Ελλάδα

Αυτός είναι ο νέος ψηλός του Παναθηναϊκού

Ένα θηρίο, με τεράστια σωματικά προσόντα αλλά δυσανάλογα μικρά πνευμόνια, με κοινωνικές ευαισθησίες αλλά και νομική περιπέτεια… Διαβάστε στο sportfm.gr όσα θέλετε για τον Άντριαν Πέιν.

Ο Άντριαν Πέιν είναι, λοιπόν, ο νέος ψηλός του Παναθηναϊκού. Μετά από τρεις και κάτι σεζόν στο ΝΒΑ, ο σε δύο εβδομάδες 27χρονος άσος έρχεται για να παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη και το sport-fm.gr σάς τον συστήνει.

Γεννημένος στο Οχάιο, όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Στεφ Κάρι, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να παίξει μπάσκετ με τέτοιο μπόι από μικρός. Με ύψος στα 2,08μ. και άνοιγμα χεριών ακόμη μεγαλύτερο από το μπόι του ξεχώρισε από μικρός, πήρε υποτροφία από το Michigan και αποφοίτησε με 16,4 πόντους, 7,2 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ και 0,9 τάπες σε 28,1 λεπτά κατά μέσο όρο στην τελευταία του χρονιά.

inner

Οι Χοκς τον επέλεξαν στο νούμερο 15 του ντραφτ το 2014, αλλά δεν κατάφερε ποτέ πραγματικά να στεριώσει εκεί. Ένα πρόβλημα στο πέλμα τον κράτησε εκτός από την έναρξη της παρθενικής του σεζόν και έγινε «μπαλάκι» με την ομάδα τους στο NBDL μετρώντας μόλις τρεις εμφανίσεις μέχρι να φύγει με ανταλλαγή για τους Τίμπεργουλβς στις 10 Φεβρουαρίου του 2015. Εκεί απέκτησε ρόλο με 7,2 πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 24,8 λεπτά ανά αγώνα και συνολικά 29 εμφανίσεις, αλλά η αναδόμηση στους «λύκους» περιόρισε το ρόλο του. Πέρσι, τέτοιες μέρες, διαγνώστηκε με θρομβοκυτταροπενία, μια πάθηση στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, μώλωπες και θρομβώσεις, αλλά έναν μήνα μετά επέστρεψε στη δράση. Το καλοκαίρι υπέγραψε two way συμβόλαιο με το Ορλάντο, ωστόσο πέρασε τον περισσότερο χρόνο στην G League μέχρι να αποδεσμευτεί τελικά στις 27 Ιανουαρίου, κυρίως για μία περίεργη υπόθεση που «ξεθάφτηκε» και για την οποία θα διαβάσετε παρακάτω.

Τα χαρακτηριστικά του

Ο Άντριαν Πέιν είναι ένας ιδιαίτερου τύπου ψηλός. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, είναι αρκετά ικανός με την μπάλα στο παρκέ, ενώ έχει ικανοποιητικό παιχνίδι με πρόσωπο, αλλά και πλάτη στο καλάθι. Είναι καλός σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση, ωστόσο όχι πάντα με συνέπεια. Στα θετικά του, πέρα από το πλούσιο επιθετικό του ρεπερτόριο, είναι πως είναι καλός ριμπάουντερ και μπλοκέρ, αν και δεν φημίζεται για το συγχρονισμό του. Στα αρνητικά του, ότι δεν έχει τόσο μεγάλη έκρηξη ή αντοχή, δεν έχει μεγάλη διάρκεια στο παιχνίδι του, δεν κρατά πάντα τη θέση του αμυντικά παρά τον όγκο του και συχνά δείχνει να μην ανταποκρίνεται σωστά στο παιχνίδι μακριά από την μπάλα.

Μικροί πνεύμονες

Κι όμως, σε αυτό το «θηρίο» δεν λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Ο Άντριαν Πέιν από μικρός είχε πρόβλημα διάρκειας στην παρουσία του στους αγώνες επειδή οι πνεύμονές του είναι πολύ μικροί για το μέγεθός του. «Δεν μπορώ να πάρω όσο αέρα θα έπρεπε. Είναι άσχημο. Όταν τρέχω για πολλή ώρα, προσπαθώ να πάρω όσο αέρα χρειάζομαι, αλλά δεν μπορώ να το κάνω και κουράζομαι. Το είχα όλη μου τη ζωή, απλά δεν ήξερα ότι αυτό συνέβαινε μέχρι το κολέγιο. Το βρήκαν από κάποιες εξετάσεις. Δεν θα λυθεί ποτέ εξ ολοκλήρου αυτό το πρόβλημα, αλλά μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση», είχε δηλώσει από την εποχή που ήταν στο κολέγιο για το πρόβλημά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κολέγιο άρχισε με 9 λεπτά ανά αγώνα την πρώτη του σεζόν, 18 στη δεύτερη, ενώ στις δύο τελευταίες είχε 25,7 και 28,1 λεπτά κατά μέσο όρο αντίστοιχα.

Η ιδιαίτερη σχέση με την μικρή καρκινοπαθή
inner

Ο Άντριαν Πέιν είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες και η ακόλουθη ιστορία θα σας πείσει. Σε μια επίσκεψη του κολεγίου του σε ογκολογικό νοσοκομείο είχε γνωρίσει την Λέισι Χόλσγουορθ, ένα κοριτσάκι που έδινε μάχη με την επάρατη νόσο. Οι δυο τους ανέπτυξαν μια ξεχωριστή φιλία, με τον αθλητή να επισκέπτεται τακτικά τον μικρό και τον τελευταίο να τον βλέπει στο γήπεδο και μάλιστα να τον βοηθά να κόψει το διχτάκι όταν το Μίσιγκαν κατέκτησε το Big Ten το 2014. Δυστυχώς το οκτάχρονο κοριτσάκι έχασε τη μάχη στις 8 Απριλίου του 2014. «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο μου λείπει ήδη. Ήταν η αδερφή μου και πάντα θα είναι μέρος της ζωής μου. Με δίδαξε πώς να αντιμετωπίζω τα πάντα με χαμόγελο, ακόμη κι όταν όλα έδειχναν στραβά. Έγινα καλύτερος άνθρωπος εξαιτίας της. Ξέρω ότι τώρα θα χαμογελά και θα χορεύει στον παράδεισο. Η πριγκίπισσά μου είναι πλέον άγγελος», είχε δηλώσει ο ίδιος για την απώλεια.



Η υπόθεση βιασμού

Πριν λίγες μέρες οι Μάτζικ αποφάσισαν να κόψουν κάθε δεσμό με τον Άντριαν Πέιν. Κι ο λόγος δεν ήταν αγωνιστικός. Το ESPN αποκάλυψε μια σειρά από συγκαλύψεις υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης ή βιασμού στο κολέγιο του Michigan και σε μια εξ αυτών εμπλεκόταν και ο Πέιν. Κατηγορείται πως τον Αύγουστο του 2010 βίασε μαζί με τον τότε συμπαίκτη του στους Spartans, Κιθ Άπλινγκ, μια φοιτήτρια στον κοιτώνα του κολεγίου. Ο Άπλινγκ είπε πως όλα έγιναν με τη συγκατάθεσή της, αλλά κατέθεσε στην αστυνομία πως μπορούσε να καταλάβει «… πως ένιωθε εκείνη ότι δεν ήταν ελεύθερη να φύγει». Πάντως οι δύο τότε φοιτητές δεν αντιμετώπισαν κατηγορίες.



Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x