Euroleague

Γι’ αυτό απέτυχε

Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς απολύθηκε. Το sport-fm.gr ανοίγει το μαύρο κουτί και αναλύει τα λάθη, από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα, που οδήγησαν στο άδοξο τέλος.

Κατέκτησε το Κύπελλο, ίσως κατακτήσει και το πρωτάθλημα, αλλά από τη στιγμή που για μία ακόμη χρονιά η πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα σταμάτησε στα προημιτελικά (εκτός Final Four για τέταρτη σερί σεζόν), πόσω μάλλον με αποκλεισμό 3-0 από μία ομάδα με μικρότερο όνομα και μπάτζετ, η σεζόν στιγματίζεται από μια μεγάλη αποτυχία.

Το sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει φως στα λάθη που οδήγησαν στον αποκλεισμό και την απόλυση του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

-Επιλογή υψηλού ρίσκου: Η απόφαση της διοίκησης να προσλάβει τον Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν μία κίνηση υψηλής… επικινδυνότητας. Επρόκειτο για έναν προπονητή με διόλου ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα γραφής σε Αρμάνι Μιλάνο και Μπενετόν και μοναδικό στοιχείο αισιοδοξίας την παρουσία του στον πάγκο της εθνικής Σερβίας, αλλά με την υποσημείωση πως είναι εντελώς διαφορετική η καθημερινότητα ενός κλαμπ με απαιτήσεις από το… δίμηνο με ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο «Σάλε» ήταν απασχολημένος μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με την εθνική του ομάδα και ουσιαστικά δεν έκανε ο ίδιος την προετοιμασία.

-Οι τρεις ίδιου σωματότυπου ψηλοί: Ο Τζόρτζεβιτς έπαιξε το ρόλο του για την εύστοχη κίνηση απόκτησης του Ραντούλιτσα, όμως έκανε το λάθος να τον πλαισιώσει με δύο πανομοιότυπους ψηλούς, τον Κούζμιτς και τον Παπαγιάννη. Η επιλογή, δε, του Κούζμιτς προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αφού οι «πράσινοι» φέρονταν να προσπαθούν να αποκτήσουν τον Λάσμε ή τον Τάιους, ενώ τελικά κατέληξαν σε έναν παντελώς διαφορετικού τύπου ψηλό. Η front line με τους δύο Σέρβους έγινε βραδυκίνητη, με συνέπειες στην αμυντική λειτουργία που πληρώνει ακόμη και τώρα ο Παναθηναϊκός.

-Η μοναξιά των γκαρντ μέχρι να… φλεβίσει: Καλάθης και Διαμαντίδης κατά πρώτο και Φελντέιν κατά δεύτερο λόγο υπέστησαν… κατάχρηση στο πρώτο μισό της σεζόν ελλείψει άλλων λύσεων. Με τον Μποχωρίδη να τραυματίζεται στη διάρκεια της προετοιμασίας και τον Παππά να πασχίζει να επανέλθει μετά το σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο, το βάρος έπεσε πάνω στον ομογενή γκαρντ και τον αρχηγό, που έφτασαν να παίζουν με σπασμένα δάχτυλα ο μεν και στα 36 του ο δε για υπερβολικά πολλή ώρα, προσπαθώντας να καλύψουν και τις αμυντικές αδυναμίες των σέντερ. Η ανάγκη ενίσχυσης στα γκαρντ «φώναζε» από νωρίς, αλλά έφτασε Φλεβάρης για να έρθουν Χέινς και Γουίλιαμς και να γίνει πιο ορθολογικό το rotation.

-Η απορρύθμιση του Φελντέιν: Ο Τζέιμς Φελντέιν ήταν αναμφίβολα μια πολύ καλή προσθήκη, με μικρό κόστος και μεγάλη προσφορά στο πρώτο μισό της σεζόν. Μετά την απόκτηση του Έλιοτ Γουίλιαμς φάνηκε να χάνει το ρόλο του και την αυτοπεποίθησή του. Ενδεικτικό είναι πως προ Γουίλιαμς είχε 10 και μετα Γουίλιαμς 5,3 πόντους ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα.

-Υπερβολικές προσδοκίες από Καλάθη: Ο Νικ Καλάθης διαφημίστηκε ως ο επόμενος ηγέτης του Παναθηναϊκού. Αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο του συμβόλαιο, δημιούργησαν υπερβολικές απαιτήσεις από τον κόσμο, που περίμενε να δει έναν νέο… Διαμαντίδη. Όμως ο ομογενής γκαρντ είναι παίκτης με άλλα χαρακτηριστικά και για άλλες δουλειές και στο φινάλε της σεζόν στην Ευρωλίγκα φάνηκε να λυγίζει από το βάρος των προσδοκιών.

-Η εμμονή με Πάβλοβιτς: Ο Πάβλοβιτς ήταν θεωρητικά μια καλή προσθήκη. Παίκτης με εμπειρία, δεδομένης ποιότητας και πολυετή παρουσία στο ΝΒΑ. Ο ίδιος αποδείχτηκε πολύ κατώτερος της περίστασης, αλλά το λάθος του Παναθηναϊκού είναι πως τον κράτησε μέχρι το τέλος της σεζόν χρησιμοποιώντας τον παρότι συνήθως ήταν αρνητικός, εις βάρος άλλων παικτών που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερο, από τον Γιάνκοβιτς μέχρι τον 19χρονο Χαραλαμπόπουλο. Αποκορύφωμα τα δύο ματς στη Βιτόρια, όπου ο Πάβλοβιτς ήταν ο χειρότερος όλων.

-Η αχρήστευση του Παππά: Ο Νίκος Παππάς έδειξε ικανός ακόμη και να γίνει ο ηγέτης του νέου Παναθηναϊκού και η διοίκηση τον επιβράβευσε με νέο συμβόλαιο τον Απρίλιο του 2015, μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του. Ο σοβαρός τραυματισμός του ανέκοψε την πορεία του, αλλά ακόμη κι όταν επέστρεψε υγιής ο Τζόρτζεβιτς ποτέ δεν τον πίστεψε. Οι κόντρες τους είναι κοινό μυστικό και οδήγησαν στην αχρήστευση του παίκτη, με τη δικαιολογία πως ήταν σε κακή φυσική κατάσταση. Σύμφωνοι, ο Παππάς δεν είναι ο πιο εύκολος χαρακτήρας και ο Τζόρτζεβιτς ο πρώτος προπονητής με τον οποίο έρχεται σε ρήξη, αλλά δεν υπήρχε η πολυτέλεια να χαθεί έτσι ένας τόσο ταλαντούχος Έλληνας παίκτης.

-Αθλητικός ψηλός… με μεγάλη καθυστέρηση: Η ανάγκη απόκτησης ενός αθλητικού ψηλού ήταν ορατή ακόμη και σε απαίδευτο μάτι. Ο Γκιστ πάλευε να μπαλώνει τις τρύπες από τα αργά πόδια των σέντερ στην άμυνα, ο Φώτσης στα 36 του είχε περιορισμένο ρόλο και ο Διαμαντίδης δεν είχε έναν παίκτη για να παίξει πικ εν ρολ. Όπως και στην περίπτωση των γκαρντ, η ενίσχυση στη θέση αυτή ήρθε καθυστερημένα και λόγω των περιορισμένων λύσεων στην αγορά επελέγη ένας 21χρονος Αμερικανός (Χάντερ) που δεν είχε παίξει πουθενά αλλού πλην του NBDL.

-Τα σούπερ ταλέντα στην απέξω: Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν MVP στο Ευρωμπάσκετ U18, ο Παπαγιάννης μαζί του μέλος της καλύτερης πεντάδας και όλοι περίμεναν να πάρουν ευκαιρίες. Μάλιστα ο 19χρονος σέντερ χρειάστηκε να πειστεί από τον ίδιο τον Τζόρτζεβιτς πως θα αξιοποιείτο για να μη φύγει σε κολέγιο των ΗΠΑ. Οι δύο υπερταλαντούχοι νεαροί περιορίστηκαν, τελικά, σε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, κυρίως στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμη και σε περιπτώσεις που είχαν καλή παρουσία, ο «Σάλε» έδειχνε να μην τους εμπιστεύεται. Για Μποχωρίδη, Λούντζη και Κόνιαρη, ούτε λόγος…

-Δεν τους ενέπνευσε ποτέ: Το μεγάλο ατού του Τζόρτζεβιτς είναι η προσωπικότητά του. Όμως αποδείχτηκε στην πράξη πως δεν κατάφερε ποτέ να εμπνεύσει τους παίκτες του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήταν εμφανές πως ο «Σάλε» δεν άφησε το προπονητικό του στίγμα στην ομάδα, η οποία έπαιζε περισσότερο με το ένστικτο και το ταλέντο των παικτών της παρά ως καλοδουλεμένο σύνολο με αυτοματισμούς.

Με αυτά και με αυτά, ο Παναθηναϊκός ακόμη και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μοιάζει πως πασχίζει να βρει τον άνθρωπο που θα τον οδηγήσει ξανά σε ευρωπαϊκές κορυφές, με τους Πεδουλάκη, Ιβάνοβιτς, Τζόρτζεβιτς, αλλά και τους υπηρεσιακούς Αλβέρτη και Μανωλόπουλο να περνούν στην πορεία από τον πάγκο του… Θα τα καταφέρει ο επόμενος ή θα έχει την τύχη των προηγούμενων;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x