Εurobasket 2015

Δ ’Όμιλος: «Καθάρισε» ο Ματσιούλις

Χάρη σε ένα καλάθι του Ματσιούλις, η Λιθουανία νίκησε στην εκπνοή με 64-62 την Εσθονία, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του Ευρωμπάσκετ και πήρε την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης.

Η Λιθουανία νίκησε με 64-62 την Εσθονία στην εκπνοή με καταπληκτικό καλάθι του Ματσιούλις, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του τέταρτου ομίλου και εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» του Ευρωμπάσκετ, μέσω των τριών πρώτων θέσεων, οπότε η Ελλάδα θα αποφύγει σίγουρα τους φιναλίστ του 2013 στη δεύτερη φάση.

Αντίθετα, η Εσθονία θα χρειαστεί νίκη κόντρα στη Λετονία την Πέμπτη, ώστε να καταφέρει να προκριθεί.

Το ματς πέρασε από σαράντα κύματα και στις τέσσερις περιόδους, με αμφότερες τις ομάδες να αποκτούν και να χάνουν το προβάδισμα ενίοτε και τους Εσθονούς να δέχονται ένα 9-0 σερί στα τελευταία λεπτά και να απωλούν το +6 που είχαν αποκτήσει 4’ πριν τη λήξη.

Κορυφαίοι των Λιθουανών ήταν οι Ματσιούλις με 15 και Καβαλιάουσκας με 14 πόντους, ενώ για τους Λετονούς ξεχώρισε ο Ταλτς με 20 πόντους. Εκτός έμεινε ο Γιόνας Βαλαντσιούνας από τον Γιόνας Καζλάουσκας, λόγω μιας ίωσης που αντιμετώπισε.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν αποφασισμένες και καμία τους δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με τον Ματσιούλις να δίνει ένα +3 στους Λιθουανούς. Ο Καλνιέτις έδωσε ένα +4 από την περιφέρεια, όμως οι Εσθονοί με 5-0 σερί πήραν το προβάδισμα με +1. Πλέον, το προβάδισμα εναλλασσόταν σταθερά για τις δύο ομάδες με τον Βαϊντεμαν από τη μια πλευρά και τον Καλνιέτις από την άλλη. Στο 15-14, ένα σερί 6-0 των φιναλίστ του 2013 τους έδωσε ένα +5 στην ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου, με πρωταγωνιστή τον Ματσιούλις σε αυτό το διάστημα.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου, ένα σερί 4-0 των Εσθονών μείωσε στο -1 και στο 21-24 ένα σερί 8-0 της ομάδας του Τικ Σοκ έφερε το +5 με πρωταγωνιστή τον Βαϊντεμαν. Ο Αρμπετ έφερε το +5 στο 4’.19, όμως, από εκεί και πέρα και μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ο Λιθουανοί έκαναν ένα σερί 12-0 με φοβερή επιθετική πολυφωνία από περιφέρεια και ρακέτα και το «έκλεισαν» στο +7 με σαφή υπεροχή στα ριμπάουντ και δη στα επιθετικά.

Στην αρχή της τρίτης περιόδου, οι Λιθουανοί έφτασαν στο +10 και ο Σεϊμπούτις έφερε τη διαφορά στο +9. Εκεί, όμως, οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έπαθαν επιθετικό «μπλακ άουτ» και οι Εσθονοί βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν ένα 5-0 σερί και να μειώσουν στο -4 δύο φορές. Ο Καβαλιάουσκας έφερε το +6, όμως ξανά οι παίκτες του Τιτ Σοκ βρήκαν τις λύσεις από τους Σ. Σοκ και Κρούμπας και με σερί 8-0 προηγήθηκαν με +2, διαφορά με την οποία ολοκληρώθηκε το τριαντάλεπτο.

Στην αρχή της τέταρτης περιόδου, η Εσθονία προηγήθηκε με +6, όμως ένα σερί 5-0 των Λιθουανών μείωσε στο -1. Νέο σερί 5-0 των Εσθονών έφερε το +6 και οι παίκτες του Τιτ Σοκ διατηρούσαν ένα +4 με +6 μέχρι το 36’. Εκεί, όμως η άμυνα που εφάρμοσε ο Γιόνας Καζλάουσκας αποσυντόνισε τους Εσθονούς που δεν κατάφεραν να σκοράρουν μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης, κάτι από το οποίο επωφελήθηκαν οι Λιθουανοί και με εκπληκτικό σερί 8-0, με πρωταγωνιστή τον Καβαλιάουσκας και με τον Ματσιούλις να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι, πήραν τη νίκη-πρόκριση.


Τα δεκάλεπτα: 15-20, 31-38, 51-49, 62-64

ΕΣΘΟΝΙΑ: Βεϊνεμαν 10, Σ. Σοκ 6, Ταλτς 20, Αρμπετ 4, Βένε 4, Κανγκούρ 9, Κούρμπας 9

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Καλνιέτις 8, Ματσιούλις 15, Σεϊμπούτις 11, Σαμπόνις 2, Καβαλιάουσκας 14, Γιανκούνας 4, Γιαβτόκας 2, Κουζμίνσκας 8


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x