Euroleague

Δεν… πεθαίνει ο Εξάστερος!

Πήγε να «αυτοκτονήσει», αλλά κατέθεσε ψυχή! Παρά το ότι απώλεσε το προβάδισμά του, ο Παναθηναϊκός με κομβικούς τους Καλάθη-Γκιστ «σκότωσε» στο θρίλερ την Καρσίγιακα (69-66) και αγκάλιασε την πρόκριση.

Απ’ την Τουρκία με… αγάπη!

Μπορεί να απώλεσε τη διαφορά που ‘χε χτίσει (συνεχώς μπροστά και σε διψήφια επίπεδα), μπορεί να μην εντυπωσίασε επιθετικά (αμυντικά ήταν πολύ καλός), ωστόσο το πρώτο διπλό ήρθε και ο Παναθηναϊκός είναι αγκαλιά με την πρόκριση στο Top-16.

Οι πράσινοι επικράτησαν στη Σμύρνη της Καρσίγιακα, 69-66 και με ρεκόρ 3-4 είναι πολύ κοντά στο εισιτήριο για την επόμενη φάση, δεδομένου πως άφησαν από κάτω τους πρωταθλητές Τουρκίας (2-5) και έχουν να παίξουν ακόμη με Ζιέλονα (εντός), Μπάρτσα (εντός) και Ζαλγκίρις (εκτός, 3-4).

Καθοριστικός Καλάθης με μεγάλο τρίποντο για το 67-64, τάπα του Γκιστ στην επόμενη φάση, κομβικός καθ’ όλη τη διάρκεια ο Φελντέιν και κάπως έτσι ήρθε το ροζ φύλλο αγώνα, παρά τα 18 λάθη και την… αυτοχειρία που έδειξαν οι πράσινοι.

Το ματς

Με τον Καλάθη να λύνει και τον Γκιστ να δένει, ο Παναθηναϊκός μπήκε «φουριόζος» και «πάγωσε» τη Σμύρνη, προηγούμενος με 8-0. Η Καρσίγιακα ήταν απελπιστικά άστοχη, οι πράσινοι έπαιζαν υποδειγματική άμυνα και σιγά-σιγά έχτιζαν διαφορά, η οποία έφτασε το +10 (13-3). Με τον εκπληκτικό Αμερικανό πάουερ φόργουορντ να φτάνει τους 9 πόντους γρήγορα-γρήγορα και να «πνίγει» στην άλλη άκρη του παρκέ τους αντιπάλους και με τους Φελντέιν-Γιάνκοβιτς να μπαίνουν στην εξίσωση το τριφύλλι ξέφυγε με 20-7! Η εκπληκτική πρώτη περίοδος έφερε τους πράσινους στο +12 (21-9), όντας το απόλυτο αφεντικό, με τους Τούρκους να έχουν 4/18 σουτ εντός παιδιάς.

Το τριφύλλι προηγήθηκε για πρώτη φορά με 14 (23-9), ωστόσο με το… καλημέρα τίποτα δεν θύμιζε το άκρως επιθετικό παιχνίδι του στο πρώτο δεκάλεπτο. Το ένα λάθος πίσω από το άλλο, πρόβλημα στο οργανωτικό παιχνίδι και μοιραία είχε βάλει μόλις τρεις πόντους σε έξι λεπτά! Την ίδια ώρα, βέβαια διατηρούσε… άνετα τα ηνία του ματς (16-24), καθώς η Καρσίγιακα έχανε ακόμα και… καρφώματα (πολλές άστοχες βολές) και δεν μπορούσε να απειλήσει. Ο Φελντέιν «ξεκόλλησε» τον Παναθηναϊκό (27-16), ενώ η είσοδος του Ραντούλιτσα έδωσε λύσεις στο σκοράρισμα για το εύκολο 33-20, με τους πράσινους να… ισορροπούν τα λάθη τους (ήδη 13) με την εξαιρετική τους άμυνα. Δια χειρός Batman (με μεγάλο τρίποντο), ο Εξάστερος πήγε στα αποδυτήρια με το 36-23, μην δεχόμενος πίεση.

Η διαφορά έφτασε ξανά στο +14 (37-23), ωστόσο σιγά-σιγά η Καρσίγιακα άρχισε να μπαίνει στο… κόλπο, με το τρίποντο του Κάρτερ να μειώνει κάτω απ’ τους δέκα μετά από πολύ ώρα (30-39). Ο ίδιος και ο Άιβερσον προκαλούσαν προβλήματα και έφεραν την απόσταση στους 7 πόντους (34-41), προτού ο Γιάνκοβιτς σημειώσει «σημαντικό» τρίποντο για το 34-44, δίνοντας μεγάλη ανάσα κόντρα στα λάθη και στα οργανωτικά προβλήματα. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν να πιέσουν, έριξαν ξανά τη διαφορά στους 6 πόντους (41-47), αλλά πάντα ο Παναθηναϊκός έβρισκε –κάπως- τον τρόπο να παραμείνει αφεντικό, όπως φάνηκε από το κρύο αίμα του Φώτση και το… μεγάλο τρίποντό του στην εκπνοή (και με ταμπλό) για το 41-50.

Όσο ο Παναθηναϊκός… δεν το τελείωνε, τόσο επέτρεψε στους Τούρκους να το πιστέψουν. Και με τον Άιβερσον να κάνει «πάρτι» σε συνεχόμενες επιθέσεις κόντρα στον Ραντούλιτσα, τόσο έρχονταν τα πάνω-κάτω με το 48-53. Μέχρι τότε είχε 0/4 τρίποντα, ωστόσο ο Καλάθης πέτυχε το πρώτο (γιατί ακολούθησε κι άλλο) του και κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό (48-56) σε ένα γήπεδο που είχε αρχίσει… να βράζει. Μπαϊγκιούλ και Άλτιντιγκ είχαν βγει μπροστά για να γίνουν ήρωες, για να πληγώσουν το τριφύλλι που είχε πρόβλημα και αυτοί οι δύο με μεγάλα σουτ μείωσαν σε 58-60 στο 36’. Ο Φελντέιν «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο, κράτησε μπροστά την ομάδα του (59-64), αλλά η χαρά δεν άντεξε πολύ με τον Κάρτερ να τον… μιμείται και μέσα σε «κόλαση» να γράφει το 64-64. Τα πάντα ήταν στην κόψη του ξυραφιού κι εκεί βγήκε μπροστά ο… ηγέτης Καλάθης! Με νέα «βόμβα» από τα 6,75 έφερε το 64-67, ο Γκιστ στα «καπάκια» έσκασε τάπα στον αντίπαλό του και οι βολές του Φελντέιν κλείδωσαν στο τελευταίο λεπτό την απόδραση, με το τελικό 64-69!

Τα δεκάλεπτα: 9-21, 23-36, 41-50, 66-69

Καρσίγιακα (Σαρίτσα): Ράγκλαντ, Παλάσιος 5 (1), Άιβερσον 14, Μπαϊγκούλ 8 (2), Αλτιντίγκ 12 (1), Κάρτερ Τζάστιν 11 (2), Γκονλούμ 7, Γκάμπριελ 4, Κάρτερ Τζος, Σιπάχι 5 (1), Σεντούρκ

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς 6 (1), Φώτσης 8 (2), Ραντούλιτσα 11, Φελντέιν 17 (3), Διαμαντίδης, Γκιστ 14 (2), Καλάθης 10 (2), Κούζμιτς 3

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x