Euroleague

Γερή… μπά(ρ)τσα σε Παναθηναϊκό!

Κατώτερος των περιστάσεων στη Βαρκελώνη ο Παναθηναϊκός, που έχοντας σε κακή βραδιά πολλά «ατού» του, διασύρθηκε από την Μπαρτσελόνα με 98-71! Τρύπα στο «5», δημιουργία και τρίποντα οι βασικές πληγές.

Ανώμαλη προσγείωση για τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Παρουσιάζοντας πολλές αδυναμίες και έχοντας βασικά «γρανάζια» σε κακή μέρα, ο Εξάστερος δέχθηκε ηχηρή... σφαλιάρα από την Μπαρτσελόνα, γνωρίζοντας βαριά ήττα με σκορ 98-71.

Μπορεί το ημίχρονο να έκλεισε με το τριφύλλι μόλις στο -5 (παρά τα προβλήματα που έκαναν... μπαμ), ωστόσο πλην του Παππά, οι υπόλοιποι... δεν βγήκαν να παίξουν στο δεύτερο μέρος, εξ ου και το εύρος του ιλλιγιώδους διασυρμού. Στο φινάλε της αναμέτρησης, οι πράσινοι το... παράτησαν -ανεπίτρεπτα- εντελώς και κάπως έτσι, οι Καταλανοί έφτασαν σε αυτό το εκκωφαντικό +27 (33-17 το επιμέρους σκορ στην τέταρτη περίοδο)!

Μόνο ο Παππάς διασώθηκε, ουσιαστικά, ο οποίος στο τρίτο δεκάλεπτο πάλευε μόνος για να κρατήσει όρθιο τον Παναθηναϊκό. Ο Έλληνας γκαρντ σημείωσε 20 πόντους, αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετοί. Η ελληνική ομάδα είχε το… απίστευτο 2/18 τρίποντα (11.1%), είχε μόλις 9 ασίστ έναντι 24, ενώ πραγματικά χάθηκε το μέτρημα στις «πανομοιότυπες» φάσεις που έφτιαξε η Μπάρτσα μέσα στην πράσινη ρακέτα. Ο Σεραφέν έκανε ό,τι ήθελε απέναντι (κυρίως) σε Γκιστ-Σίνγκλετον, ταΐζόταν εξαιρετικά και σταμάτησε στους 24 πόντους, βγάζοντας στην επιφάνεια την «τρύπα» που υπάρχει στη θέση «5».

Παρά τους 14 πόντους και τις 6 ασίστ, ο Καλάθης δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην «επανάληψη» λόγω και του γεγονότος πως χρεώθηκε από νωρίς με φάουλ (ανύπαρκτο το τρίτο προσωπικό στα μισά της δεύτερης περιόδου, διάστημα όπου ο Εξάστερος προσπαθούσε να χτίσει μομέντουμ). Εκτός κλίματος εντελώς ο Σίνγκλετον με ενδεικτικό στοιχείο το 1/8 σουτ και τις… 5/12 βολές(!) κι ενώ σε μία φάση μέτρησε τέσσερις συνεχόμενες άστοχες! Στα… ρηχά έμεινε ο Ρίβερς (10π., αλλά χωρίς να κάνει το «μπαμ»), μπήκαν και... βγήκαν οι Ντένμον-Όγκαστ, οι οποίοι αγωνίστηκαν για μόλις 5', διάστημα όπου δεν έδειξαν πώς μπορούσαν να σταθούν απόψε, «αδικήθηκε» ο Αντετοκούνμπο από τα μόλις 8' συμμετοχής.

Σχεδόν… ασύλληπτο το 55.6% στις βολές του Παναθηναϊκού (15/27), προκάλεσε άπειρα ρήγματα ο Ερτέλ με 9 ασίστ, αθόρυβη ζημιά από τους Μοερμάν (16π.) και Πρίσι με 9 πόντους και 6 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 24-20, 40-35, 65-54, 98-71

inner
inner

Το ματς

Με Καλάθη, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Γκιστ και Σίνγκλετον ξεκίνησε το ματς ο Παναθηναϊκός, με τον Έλληνα φόργουορντ να δίνει πολλή ενέργεια στην άμυνα, τους υπόλοιπους να πηγαίνουν σε «μυαλωμένες» επιθέσεις και το τριφύλλι να προηγείται 6-0. Σιγά-σιγά η Μπαρτσελόνα άρχισε να «ξυπνά» στην επίθεση (με αιχμή του δόρατος τον Ερτέλ), ωστόσο οι πράσινοι δεν έχαναν εξίσου τον προσανατολισμό τους και διατηρούσαν τα ηνία του αγώνα, 10-7. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν… για τα καλά τα προβλήματα του Εξάστερου. Ο Ερτέλ μοίραζε ασίστ σαν «στραγάλια», ο Σεραφέν δεν είχε αντίπαλο κοντά στη ρακέτα (είτε με Γκιστ κυρίως, είτε με Σίνγκλετον), οι παίκτες του Πασκουάλ δεν μπορούσαν με ΤΙΠΟΤΑ να παίξουν άμυνα (ούτε στο ζωγραφιστό, ούτε στην περιφέρεια από όπου ξεκινούσαν οι φάσεις) και δέχονταν με... πανομοιότυπο τρόπο το ένα καλάθι μετά το άλλο, για το 17-12 υπέρ των μπλαουγκράνα. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού έριξε στο παρκέ Λεκαβίτσιους, Ντένμον, Όγκαστ, αλλά… αντίδοτο δεν βρισκόταν. Κάπως έτσι… βαρεθήκαμε να μετράμε τα καταλανικά καλάθια κάτω από την πράσινη ρακέτα, ωστόσο οι 20 πόντοι στην επίθεση μετρίαζαν εν μέρει την κατάσταση, για το 24-20 στο 10’.

Ο Πασκουάλ δοκίμαζε πρόσωπα, δοκίμαζε σχήματα, αλλά δεν μπορούσε να βρει χημεία. Είναι ενδεικτικό πως ο Εξάστερος έμεινε άποντος στα πρώτα τέσσερα λεπτά της δεύτερης περιόδου και η Μπαρτσελόνα (που δεν έβγαζε μάτια) κατάφερε να αποσπαστεί με εννιά πόντους, 29-20. Το τριφύλλι έκανε ένα μίνι 4-0 και μάζεψε τη διαφορά, ωστόσο στα… καπάκια οι διαιτητές ανακάλυψαν ανύπαρκτο φάουλ στον Καλάθη, αυτός έφτασε τα τρία και «υποχρεωτικά» έκατσε στον πάγκο, σε ένα σημείο όπου η ελληνική ομάδα προσπαθούσε να «χτίσει» μομέντουμ. Ο Παππάς έδωσε προς στιγμήν νέα πνοή στο τριφύλλι, που κατάφερε να μειώσει μετά από ώρα στους τρεις (32-29), ωστόσο οι χαμένες βολές και η… μόνιμη αδράνεια στην άμυνα, δεν επέτρεπε το… μπαμ, με τον Σεραφέν να επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο και να διαμορφώνει το 38-31. Παρά τα αρκετά προβλήματα που υπήρχαν ως τότε, παρά το ότι δεν είχε βρεθεί λύση στην εξουδετέρωση των Ερτέλ-Σεραφέν-Πρισί-Μοερμάν, εντούτοις ο Παναθηναϊκός –των 0/8 τριπόντων- πήγε στα αποδυτήρια μόλις στο -5 (40-35), ένα σκορ που αν μη τι άλλο άφηνε αισιοδοξία για τη συνέχεια…

Θα περίμενες πως ο Παναθηναϊκός θα βγει στο παρκέ για να… παίξει στην επανάληψη. Αμ δε… Καλάθης άστοχος, Ρίβερς άστοχος, Λοτζέσκι άστοχος, Σίνγκλετον άστοχος, άμυνα… χωνί και κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα, που είχε μυριστεί αίμα, έτρεξε επιμέρους σκορ 11-0 και μέσα σε αποθέωση διαμόρφωσε… μπαμ-μπαμ το 51-35 σε βάρος του Παναθηναϊκού! Ο Πασκουάλ κάλεσε τάιμ-άουτ, έριξε μέσα τον Παππά και ο διεθνής γκαρντ πάλευε… (σχεδόν) μόνος του για να κρατήσει όρθια την ομάδα του! Όχι μόνο ευστόχησε στο πρώτο αποψινό πράσινο τρίποντο (περίπου στο 25’!), αλλά έβαλε τους 11 από τους πρώτους 13 πόντους του τριφυλλιού στο τρίτο δεκάλεπτο και έμοιαζε όαση… Ένα ενδεικτικό στοιχείο, για να αντιληφθεί κανείς το τραγικό βράδυ του Παναθηναϊκού, είναι οι τέσσερις συνεχόμενες άστοχες βολές του Σίνγκλετον (!), ο οποίος δεν μπόρεσε να ροκανίσει τη διαφορά και… βάρυνε ακόμα περισσότερα τα πόδια, με τους Καταλανούς να διατηρούν απόσταση ασφαλείας, 58-44. Ο Παππάς ήταν πραγματικά συγκινητικός, προσπαθούσε να κουβαλήσει μόνος του τον Εξάστερο, αλλά… εν έτει 2017 δύσκολα ο ένας νικά τους πέντε… Μία τρίποντη «τζούρα» από Ρίβερς (μόλις η δεύτερη συνολικά για σήμερα) έριξε μετά από καιρό τη διαφορά κάτω από τους 10 (63-54), την ώρα που ο Σίνγκλετον έβγαζε, έστω, ενέργεια στην άμυνα και διατηρούσε –κατά κάποιον τρόπο- τον Παναθηναϊκό στο «κόλπο». Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την ελληνική ομάδα στο -11 (65-54).

Η εικόνα του Παναθηναϊκού στην τέταρτη περίοδο; Αποκαρδιωτική… Από το 30’ ως το 35’ η Μπαρτσελόνα έτρεξε επιμέρους σκορ 12-2 και… εξαφανίστηκε με 21 πόντους διαφορά (77-58), την ώρα που δεν υπήρχε… άνθρωπος από πλευράς τριφυλλιού για να σώσει τα προσχήματα. Αστοχία, καθόλου δημιουργία, παίκτες χωρίς ψυχολογία, άμυνα-τρύπα και μοιραία οι φιλοξενούμενοι έγιναν έρμαιο στις ορέξεις των Καταλανών, που δεν άφηναν το πόδι από το γκάζι και δεν έδειχναν το παραμικρό έλεος. Τυπική διαδικασία, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το φινάλε του αγώνα, με τον Παναθηναϊκό να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και τον Σεραφέν να... φωνάζει στον Πασκουάλ πως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να βρεθεί λύση στο «5» (είτε εκ των έσω με την ενεργοποίηση Όγκαστ-Βουγιούκα, είτε... με μεταγραφή), αφού έδειχνε σα να παίζει απέναντι σε... παιδιά, συνεχίζοντας το αποψινό του «πάρτι». Σα να μην έφταναν, λοιπόν, τα πάμπολλα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια απόψε, ο Εξάστερος παράτησε -αδικαιολόγητα- το ματς στο τελευταίο δίλεπτο, «έφαγε» νέο σερί 10-3 και όχι μόνο ηττήθηκε -κάτι που ήταν δεδομένο αρκετή ώρα- αλλά γυρίζει στην Ελλάδα με το... βαρύ κι ασήκωτο -27 (98-71).

Το LIVE του αγώνα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x