Εurobasket 2015

Δ' όμιλος: Κατατρόπωσε την Λιθουανία ο Λοτζέσκι! (video)

Πράγματα και θαύματα απ' τον Ματ Λοτζέσκι! Ο άσος του Ολυμπιακού υπέγραψε με φόλοου buzzer beater την ανατροπή-νίκη του Βελγίου απέναντι στη Λιθουανία (76-74), με τον ίδιο να σταματά στους 22 πόντους.

Θρίαμβος και μεγάλη ανατροπή δια χειρός Ματ Λοτζέσκι!

Το Βέλγιο (2-1 το ρεκόρ του) αν και βρέθηκε να χάνει με 13 στο δεύτερο δεκάλεπτο, αν και βρέθηκε να χάνει με έξι στο τελευταίο δίλεπτο, εν τούτοις έφερε τα πάντα... τούμπα και υπέταξε την Λιθουανία με 76-74, χάρη στο φόλοου buzzer beater του άσου του Ολυμπιακού σε νεκρό χρόνο!

Ο «Λότζο» ήταν συγκλονιστικός με 22 πόντους (10/15 σουτ) και 5 ασίστ, ενώ είχε άξιους συμπαραστάτες τους Ταμπού με 16, Βαν Ρόσομ με 13 και... κρυφό άσο τον Μουεμά με 10. Απ' την Λιέτουβα που υπέστη την πρώτη της ήττα στο τουρνουά 25 είχε ο... ασταμάτητος Βαλαντσιούνας.

Το ματς

Βαλαντσιούνας απ' τη μία, Ερβέλ απ' την άλλη είχαν πάρει το όπλο τους και με διαδοχικούς πόντους, οδηγούσαν τις ομάδες τους στο 8-8. Ωστόσο, το Βέλγιο κόλλησε στην επίθεση στα τελευταία 3:30' της πρώτης περιόδου, πέτυχε μόλις ένα καλάθι σε αυτό το διάστημα και η Λιθουανία το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον. Με τον σέντερ των Ράπτορς να φτάνει τους 10 πόντους και τον Κουζμίνσκας να προσφέρει βοήθειες, οι παίκτες του Καζλάουκας ξέφυγαν με 20-12.

Ο Βαν Ρόσομ ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο της ομάδας του (20-15), όμως η φροντ λάιν των Βέλγων είχε μεγάλα προβλήματα. Και με τον εξαιρετικό Σαμπόνις να έρχεται απ' τον πάγκο (πετυχαίνοντας σε πανομοιότυπες φάσεις 7 πόντους), οι Λιθουανοί... εξαφανίστηκαν κι έφτασαν στο +13 (30-17) στο 15'. Τα πράγματα είχαν γίνει σκούρα για την παρέα του Λοτζέσκι κι έπρεπε αυτός και τα υπόλοιπα πρώτα... βιολιά να βγουν μπροστά. Κι αυτό έγινε! Οι Βέλγοι έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο στο τελευταίο τρίλεπτο, επωφελήθηκαν τις κακές επιλογές των αντιπάλων τους, βρήκαν το χέρι τους από μακριά (κυρίως οι περιφερειακοί) και το 34-21 μετατράπηκε σε 35-35 του ημιχρόνου!

inner

Ο άσος του Ολυμπιακού έκανε τρομερά πράγματα με το που επέστρεψε στο παρκέ. Πέτυχε έξι σερί πόντους για την ομάδα του και αυτή ανέκτησε τα ηνία με 41-37! Ο Βαλαντσιούνας έκανε πάρτι κάτω απ' τη ρακέτα, δεν είχε αντίπαλο (έχοντας φτάσει τους 15), αλλά οι «κόκκινοι διάβολοι» βομβάρδιζαν απ' τα 6,75 (κρυφός άσος ο Μουεμά) και κρατούσαν το προβάδισμα με 51-46. O Λοτζέσκι ήταν το... κάτι άλλο. Έβαζε την μπάλα στο καλάθι οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούσε, εξ'ου και οι 17 πόντοι(!) του για το 55-49. Το Βέλγιο, όμως, είχε... θέμα στο ζωγραφιστό και οι Λιθουανοί χτυπούσαν συνέχεια εκεί, καταφέρνοντας να μειώσουν την απόσταση για το 57-54 στο 30'.

Τα πάντα ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Το σκορ άλλαζε συνεχώς χέρια, με τους Ταμπού και Βον Ρόσομ να απαντούν στο ρεσιτάλ του Βαλαντσιούνας. Ο Λοτζέσκι πέτυχε μεγάλο τρίποντο και κράτησε όρθια την ομάδα του, ισοφαρίζοντας σε 68-68, ωστόσο έξι αναπάντητοι πόντοι από πλευράς Λιέτουβα έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της με το 74-68 στο 38'. Αμ, δε, που 'χε τελειώσει το ματς... Ο Ταμπού σημείωσε μεγάλο τρίποντο, οι Λιθουανοί έκαναν λάθος επαναφορά και με ένα «ίδιο» σουτ ο Ερβέλ ισοφάρισε... απ' το πουθενά σε 74-74 (1:40' για το τέλος), με τους παίκτες του Καζλάουκας να μην το πιστεύουν!

inner

Η μπάλα ζύγιζε πολλά... κιλά πλέον και κανείς δεν μπορούσε να σκοράρει. Το βιαστικό όμως τρίποντο του Καλνιέτις όχι μόνο δεν χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους Βέλγους να τρέξουν στα 4'' που απέμεναν στον αιφνιδιασμό. Και παράλληλα την ευκαιρία στον Λοτζέσκι να σπρώξει την μπάλα στο διχτάκι (μετά το άστοχο σουτ του Βαν Ρόσομ) και να υπογράψει την μεγάλη ανατροπή και τον θρίαμβο με το τελικό 76-74 (αφότου οι διαιτητές χρειάστηκαν το instant replay)!

Το νικητήριο καλάθι του Λοτζέσκι



Τα δεκάλεπτα: 20-12, 35-35, 54-57, 74-76

Λιθουανία: Καλνιέτις 7 (13 ασίστ), Ματσιούλις 4, Σεϊμπούτις 4, Σαμπόνις 10, Καβαλιάουσκας, Γιανκούνας 13, Γιαβτόκας, Βαλαντσιούνας 25 (12 ριμπ.), Κουζμίνσκας 7 (6 ριμπ.), Μιλάκνις 2, Λεκαβίτσιους 2

Βέλγιο: Μπόσκο 2, Βαν Ρόσομ 13, Ερβέλ 11, Μουεμά 10 (3), Ταμπού 16 (2), Μουκούμπου, Γκιλέ, Ντε Ζέου, Τουμπά 2, Λοτζέσκι 22 (10/15 σουτ)

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x