άλλου φοιτητή. Αντιμετώπισε κατηγορίες για κλοπή, βρέθηκε ενώπιον δικαστηρίου και τέθηκε προσωρινά εκτός ομάδας στο κολέγιό του… Όμως ο ίδιος δεν επέτρεψε αυτή την κακή στιγμή να τον στιγματίσει. Την άφησε πίσω του κοιτά μπροστά. Όπου... μπροστά, ο Ολυμπιακός πλέον.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x