Euroleague

ΠΑΟ με τα... τσαρούχια!

Από την κόλαση στον Παράδεισο και… πλέι οφ! Ο Παναθηναϊκός πήγε ν' αυτοκτονήσει, αλλά ο από μηχανής Θεός Γουίλιαμς του χάρισε το διπλό (86-84) στην Πόλη επί της Νταρουσάφακα. Πώς περνάει στους «8».

Πήγε κι ήρθε, αλλά… τέλος καλό, όλα καλά!

Ο «χλωμός» Παναθηναϊκός έφυγε με άκρως «περιπετειώδες» διπλό από την Κωνσταντινούπολη, επικρατώντας 86-84 της Νταρουσάφακα και όντας ουσιαστικά με το ενάμιση πόδι στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Με ρεκόρ 8-4 πλέον, το τριφύλλι χρειάζεται είτε ήττα της Εφές από την Μάλαγα την Παρασκευή, είτε νίκη δική του επί της Τσεντεβίτα την άλλη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να σφραγίσει και μαθηματικά την είσοδό του στα προημιτελικά και να κοιτάξει όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα.

Οι πράσινοι –που τα βρήκαν σκούρα- προηγούνταν με τέσσερις λίγο πριν το τέλος (81-77), αλλά έδειξαν… μυθικές τάσεις αυτοκτονίας που παραλίγο να τους κοστίσουν, όταν ο (μετέπειτα μοιραίος των Τούρκων) Γουιλμπέκιν έγραψε το 84-81. Στο τελευταίο λεπτό, όμως εμφανίστηκε ο… clutch Γουίλιαμς, ο οποίος ισοφάρισε με τρίποντο και με δύο βολές στην… εκπνοή, χάρισε τη νίκη.

Φοβερό ματς από Ραντούλιτσα που… απάντησε στις δυσκολίες του πρώτου δεκαλέπτου (όταν ο Ερντέν έκανε πάρτι με 16π.) και σταμάτησε στους 21 (9/12 σουτ). 19 είχε ο «ήρωας» Γουίλιαμς, σταθερή αξία ο Διαμαντίδης με 8 πόντους και 5 ασίστ, έδωσε πολύτιμες ανάσες ο Φελντέιν (12π.), έδωσε μάχες ο Χάντερ, μακριά απ’ τον καλό του εαυτό ο Καλάθης (δεν έπαιξε στην 4η περίοδο).

Το ματς

Πολύ soft ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός. Οι Τούρκοι έβαζαν… όπως κι όποτε ήθελαν καλάθι, ενώ από την άλλη γίνονταν λάθη και μοιραία ο Εξάστερος βρέθηκε να κυνηγά, 9-4. Η εικόνα δεν βελτιωνόταν (κι ενώ από το 3’ είχαν συμπληρωθεί πέντε ομαδικά φάουλ), η άμυνα «έμπαζε» και ο Ερντέν είχε γίνει… Ντάνκαν, κάνοντας πάρτι κάτω από τη ρακέτα των πρασίνων για το 19-12. Ο Τζόρτζεβιτς έβλεπε τους Καλάθη-Γουίλιαμς να μην είναι σε καλή βραδιά, ο Ραντούλιτσα δεν μπορούσε να «κόψει» πίσω και έριξε άρον-άρον στο παρκέ τους Διαμαντίδη-Χάντερ. Οι γηπεδούχοι όμως έκαναν ό,τι ήθελαν κόντρα στην «τρύπια» άμυνα της ελληνικής ομάδας και με έναν «μυθικό» Ερντέν (16 π. σε 10’!), που τιμωρούσε όλες τις ομαδικές και ατομικές αδυναμίες του τριφυλλιού, έφτασαν σε διψήφια επίπεδα, 27-15. Σε ένα πολύ κακό και… αδιάβαστο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός βρήκε στο νήμα κάποιες λύσεις (από Χάντερ-Διαμαντίδη) και έκλεισε την περίοδο στο -8 (30-22), έχοντας φάει «άπειρους» πόντους κι έχοντας καταγράψει μόλις μια ασίστ, δείγμα της… κατάστασης.

Οι πράσινοι είχαν «αλλού» το μυαλό τους και μοιραία η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στο +13 (35-22). Προς στιγμήν η άμυνα «έδεσε» και ανάγκασε σε αρκετά λάθη την Νταρουσάφακα, ωστόσο την ίδια ώρα ήταν κάτι παραπάνω από ορατό το επιθετικό πρόβλημα. Εξέλιξη η οποία δεν επέτρεπε στον Παναθηναϊκό να πλησιάσει, με την απόσταση των δύο αντιπάλων να παραμένει εν τέλει στα… ίδια επίπεδα (42-29), χάρη σε ένα μίνι ρεσιτάλ του Γουιλμπέκιν. Κι όμως… Τρία λεπτά καλού μπάσκετ ήταν αρκετά για τους παίκτες του Τζόρτζεβιτς προκειμένου να αποδείξουν πως έχουν σφυγμό. Πιέζοντας «ασφυκτικά» στην άμυνα και αναγκάζοντας σε λάθη τους αντιπάλους, έχοντας την τύχη με το μέρους τους (σε δυο-τρία αφύλαχτα τρίποντα των γηπεδούχων) και βγάζοντας –επιτέλους- συνεργασίες στην επίθεση, έτρεξαν επιμέρους σκορ 11-0 (με αιχμή του δόρατος τους Διαμαντίδη-Ραντούλιτσα-Χέινς) και έκλεισαν το ημίχρονο στο… κολακευτικό -2, 42-40, χάρη στο «ξέσπασμα» στο νήμα.

Με Γουίλιαμς και Ραντούλιτσα να το παίρνουν προσωπικά, το τριφύλλι ανέκτησε τα ηνία για πρώτη φορά μετά το 0-2 και τα διατήρησε ως το 24’ (49-50). Κάπου εκεί όμως ήρθε το ρεσιτάλ της Νταρουσάφακα από τα 6,75 (τιμωρώντας τις περιστροφές των πρασίνων) και με τρία τέτοια σουτ μπήκε εκ νέου σε θέση οδηγού για το 58-53. Η ελληνική ομάδα δεν το έβαλε κάτω και βρήκε το κουράγιο –μέσα από «μεγάλα» σουτ στην επίθεση- να μείνει κολλιτσίδα πίσω από τους Τούρκους (60-59). Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με τους Φώτση-Φελντέιν να… βομβαρδίζουν από τα 6,75, ο Εξάστερος έκλεισε ιδανικά το δεκάλεπτο, προηγούμενος με 62-65!

Και πάλι όμως οι πράσινοι έδειξαν να χύνουν την καρδάρα με τον γάλα. Με τον Ραντούλιτσα να μην έχει ουσιαστική βοήθεια στην επίθεση (όπου η ομάδα του έμεινε χωρίς καλάθι για σχεδόν 3’) και εμφανίζοντας ξανά αδυναμίες στην άμυνα, η Νταρουσάφακα βρήκε τον τρόπο να περάσει μπροστά και μάλιστα με τον κομβικό Πρέλτζιτς να προκαλέσει σοβαρούς «μπελάδες», 75-70 στο 35’. Φελντέιν και Γουίλιαμς με προσωπικές ενέργειες έγραψαν το 77-77 για τον Παναθηναϊκό, με τα πάντα πλέον να είναι στην κόψη του ξυραφιού. Με τέσσερις συνεχόμενες βολές, το επιμέρους σκορ στο νήμα μεγάλωσε για το τριφύλλι και 1:36’ πριν τη λήξη, πήρε ένα «μαξιλαράκι» 77-81. Εκεί όμως έγιναν μυθικά λάθη. Μέχρι και… παράβαση οκτώ δευτερολέπτων στο «κατέβασμα» της μπάλας είδαμε από τους ανεξήγητα αγχωμένους πράσινους που πήγαιναν ολοταχώς για αυτοκτονία. Και αυτή έγινε πιο «έντονη» όταν ο Γουιλμπέκιν κέρδισε τρεις βολές(!) και έγραψε το 84-81, 43’’ πριν το τέλος. Πόσο απέχει όμως η κόλαση από τον Παράδεισο; Ο Έλιοτ Γουίλιαμς «απάντησε» πως… ελάχιστα! Ισοφάρισε με… τεράστιο τρίποντο στα 26'' πριν το τέλος, στη συνέχεια ο Γουιλμπέκιν τα έκανε «μαντάρα» στην επίθεση των γηπεδούχων και στα με δύο δευτερόλεπτα να απομένουν έκανε ανόητο φάουλ στον Αμερικανό του Εξάστερου, ο οποίος με δύο βολές (10/10 σύνολο) υπέγραψε το επικό διπλό!

inner
inner

Τα δεκάλεπτα: 30-22, 42-40, 63-65, 84-86

Νταρουσάφακα (Μαχμούτι): Ουίλμπεκιν 13 (2), Γιαγκμούρ 3 (1), Ρέντινγκ 5, Ερντέν 18, Μαρκοϊσβίλι 12 (2), Αλντεμίρ, Γκόρντον 9, Αρσλάν, Σλότερ 3, Χαρανγκόντι 3 (1), Μπιέλιτσα 6, Πρέλντζιτς 11 (3).

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 5, Πάβλοβιτς, Φώτσης 3 (1), Ραντούλιτσα 21, Φελντέιν 12 (2), Διαμαντίδης 8 (2), Γκιστ 10, Καλάθης 1, Γουίλιαμς 19 (1), Χάντερ 7.

inner
inner
inner
inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x