Euroleague

Έβγαλε τα... μάτια του ο Παναθηναϊκός!

Αν και επέστρεψε από το -16, στο τελευταίο πεντάλεπτο ο Παναθηναϊκός έκανε τα… πάντα λάθος και επέτρεψε στον φορμαρισμένο Ερυθρό Αστέρα να νικήσει 72-66, φράζοντάς του το δρόμο προς την τετράδα.

Πέταξε την ευκαιρία να αποδράσει από το Βελιγράδι και να μείνει ολοζώντανος στο κυνήγι του πλεονεκτήματος έδρας ο Παναθηναϊκός. Αν και επέστρεψαν από το -16, αν και «πάγωσαν» προς στιγμήν την «καυτή» Χάλα Πιονίρ, εντούτοις οι πράσινοι «κατέρρευσαν» στο τελευταίο πεντάλεπτο (από το 35' ως το 39' έμειναν απόντοι), έκαναν τα ΠΑΝΤΑ λάθος και ηττήθηκαν 72-66 από τον Ερυθρό Αστέρα.

Η ελληνική ομάδα υποχώρησε στο 11-9 και ουσιαστικά θα πρέπει να ξεχνά την τετράδα, δεδομένου πως η Φενέρμπαχτσε (που είναι 4η αυτή τη στιγμή) σκαρφάλωσε στο 13-9 και «υπερτερεί» σε τυχόν ισοβαθμία. Από την άλλη, οι τρομεροί Σέρβοι επιβεβαίωσαν τη φόρμα τους, πέτυχαν έβδομη συνεχόμενη νίκη(!) και ανέβηκαν στο 12-8, διατηρώντας βάσιμες ελπίδες για το αβαντάζ.

Το τριφύλλι -που έδειξε να βασίζεται κυρίως στις ατομικές εμπνεύσεις των παικτών του- βρέθηκε να χάνει με 16-0 στην εκκίνηση του αγώνα, κατάφερε με τους Αμερικανούς του να το μαζέψει και να περάσει μπροστά στην τρίτη περίοδο (46-47), διατήρησε τα ηνία της αναμέτρησης στην αρχή του τέταρτου δεκαλέπτου (57-59 και 59-61), αλλά στα κρίσιμα λεπτά οι παίκτες του Πασκουάλ έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, αστοχούσαν στο ένα σουτ μετά το άλλο και… μοιραία υπέστησαν οδυνηρή ήττα. Το μόνο… θετικό της βραδιάς το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός υπερασπίστηκε το +11 του ΟΑΚΑ και θα βάλει από κάτω τους ερυθρολεύκους, αν τυχόν ισοβαθμήσουν στο φινάλε.

Σε τραγικό βράδυ ο Καλάθης με 2 πόντους (1/7 σουτ), δύο χαμένες βολές (η μία airball στο 64-63 όπου ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να περάσει μπροστά), 4 λάθη και 4 ασίστ, επιβεβαιώνοντας πως διανύει… φοβερό ντεφορμάρισμα και πώς δεν του ταιριάζει το... μπάσκετ αλάνας. Τρομερός ο Γκάμπριελ, ο οποίος σταμάτησε στους 23 πόντους (5/7 τρίποντα), 19 ο Τζέιμς, 12 ο Ρίβερς, ενώ Σίνγκλετον-Μπουρούσης έμειναν χαμηλά με 5 και 3 πόντους αντίστοιχα, με τον δεύτερο να ταλαιπωρείται από φάουλ (ανύπαρκτο το 4ο που χρεώθηκε στο 24'). Αλλού γι’ αλλού ξανά ο Φελντέιν, πάλεψε ο Παππάς, αρνητικός ο Τζεντίλε παρά τα έξι 6 ριμπάουντ και τις 2 ασίστ (είχε 3 λάθη, 0 πόντους). Από πλευράς νικητών, 13 πόντους πέτυχε ο Σιμόνοβιτς, 11 ο Μίτροβιτς, 10 ο Κούζμιτς και 14 ριμπάουντ, 7 ο Γιόβιτς με 8 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 39-33, 57-56, 72-66

inner
inner

Το ματς

Η απόλυτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στα πρώτα έξι λεπτά του αγώνα για τον Παναθηναϊκό. Η ΑΠΟΛΥΤΗ! Οι πράσινοι (Καλάθης-Φελντέιν-Χαραλαμπόπουλος-Μπουρούσης-Σίνγκλετον) ήταν αλλού γι’ αλλού και φυσιολογικά βρέθηκαν να χάνουν με… 16-0! 0/9 σουτ για το τριφύλλι σε αυτό το διάστημα, 4 λάθη (ευθύνη του Καλάθη πολλά εξ αυτών), άμυνα που μόνο άμυνα δεν θύμιζε και μοιραία οι Σέρβοι –με αιχμή του δόρατος τους Μίτροβιτς-Κούζμιτς- είχαν προκαλέσει παροξυσμό στις εξέδρες. Ο Πασκουάλ έριξε στο ματς Γκάμπριελ-Τζέιμς-Ρίβερς και η εικόνα βελτιώθηκε, αφού είναι αλήθεια πως ΔΕΝ πήγαινε πιο κάτω! Οι τρεις τους ήταν ουσιαστικά που «σήκωσαν» τον Εξάστερο. Με δύο τρίποντες βόμβες του πρώτου και από μία των υπολοίπων, η ελληνική ομάδα –που επιτέλους μασούσε σίδερα στα μετόπισθεν- επέστρεψε για τα καλά και μείωσε σε 18-14, διατάσσοντας… σιγή στο Βελιγράδι. Τελικά, η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο -6 για τους πράσινους (20-14), έχοντας κλείσει την ψαλίδα από τον εφιάλτη που βίωσαν στην αρχή.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να γυρίσει την εις βάρος του κατάσταση, χάρη και στην αστοχία των ερυθρολεύκων από τα 6.75. Πάνω, όμως, που ως τότε είχαν 0/7 τρίποντα, πέτυχαν τρία συνεχόμενα και ξέφυγαν εκ νέου με δέκα πόντους, 31-21. Ο Μπουρούσης επέστρεψε… αποφασισμένος στο παρκέ, ο Παππάς βοηθούσε στην οργάνωση και στις ασίστ –λόγω και του ότι ο Καλάθης δεν ήταν καλά και είχε μείνει στον πάγκο- ενώ Τζέιμς-Γκάμπριελ έδιναν σταθερά σκορ στο τριφύλλι, το οποίο δήλωσε ξανά «παρών», μειώνοντας σε 33-31. Η ελληνική ομάδα πήγε στα αποδυτήρια στο -7 (39-33) αν και θα μπορούσε να είχε φέρει για τα καλά τα πάνω-κάτω. Ωστόσο, οι συνεχόμενες βολές που εκτελούσαν οι Σέρβοι (κι ενώ ο Παναθηναϊκός δεν είχε εκτελέσει ούτε μία!) και 2-3 άστοχα πράσινα τρίποντα προς το νήμα του πρώτου μέρους δεν επέτρεψαν στον Εξάστερο να κλείσει περισσότερο την… ψαλίδα.

Ο Ρίβερς «κουβάλησε» τον Παναθηναϊκό στην εκκίνηση του δεύτερου μέρους, κρατώντας ουσιαστικά την ομάδα του στο «κόλπο» με διαδοχικά καλάθια (42-37), όμως άλλος ήταν αυτός που αποδεικνυόταν ηγέτης απόψε για την ομάδα του Πασκουάλ. Ο συγκλονιστικός Γκάμπριελ έφτανε τους 17 πόντους και για πρώτη φορά το τριφύλλι έφερνε σε πλήρη ισορροπία τον αγώνα, ισοφαρίζοντας σε 42-42 και αναγκάζοντας τους Σέρβους στις εξέδρες να… ηρεμήσουν. Αμ δε που τα ‘χαμε δει όλα από τον… τρελοΑμερικανό! Διότι ήταν «σεληνιασμένος» στο Βελιγράδι και ευστοχώντας σε πέμπτο τρίποντο –σε ισάριθμες προσπάθειες!- έδινε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για το 48-50 στην Χάλα Πιονίρ. Οι Σέρβοι χτύπησαν στο ζωγραφιστό –εκμεταλλευόμενοι το ανύπαρκτο τέταρτο φάουλ που είχε χρεωθεί ο Μπουρούσης- και με σερί 7-0, πέρασαν μπροστά στο σκορ 55-50. Το τριφύλλι δεν… αγχώθηκε, έδειξε ψυχραιμία και με αιχμή του δόρατος τον Τζέιμς παρέμεινε… κολλιτσίδα στον Ερυθρό Αστέρα για το 57-56.

Οι παίκτες του Πασκουάλ έμοιαζαν πεισμωμένοι για το μεγάλο διπλό, με τον Ρίβερς να σκοράρει σε νέο τρίποντο (για το 59-61) και τον Σίνγκλετον να διατηρεί σε θέση οδηγού την ομάδα του, 59-61. Ο Σιμόνοβιτς δεν γινόταν να χάνει όλα τα τρίποντα και τελικώς έβαλε το πρώτο του μετά από έξι άστοχα, επαναφέροντας το προβάδισμα στον Ερυθρό Αστέρα, προτού ο Τζέιμς γράψει το 64-63. Και κάπου εκεί, με 5’ να απομένουν για τη λήξη του αγώνα, ήρθε η κατάρρευση. Η απόλυτη κατάρρευση, με τους πράσινους να πετούν την μία ευκαιρία μετά την άλλη για τη νίκη, μην μπορώντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως και ο Ερυθρός Αστέρας είχε «κολλήσει». Τι έκανε ουσιαστικά ως το 39’ –που δεν έβαλε πόντο- ο Παναθηναϊκός; Αποβλήθηκε ο Μπουρούσης, έχασε δύο βολές ο Καλάθης, έχασε σουτ ο Τζέιμς, αστόχησε σε τρίποντο ο Σίνγκλετον, λάθος του Τζέιμς, λάθος του Σίνγκλετον, άστοχο –αψυχολόγητο- τρίποντο του Καλάθη, δεν πήραν ΚΑΜΙΑ προσπάθεια οι Γκάμπριελ-Ρίβερς και 70-63 το σκορ, δίχως καν να πιεστούν οι Σέρβοι. Η κλεψύδρα είχε πλέον αδειάσει και τελικώς ο Εξάστερος ηττήθηκε με 72-66, πληρώνοντας την «πανωλεθρία» του στο νήμα…

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Ουόλτερς 5 (1), Τόμσον 6, Μίτροβιτς 11, Λάζιτς 5 (1), Σιμόνοβιτς 13 (1), Τζένκινς 6, Γκούντουριτς 4, Γιόβιτς 7 (8 ασ.), Κούζμιτς 10 (14 ριμπ.), Μπιέλιτσα 5 (1).

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 5 (1), Νίκολς, Ρίβερς 12 (2), Τζέιμς 19 (2), Φώτσης, Παππάς 2, Φελντέιν, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 23 (5), Τζεντίλε, Μπουρούσης 3 (1), Καλάθης 2.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x