Ελλάδα

Αποκλεισμός-σοκ: Έσβησε το όνειρο για την Εθνική!

Η Εθνική επέστρεψε από το -24, αλλά κατέρρευσε στο 4o δεκάλεπτο, με την Κροατία να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό (66-61) και να σβήνει οριστικά το όνειρο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ναυάγιο» για την Εθνική σε ακόμη ένα νοκ-άουτ παιχνίδι των τελευταίων χρόνων.

Η «επίσημη» αγαπημένη επέστρεψε από το -24 (13-37), πέρασε και μπροστά στην τρίτη περίοδο (48-46), αλλά στο τέταρτο δεκάλεπτο κατέρρευσε και η Κροατία επικράτησε 66-61 στον ημιτελικό του Προολυμπιακού.

Έτσι, έσβησε οριστικά το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, με την χρβάτσκα να παίζει τα ρέστα της για το «χρυσό» εισιτήριο κόντρα στο νικητή του Ιταλία-Μεξικό.

Η κακή Ελλάδα έπαιξε ουσιαστικά μπάσκετ για περίπου 15’, κάτι που δεν ήταν αρκετό, ενώ προδόθηκε από την εμμονή της στο μακρινό σουτ (8/34 τρίποντα, σε κάποια μας «πούλησε» και η μπάλα). Πρώτος σκόρερ ο Περπέρογλου με 13, 9 είχε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά με 3/14 σουτ και 6 λάθη (τράκαρε πολλάκις πάνω στην αντίπαλη άμυνα που διαφέρει σε σχέση με ό,τι συναντά στο NBA), 9 ο Παπαπέτρου (3/10 σουτ), 8 ο Μπουρούσης (3/8 σουτ), δεν βοήθησε ο Καλάθης που φορτώθηκε νωρίς με φάουλ. Μπογκντάνοβιτς με 20 πόντους και Σάριτς με 16 ήταν αυτοί που μας «σκότωσαν».

inner
inner

Το ματς

Πιο στραβά δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ο αγώνας για την Εθνική! Την ώρα που στην επίθεση ήταν άστοχη (με 1/5 σουτ κι όλα τρίποντα), οι Κροάτες ήταν αλάνθαστοι με 5/5 και με τον Μπιλάν να κάνει «πάρτι» στο ζωγραφιστό απέναντι στον Κουφό, προηγήθηκαν 14-3. Δεν λειτουργούσε τίποτα μα τίποτα για την Ελλάδα, δεν είχε πλάνο μπροστά, δεν είχε «ισορροπία» πίσω και η διαφορά εκτινάχθηκε στο -17 (20-3), χάρη και στον βομβαρδισμό των αντιπάλων μας. Προς στιγμήν ο Παπαπέτρου έδωσε λύσεις με δύο σουτ από τα 6,75 (9-22), αλλά η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Η εικόνα της ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική και στις δύο άκρες του παρκέ. Άλλο να το λέμε κι άλλο να το βλέπει κανείς… Και φυσικά οι εξαιρετικοί Κροάτες, με αιχμή του δόρατος τους Σάριτς-Μπογκντάνοβιτς έφτασαν τη διαφορά στο +18 (13-31), με την Ελλάδα να μην παίζει άμυνα, να κάνει λάθη, να μην κυκλοφορεί την μπάλα, να μην παίζει επίθεση (1/7 δίποντα, 3/11 τρίποντα) και να καλείται ν’ ανέβει ένα «βουνό».

Ό,τι κι αν δοκιμάζαμε, δεν έβγαζε αποτέλεσμα, αφού όλοι οι παίκτες ήταν σε κακό βράδυ. Εφιάλτης κανονικός στο Τορίνο, με τη διαφορά να φτάνει για την χρβάτσκα και στο +24(!), 13-37 απέναντι σε μια τραγική Ελλάδα που δεν μπορούσε να βρει πουθενά αποκούμπι. Ο Καλάθης είχε φορτωθεί με φάουλ, ο Αντετοκούνμπο ήταν άστοχος και εκβίαζε δύσκολες προσπάθειες και μέσα σ’ όλα, η επίσημη αγαπημένη είχε συμπληρώσει πέντε ομαδικά στο πρώτο δίλεπτο! Η Εθνική χρειαζόταν ένα «ξέσπασμα» για να ελπίσει σε ανατροπή και… κάτι έδειξε να κινείται, μειώνοντας με Κουφό και Αγραβάνη σε 22-39. Μετά το 13’, σιγά-σιγά η γαλανόλευκη έπαιζε άμυνα και μέσω αυτής έβρισκε ρυθμό και μπροστά. Όχι μόνο ροκάνισε τη διαφορά, αλλά με τον Περπέρογλου να βγάζει ψυχή, αυτή έπεσε και σε μονοψήφιο νούμερο (μετά από… πάρα πολύ ώρα), 34-42, προτού διαμορφωθεί το 34-44 στο 20’, το οποίο κρατούσε ορθάνοιχτη την ελπίδα ανατροπής.

Η Ελλάδα μπήκε με το μαχαίρι στο κόκκαλο στο δεύτερο μέρος, με στόχο να φέρει τα πάνω-κάτω. Ο συγκινητικός Περπέρογλου έτρεξε νέο προσωπικό 5-0 και έγραψε το 39-44, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους Κροάτες. Η άμυνά μας ήταν… πραγματικά άμυνα Εθνικής, ανάγκασε την αντίπαλό μας σε ΜΟΛΙΣ δύο πόντους σε επτά λεπτά και με μπροστάρηδες τους Μπουρούση-Περπέρογλου, όχι μόνο πλησιάσαμε, αλλά περάσαμε και μπροστά στο σκορ με 48-46! Το μομέντουμ ήταν καθαρά υπέρ της επίσημης αγαπημένης, αλλά κάποιες λάθος επιλογές στο «νήμα» της περιόδου κι ένα μικρό ξέσπασμα του Σάριτς, έδωσε ξανά το προβάδισμα στην «χρβάτσκα», 49-52, προμηνύοντας θρίλερ στην τελευταία περίοδο.

Τα πράγματα δεν κυλούσαν καλά. Αφενός γιατί –έστω και δύσκολα- οι Κροάτες έβρισκαν λύσεις στην επίθεση, αφετέρου γιατί εμείς δεν το κάναμε (51-56), πετώντας πολλές ευκαιρίες –λόγω και της άσκοπης εμμονής στα σουτ τριών πόντων- να πλησιάσουμε στο σκορ. Ο Σάριτς είχε πάρει το «όπλο» του, ο Μπογκντάνοβιτς αποδεικνυόταν «φονιάς» και η Κροατία έφτασε ξανά στο +11, 51-62 στο 36’, με την Ελλάδα να έχει κολλήσει, να πηγαίνει σε βεβιασμένες προσπάθειες και να μην μπορεί να βρει κάποιον που θα την… τραβούσε πάνω. Η κλεψύδρα άδειαζε και όσο κι αν οι διεθνείς επιχειρούσαν μια απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής, δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια. Ο Αντετοκούνμπο μείωσε σε 58-64, με περίπου 50’’ να απομένουν για τη λήξη. Ο Μάντζαρης ευστόχησε σε τρίποντο για το 61-65, αλλά με μόλις 19’’ για το φινάλε, δεν γινόταν να αλλάξουν τα δεδομένα, με την μία βολή του Μπογκντάνοβιτς να υπογράφει το τελικό 66-61 και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το Προολυμπιακό.

Τα δεκάλεπτα: 13-31, 34-44, 49-52, 61-66

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου, Καλάθης 3, Μπουρούσης 8, Μάντζαρης 3, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 9, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης, Περπέρογλου 13, Αντετοκούνμπο Γ. 9, Κουφός 4, Αντετοκούνμπο Θ. 5

ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς, Κρούσλιν, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 11, Χεζόνια 6, Σάριτς 16, Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 2, Μπιλάν 9, Σάκιτς, Αράποβιτς, Μπογκντάνοβιτς 20.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x