Euroleague

Έκανε… Ματ στη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός!

Με πρωταγωνιστή τον Ματ Λοτζέσκι (20 πόντοι) και άξιους συμπαραστάτες τους Καλάθη-Αντετοκούνμπο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 89-84 της Μακάμπι και ξεκίνησε με το δεξί τη φετινή Ευρωλίγκα!

Μπορεί να έδωσε πολλά δικαιώματα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ για 30-35 λεπτά, ωστόσο μόλις… σοβαρεύτηκε ο Παναθηναϊκός ξέφυγε στο σκορ και έφτασε στη νίκη (89-84) στην πρεμιέρα του στη φετινή Ευρωλίγκα μπροστά σε 14.000 φιλάθλους του. Κορυφαίος για τους «πράσινους» ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος σταμάτησε στους 20 πόντους (με 8/10 εντός παιδιάς) πετυχαίνοντας ορισμένα μεγάλα καλάθια.

Από εκεί που... σταμάτησε πέρσι, συνέχισε ο Νικ Καλάθης, που μοίρασε 14 ασίστ στους συμπαίκτες του! Καθοριστική και η συμβολή του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος άλλαξε τη ροή του αγώνα με την αστείρευτη ενέργειά του και τις άμυνές του. Για τους Ισραηλινούς ξεχώρισε ο απίστευτος Γουίλμπεκιν με τους 24 πόντους, αλλά τις κακές επιλογές προς το φινάλε του αγώνα.

inner

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε… φουριόζος στο παιχνίδι έχοντας και προηγήθηκε 8-0 στο πρώτο δίλεπτο έχοντας σωστές επιλογές στην επίθεση και πολύ καλή λειτουργία στην άμυνα. Μάλιστα, ανάγκασε τον προπονητή της Μακάμπι να ζητήσει τάιμ-άουτ στα 59 δευτερόλεπτα! Το «τριφύλλι» ξέφυγε ακόμα και με 11 πόντους (13-2), ωστόσο κάπου εκεί οι Ισραηλινοί αφυπνίστηκαν και με καθοδηγητή τον εκπληκτικό Γουίλμπεκιν ροκάνισαν τη διαφορά (17-16 στο 6’, 21-20 στο 8’).

inner

Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τους γηπεδούχους μόλις στο +2 (26-24), αφού η εντυπωσιακή εκκίνηση της ομάδας του Πασκουάλ δεν είχε την ανάλογη συνέχεια. Στη δεύτερη περίοδο δε, οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να βλέπουν ως… βαρέλι το αντίπαλο καλάθι, με «ευθύνη» βέβαια και της άμυνας του Παναθηναϊκού, που τους επέτρεψε πολλούς εύκολους πόντους.

Με τους Γουίλμπεκιν και Κέιν να προκαλούν μεγάλη ζημιά και να εκμεταλλεύονται τη χαλαρότητα των παικτών του «τριφυλλιού», η Μακάμπι ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση και «έχτισε» μικρή διαφορά στο δεύτερο μισό της δεύτερης περιόδου (37-40 στο 16’ και 39-43 στο 18’). Εντούτοις, ο Παναθηναϊκός «έτρεξε» ένα επιμέρους 7-2 στο φινάλε του δεύτερου δεκαλέπτου για να πάει στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ (46-45).

Το πρώτο τρίλεπτο του δευτέρου μέρους οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ, όμως η κίνηση-ματ από τον Πασκουάλ άκουγε στο όνομα «Θανάσης Αντετοκούνμπο». Ο διεθνής φόργουορντ ξεχείλιζε πάθος και ενέργεια και ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για να ξεφύγουν οι «πράσινοι» στο σκορ (59-55 στο 25’). Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Σπάχια αντέδρασε και πέρασε εκ νέου μπροστά (64-67 στο 28’) έχοντας πάλι κύριο εκφραστή των επιθέσεών της τον απίστευτο Γουίλμπεκιν.

inner

Όπως όμως συνέβη και στο φινάλε του δεύτερου δεκαλέπτου, έτσι και στην 3η περίοδο, ο Παναθηναϊκός έσφιξε την άμυνά του και με ένα σερί 6-0 έφτασε στο 70-67, το οποίο διαμορφώθηκε με ένα δίποντο του Λάνγκφορντ, που αρχικά είχε μετρήσει ως τρίποντο.

Η 4η και καθοριστική περίοδος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να είναι αρκετά νευρικές και να υποπίπτουν σε μαζεμένα λάθη στο πρώτο δίλεπτο. Ο Λοτζέσκι ήταν αυτός που έδωσε «ανάσα» 5 πόντων στην ομάδα του (72-67 στο 32’), ενώ ήταν εμφανές πως οι παίκτες του Πασκουάλ έσφιξαν την άμυνά τους. Μάλιστα, το «τριφύλλι» ξέφυγε ακόμα περισσότερο στο σκορ (82-71 στο 35’), με τον Καλάθη να ενορχηστρώνει άριστα τις επιθέσεις και τον Λάσμε να έχει κλείσει το διάδρομο προς το καλάθι.

Οι πρωταθλητές Ισραήλ όμως δεν τα παράτησαν και με ένα γρήγορο 6-0 πλησίασαν (82-77 στο 37’) και μετέφεραν το άγχος στην πλευρά των γηπεδούχων. Ο Λοτζέσκι ωστόσο ήταν σε καλή βραδιά και έδωσε τη λύση στους «πράσινους» με ένα τρίποντο (85-77) δύο λεπτά πριν από το φινάλε. Κάποιες λανθασμένες επιλογές των παικτών του Πασκουάλ στα τελευταία δευτερόλεπτα επέτρεψαν στη Μακάμπι Τελ Αβίβ να παραμείνει ζωντανή, ωστόσο το λάθος του Γουίλμπεκιν στο 87-82 (με 22 δευτερόλεπτα να απομένουν) αποδείχθηκε καθοριστικό.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο τελικό 89-84 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στη φετινή Ευρωλίγκα μπροστά σε 14.000 φιλάθλους του.

inner

Τα δεκάλεπτα: 26-24, 46-45, 70-67, 89-84.

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ):
Τόμας 9, Λάνγκφορντ 13, Λάσμε 8, Παπαπέτρου 4, Παππάς 6, Γκιστ 5, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι 20 (5 ριμπ.), Καλάθης 8 (14 ασίστ), Αντετοκούνμπο 10, Μήτογλου 6.

Μακάμπι (Σπάχια): Γουίλμπεκιν 24 (5 τρ., 8 ασίστ), Ο' Μπράιαντ 4, Καλοϊάρο 11 (7 ριμπ.), Ρολ 15, Κέιν 7, Αβντίγια, Τάιους 5, Ντι Μπαρτολομέο 2, Κοέν, Μπλακ 14, Ζούσμαν 2.

inner

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x