Euroleague

Γι’ αυτό μένει εκτός ο Ολυμπιακός…

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, πάντως, αποτυπώνουν γλαφυρά τους λόγους που μένει εκτός οκτάδας στην Ευρωλίγκα. Το sport-fm.gr αναλύει.

Ο Ολυμπιακός μένει-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-εκτός οκτάδας της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει έχουν αναλυθεί πολλές φορές και επαρκώς: λάθη στον καλοκαιρινό σχεδιασμό, ατυχία, αστοχίες ή καθυστερήσεις στις προσθήκες μεσούσης της περιόδου είναι μερικοί μόνο από αυτούς.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Οι αριθμοί έρχονται να πιστοποιήσουν τα παραπάνω. Το sport-fm.gr παρουσιάζει με τη βοήθεια στατιστικών στοιχείων γιατί ο Ολυμπιακός θα μείνει εκτός συνέχειας.

Άλλος εντός κι άλλος εκτός έδρας: Είναι λογικό κάθε ομάδα να νιώθει πιο άνετα στο «σπίτι» της. Όμως η διαφορά του Ολυμπιακού του ΣΕΦ (5-1) με εκείνον μακριά από αυτό (1-6) ήταν χαώδης και δεν αποτυπώνεται μόνο στα αποτελέσματά του. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ενώ στο Top 16 εντός έδρας είχε 81,6 πόντους ενεργητικό (με 47,8% στα σουτ) και 82,7 πόντους παθητικό κατά μέσο όρο, εκτός είχε 75,9 (με 43,6%) και 77,3 αντίστοιχα.

Το όπλο της άμυνας αχρηστεύτηκε: Ο Ολυμπιακός πορεύτηκε στη σεζόν με την άμυνα ως πρώτο του μέλημα. Όμως ενώ στην κανονική περίοδο ήταν η ομάδα με το δεύτερο μικρότερο παθητικό, 69,2 πόντους κατά μέσο όρο, έφτασε μια αγωνιστική πριν το φινάλε του Top 16 να δέχεται 77,3 ανά αγώνα, ένατη επίδοση σε αυτή τη φάση. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην άνοδο του ποιοτικού επιπέδου των αντιπάλων.

Έλειψαν πολύ: Γιανγκ και Λοτζέσκι λαβώθηκαν και έλειψαν πολύ από τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός σέντερ έπαιξε σε μόλις πέντε ματς Ευρωλίγκας και είχε 10,8 πόντους (66,7% δίποντα), 5 ριμπάουντ, 2,6 κλεψίματα και 1,2 κλεψίματα σε 19:37 ανά αγώνα. Ο Βελγοαμερικανός σουτέρ έπαιξε τελικά σε μόλις δέκα ματς (λιγότερα) από τα μισά και σε αυτά πρόσφερε 9,3 πόντους (78,6% βολές, 51,5% δίποντα, 43,2% τρίποντα), 3,6 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ σε 21:52 κατά μέσο όρο.
inner

Αστοχία, αστοχία και πάλι αστοχία: Οι επιθετικές αδυναμίες του Ολυμπιακού ήταν αναμφίβολα περισσότερες από τις αμυντικές. Κι αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα ποσοστά του στο Top 16. Είναι 13ος στις βολές με 71,9%, 15ος στα δίποντα με 47,8% και 11ος στα τρίποντα με 34%. Βάλτε στην εξίσωση και τις ασίστ, όπου είναι 10ος με 15,7 ανά αγώνα.

Πιο χαμηλά από ποτέ ο Σπανούλης: Ο ηγέτης του Ολυμπιακού, αυτός πάνω στον οποίο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το επιθετικό του παιχνίδι, έκανε από πλευράς αριθμών τη χειρότερη χρονιά του στον Ολυμπιακό. Είχε 10,9 πόντους (37,2% δίποντα, 25% τρίποντα, 70,1% βολές), 5,3 ασίστ και 2,9 λάθη ανά αγώνα. Ενδεικτικά, πέρσι είχε 14,4 πόντους (46,9% δίποντα, 33,3% τρίποντα, 75,9% βολές), 5,5 ασίστ και 3,1 λάθη ανά αγώνα. Και ίσως ο αρχηγός της ομάδας ευθύνεται λιγότερο, αφού δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη για να παίξει πιο απελευθερωμένα, με λιγότερη πίεση και λιγότερες ευθύνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μόνος του έχει πάνω από το 1/3 των ασίστ ολόκληρης της ομάδας.
inner

Εξαντλήθηκε και δεν βοηθήθηκε ο Πρίντεζης: Ίσως το μεγαλύτερο λάθος του καλοκαιρινού σχεδιασμού ήταν η μη απόκτηση δεύτερου πάουερ φόργουορντ. Το ρίσκο με Αγραβάνη δεν πέτυχε, ο Παπαπέτρου ταλαιπωρήθηκε «ανεβαίνοντας» συχνά σε θέση που δεν γνώριζε και ο Γιώργος Πρίντεζης τράβηξε πολύ… κουπί μετά από ένα εξαντλητικό καλοκαίρι με Ευρωμπάσκετ. Έπαιξε σε 21 ματς καταγράφοντας τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλον παίκτη στο παρκέ (24:58 κατά μέσο όρο) αποτελώντας το μοναδικό σημείο δημιουργίας/σκορ κοντά στο καλάθι.
inner

Προσθήκες που δεν βοήθησαν: Σύμφωνοι, οι τραυματισμοί του Γιανγκ και του Λοτζέσκι εκτροχίασαν τον Ολυμπιακό. Ωστόσο οι προσθήκες που έγιναν μεσούσης της περιόδου, με εξαίρεση αυτή του Κώστα Παπανικολάου, δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσαν. Ο Σον Τζέιμς έπαιξε σε πέντε ματς, με 3,4 πόντους, 1,6 ριμπάουντ και 0,4 λάθη σε 6:21 ανά αγώνα. Ο Χακίμ Γουόρικ αποκτήθηκε καθυστερημένα, την τελευταία μέρα της προθεσμίας πριν τον δεύτερο γύρο του Top 16 και καλούμενος να παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του «5άρι» είχε 4,8 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 9:25 και σε πέντε εμφανίσεις. Ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ αποκτήθηκε σε μια θέση που θεωρητικά δεν υπήρχε ανάγκη (παροπλίστηκε σταδιακά για χάρη του ο-καλός στο πρώτο μισό της Ευρωλίγκας-Αθηναίου) και σε έντεκα παιχνίδια πρόσφερε μόλις 3,8 πόντους με κακά ποσοστά (66,7% βολές, 23,1% δίποντα, 37,5% τρίποντα), 1,4 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ σε 14:10 ανά αγώνα.
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x