NBA

Γιάο Μινγκ: Mια ωδή στον Κινέζο γίγαντα

Μία ατραξιόν του σύγχρονου μπάσκετ εισάγεται σε δύο ημέρες στο hall of fame του NBA. Το sport-fm.gr σκιαγραφεί την καριέρα του μεγάλου Γιάο Μινγκ.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ο Γιάο Μινγκ υπήρξε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ανθρώπους στον πλανήτη, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του στον... μαγικό κόσμο.

Λίγο το θεόρατο ύψος του (2.26), λίγο η κινεζική καταγωγή του, που τον καθιστούσε ως τοτέμ στα μάτια απάντων των Ασιατών, η φήμη του εκτοξεύθηκε στα ουράνια, ακόμη και ανάμεσα στους μη μπασκετικούς κύκλους.

Η εισαγωγή του στο πάνθεον του παγκοσμίου μπάσκετ στις 9 Σεπτεμβρίου, την οποία αναμένεται να προλογίσουν οι τεράστιοι Μπιλ Ράσελ, Ντικέμπε Μουτόμπο και Μπιλ Γουόλτον, αποτελεί το αποκορύφωμα του μπασκετικού του ταξιδιού, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πληθώρα σκαμπανεβασμάτων, διακρίσεων, highlights, αλλά και μιας απότομης πτώσης, η οποία εξόντωσε τις όποιες ελπίδες είχε για να επεκτείνει την καριέρα του.

Η άτακτη αποχώρησή του από τα παρκέ, η οποία ανακοινώθηκε στις 20 Ιουλίου 2011, μόλις στα 31 του χρόνια, σηματοδότησε το τέλος εποχής για τους Χιούστον Ρόκετς όπως τους γνωρίζαμε, αλλά και για την Εθνική Κίνας, την οποία οδήγησε σε τρία σερί χρυσά μετάλλια στους Πανασιατικούς αγώνες αλλά και σε συμμετοχή σε κάθε μεγάλη διοργάνωση.

Όμως, όταν μιλάμε για τον κορυφαίο Ασιάτη μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, με διαφορά από τον δεύτερο, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη.

Σχετικά με το στυλ παιχνιδιού του, λίγοι παίκτες μπορούσαν να ανταγωνιστούν τον συνδυασμό μεγέθους και ικανοτήτων που ο ίδιος παρουσίαζε.

Άψογη τεχνική στο ποστ, με εξαιρετικό footwork και ειδικότητα στα fadeaway σουτ, πολύ καλός σουτέρ από μέση απόσταση (43,1 % κατά μήκος της καριέρας του) και φυσικά ένας από τους καλύτερους μπλοκέρ και ριμπάουντερ της περασμένης δεκαετίας, χρησιμοποιώντας κατάλληλα το θεόρατο ανάστημά του.

Φυσικά, εξασφάλισε την είσοδό του σε 8 all-star games, χάρη στα εξαιρετικά στατιστικά του (19 πόντοι, 9,2 ριμπάουντ ανά αγώνα), αλλά και στην... αντικειμενική ψήφο που λάμβανε από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι φρόντιζαν να κατακτά μονίμως την πρωτιά, ώστε να ξεκινάει πάντα βασικός.

Αυτός είναι ο Γιάο Μινγκ, ένας παίκτης που εντός λίγων ετών βίωσε την αμφισβήτηση (ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρει λόγω της ευπάθειάς του σε τραυματισμούς) , την καταξίωση, την πτώση και , εν τέλει, την απόλυτη αναγνώριση με την είσοδό του στο hall of fame.

Η λαμπρή τελετή θα διεξαχθεί στο Σπρίνγκφιλντ της Μασσαχουσέττης, εκεί όπου το μπάσκετ πήρε σάρκα και οστά. Μαζί με τον Γιάο θα εισαχθούν και έτεροι θρύλοι, όπως ο Σακίλ Ο’Νιλ και ο Άλεν Άιβερσον, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σπουδαιότητα της φετινής φουρνιάς. Προφανώς, ο Γιάο θα ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα, όχι μόνο λόγω ύψους, αλλά και λόγω ήθους, χαρακτήρα και σεμνότητας.

Η στιγμή της ανακήρυξής του σε hall of famer αναμένεται να συγκινήσει βαθύτατα τους πάντες, καθώς μόνο συμπάθειες κέρδισε εντός γηπέδου.

Επιμέλεια: Μάριος Φορτούνης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x