Euroleague

Έχασε στο θρίλερ ο Παναθηναϊκός Superfoods

Στην κανονική διάρκεια ο Νίκολς αστόχησε αφύλαχτος για τη νίκη, ο Ρίβερς έστειλε το ματς σε δεύτερη παράταση, ισοφαρίζοντας με buzzer beater, όμως εκεί ο Παναθηναϊκός «λύγισε» από την Εφές, 91-83.

Με… άδοξο τρόπο μπήκε τέλος στο σερί του Πασκουάλ στον πάγκο του Παναθηναϊκού Superfoods. Μετά από ένα «τρελό» παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στην δεύτερη παράταση, οι πράσινοι ηττήθηκαν 91-83 από την Αναντολού Εφές και πλέον έχουν ρεκόρ 3-2, με τους Τούρκους να βελτιώνουν το δικό τους σε 2-3.

Η ελληνική ομάδα ήταν «αφεντικό» στο πρώτο 20λεπτο, ωστόσο στην τρίτη περίοδο... δεν επέστρεψε στο παρκέ και έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες του Περάσοβιτς να τρέξουν νωρίς-νωρίς επιμέρους σκορ 11-0 και να ξαναμπούν στο «κόλπο». Το ματς ήταν θρίλερ μέχρι το τελευταίο λεπτό, με τον αφύλαχτο Νίκολς να αστοχεί σε τρίποντο για τη νίκη στην «εκπνοή» (70-70). Στο πρώτο έξτρα πεντάλεπτο, οι γηπεδούχοι ήταν που έφτασαν… κοντά στο ροζ φύλλο αγώνα, ωστόσο ο Ρίβερς με buzzer beater ισοφάρισε σε 77-77 και έστειλε το ματς σε νέα παράταση!

Εκεί, οι παίκτες του Πασκουάλ έδειξαν να μην έχουν δυνάμεις και λύσεις για να τα φέρουν… βόλτα και βρέθηκαν μέχρι και στο -9 (86-77). Στην απέλπιδα προσπάθειά τους, οι πράσινοι μείωσαν στους 3 (86-83), αλλά ο Νίκολς… έχασε την μπάλα σε αιφνιδιασμό και ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητες διπλού.

Πρώτος σκόρερ για το τριφύλλι ο Ρίβερς με 15 πόντους (3/7 δίποντα, 3/8 τρίποντα), 13 είχε ο Παππάς, 12 ο Γκιστ με 11 ριμπάουντ, 11 ο Νίκολς αλλά με το κρίσιμο χαμένο τρίποντο, 10 ο... μοναχικός Καλάθης (3/9 δίποντα, 1/3 τρίποντα) με 12 ασίστ. Από πλευράς νικητών, 17 πόντους σημείωσε ο Ερτέλ (7/15 σουτ), 12 με 11 ριμπάουντ είχε ο Ντάνστον που μετά το 20’… αναγεννήθηκε, 15 πόντους και 13 «σκουπίδια» κατέγραψε… αθόρυβα ο Χάνεϊκατ, ενώ 11 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ είχε ο Μπράουν, δείγμα και της υπεροχής που είχαν οι Τούρκοι στους αιθέρες.

Ούτε ένα φάουλ(!) δεν καταλόγισαν σε βάρος των γηπεδούχων οι διαιτητές σε όλη την τέταρτη περίοδο και τα τέσσερα πρώτα λεπτά της πρώτης παράτασης...

Ο Παναθηναϊκός Superfoods αφήνει πίσω του την αποψινή χαμένη ευκαιρία για το διπλό και στρέφει την προσοχή του στην αναμέτρηση της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα υποδεχθεί την Μακάμπι Τελ Αβίβ (κι ενώ θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός).

Το ματς

«Διαβασμένος» και μυαλωμένος μπήκε στο ματς ο Παναθηναϊκός Superfoods, έχοντας για αιχμή του δόρατος τον Καλάθη και την εν γένει προσήλωση στην άμυνα (κυρίως στις διαγώνιες πάσες μετά από διεισδύσεις). Ο αρχηγός του τριφυλλιού έκανε τα πάντα στο παρκέ: Εκτελούσε (με έξι γρήγορους πόντους), δημιουργούσε, οργάνωνε, έκλεβε μπάλες (ήδη 3 κλεψίματα στα πρώτα λεπτά) και έβαζε σε θέση οδηγού το τριφύλλι για το 6-10. Οι πράσινοι θέλησαν να «χτίσουν» μία διαφορά, όμως η Εφές έμεινε «όρθια» χάρη στις ατομικές εμπνεύσεις του Κότον, που κρατούσε σε «λογικά» επίπεδα τη διαφορά, 11-15. Το τρίποντο του Ερτέλ έβαλε προς στιγμήν μπροστά τους Τούρκους (16-15), ωστόσο δια χειρός Καλάθη-Μποχωρίδη, ο Εξάστερος ανέκτησε τα ηνία του ματς στο φινάλε της περιόδου, 17-20, την ώρα που είχε υποχρεώσει σε… άπειρα λάθη τους γηπεδούχους, ενώ είχε «εξαφανίσει» τον Ντάνστον (φορτώθηκε –σωστά- με δύο φάουλ από νωρίς).

Μπορεί στη διαφορά του σκορ να μην «αποτυπωνόταν», όμως η ελληνική ομάδα έπαιζε εμφανώς καλύτερα, ήταν ανώτερη στο Abdi Ipekci και τελικώς δεν άργησε να το δείξει! Με ρεσιτάλ από τα 6,75 (χάρη στην καλή κυκλοφορία της μπάλας από τον Καλάθη που μοίραζε… αβέρτα ασίστ), οι Μπουρούσης-Παππάς-Φώτσης «υπέγραψαν» το +10 του Εξάστερου στο 14’, 22-32, αναγκάζοντας τον Περάσοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ-άουτ. Αυτό φαίνεται πως αφύπνισε τους παίκτες της Εφές και παράλληλα… έσβησε τον πράσινο ρυθμό. Κάπως έτσι ήρθε ένα τρίλεπτο black out σε άμυνα και επίθεση για τον Παναθηναϊκό, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι και με τους Ερτέλ-Χάνεϊκατ μείωσαν σε 30-32. Ο Παππάς το πήρε προσωπικά και με ένα δικό του 5-0, αποκατέστησε την… τάξη για το 30-37, προτού τελικά το τριφύλλι πάει στα αποδυτήρια με το υπέρ του 35-42 (7/12 τρίποντα), αν και βάσει της εικόνας του, η διαφορά το «αδικούσε»...

Τραγικά κύλησε το πρώτο τετράλεπτο της επανάληψης για τον Παναθηναϊκό Superfoods. Πραγματικά τραγικά! Οι παίκτες του Πασκουάλ μπήκαν στο παρκέ εντελώς χαλαροί, έμειναν χωρίς πόντο ως το 24’ (απόρροια των κακών και βιαστικών επιλογών), στην άμυνα έχασαν όλες τις μονομαχίες (κυρίως κοντά στη ρακέτα), δεν πήραν… σχεδόν κανένα(!) αμυντικό ριμπάουντ και η Εφές –που ανανέωνε συνεχώς τις επιθέσεις της- έτρεξε επιμέρους σκορ 11-0, διαμορφώνοντας το 46-42! Κάποια στιγμή θα «ξυπνούσε» το τριφύλλι, όπως και έγινε, με την άμυνά του –επιτέλους- να σφίγγει και τους Γκιστ-Παππά να γράφουν σε ισάριθμους αιφνιδιασμούς το 46-46. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει ξανά τον χαρακτήρα «ντέρμπι», οι δύο ομάδες έδειχναν ελαφρώς «αγχωμένοι», με τους γηπεδούχους να διατηρούν ένα οριακό προβάδισμα, αλλά το τριφύλλι να μην το βάζει κάτω και με τρίποντο του Νίκολς να ισοφαρίζει σε 53-53 στο 30’.

Με τον Τόμας να κάνει σταθερά και αθόρυβα «ζημιά», η Εφές προηγήθηκε 59-55, ωστόσο ο Παναθηναϊκός Superfoods έκλεισε τους διαδρόμους, βρήκε λύσεις στην επίθεση και δεν επέτρεψε να του ξεφύγει η κατάσταση, «απαντώντας» με επιμέρους σκορ 10-2 και παίρνοντας προβάδισμα με 61-65! Ο Γκρέιντζερ βρήκε το… χέρι του και με προσωπικό 5-0 πλήγωσε το τριφύλλι, διαμορφώνοντας το 68-65, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να χύνουν την καρδάρα με το γάλα, λόγω βιαστικών και κακών επιθετικών επιλογών. Το παιχνίδι είχε μπει στην τελική του ευθεία, με τους Νίκολς-Παππά να προκαλούν… σιγή στο γήπεδο, όταν υπέγραψαν το 68-70, 70’’ πριν το τέλος του αγώνα. Ο Πασκουάλ επέλεξε να παίξει άμυνα, με τον Κότον να ισοφαρίζει 18’’ προτού λήξει το ματς και τον Παναθηναϊκό να έχει στα χέρια του το τελευταίο σουτ. Έστω και με «περιπέτεια», ο Νίκολς βρέθηκε στην γωνία και αφύλαχτος, ωστόσο το τρίποντό του βρήκε σίδερο και οδηγηθήκαμε –δυστυχώς- σε παράταση…

Πότε η μία ομάδα, πότε η άλλη εναλλάσσονταν στο σκορ στο έξτρα πεντάλεπτο. Με τον Ρίβερς να γράφει το 74-75 και τον Ντάνστον –που ήταν… άλλος άνθρωπος σε σχέση με την εκκίνηση του ματς- να απαντά για το 77-75. Και πάνω που οι φίλοι του Παναθηναϊκού Superfoods θα τράβαγαν τα μαλλιά τους, αφού ο Μπουρούσης έχασε εις διπλούν το… άχαστο, ήρθε ο Ρίβερς να βάλει την «πινελιά» του! Παρά, λοιπόν, το ότι είχε μόλις 4’’ στη διάθεσή του –αφού οι Τούρκοι έκαναν συνεχώς φάουλ για να ψαλιδίσουν το χρόνο, δεδομένου πως στην τέταρτη περίοδο οι διαιτητές δεν καταλόγισαν σε βάρος τους ούτε ένα φάουλ!!- ο Αμερικανός φόργουορντ σκόραρε με buzzer beater και ισοφάρισε σε 77-77.

Η ελληνική ομάδα έδειχνε να μην έχει άλλες δυνάμεις για να κοντράρει την Εφές, η οποία έκανε ό,τι ήθελε στο πρώτο δίλεπτο της νέας παράτασης και έφτασε μέχρι και στο +9, 86-77. Και πάνω που δεν φαινόταν… φως στον ορίζοντα, οι πράσινοι έπαιξαν τρεις υποδειγματικές άμυνες, βρήκαν ισάριθμες φορές το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι (θυμίζοντας… κάτι από το διπλό επί της Μπάμπεργκ) και μείωσαν σε 86-83. Και θα μπορούσαν να είχαν μειώσει κι άλλο, όμως ο Νίκολς έχασε την μπάλα από πάσα του Καλάθη στον αιφνιδιασμό, στα 43’’ πριν τη λήξη και ουσιαστικά εκεί μπήκε οριστικά «τελεία» στο ενδεχόμενο νίκης. Κι απλώς Τόμας-Ερτέλ έδωσαν στα χασομέρια μεγαλύτερο… εύρος στην επιτυχία της ομάδας τους, με το τελικό 91-83.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 35-42, 53-53, 70-70, 77-77 (1η παράταση), 91-83 (2η παράταση)

Εφές Αναντολού (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): Τόμας 13 (3), Χάνεϊκατ 15 (1), Μπαλμπάι, Μπράουν 11, Οσμάν 5 (1), Κότον 9 (1), Γκρέιντζερ 7 (1), Όμιτς 2, Ερτέλ 17 (2), Ντάνστον 12

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 5, Νίκολς 11 (3), Ρίβερς 15 (3), Μποχωρίδης 3 (1), Φώτσης 3 (1), Παππάς 13 (2), Φελντέιν 4, Γκιστ 12, Μπουρούσης 7 (1), Καλάθης Ν. 10 (1)


inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x