Euroleague

«Γονάτισε» τον Ζοτς με σεληνιασμένο Καλάθη ο Παναθηναϊκός!

Πελατειακές σχέσεις χτίζει στο ΟΑΚΑ με τη Φενέρ του Ζοτς ο Παναθηναϊκός! Με ολοκληρωτική εμφάνιση και παραλίγο triple-double του Καλάθη, οι πράσινοι «σκότωσαν» ακόμα μια φορά τον… παλιόφιλο (81-70).

Την πρώτη μεγάλη νίκη του στην φετινή Ευρωλίγκα πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός Superfoods. Με τον Καλάθη να οργιάζει σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς, οι πράσινοι «κατάπιαν» την Φενέρμπαχτσε με σκορ 81-70 και υποχρέωσαν τον Ομπράντοβιτς στην τέταρτη ήττα σε ισάριθμες «επισκέψεις» του στο ΟΑΚΑ ως κόουτς των Τούρκων.

«Μαγικός» ο Καλάθης που έπαιξε σαν πραγματικός αρχηγός υπό το βλέμμα του Δημήτρη Διαμαντίδη από τα επίσημα. Ο διεθνής γκαρντ κατέγραψε 16 πόντους (5/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/4 βολές), μοίρασε 11 ασίστ, κατέβασε 8 ριμπάουντ, είχε 5 κλεψίματα(!) και μόλις ένα λάθος. Πραγματικά τρομερός… Στους 14 σταμάτησε ο αθόρυβος Νίκολς, από 10 είχαν Φελντέιν και Ρίβερς, 9 ο Σίνγκλεντον με πάμπολλη δουλειά στους αιθέρες, άλλους τόσους ο Μπουρούσης με κρίσιμα καλάθια στην τελευταία περίοδο, δεν αγωνίστηκε καθόλου ο Παππάς.

Από την αρχή το τριφύλλι είχε τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης διατηρώντας για μεγάλο διάστημα διψήφιες διαφορές. Ουσιαστικά απειλήθηκε στο… ελάχιστο από τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι «πνίγηκαν» από την άμυνα της ελληνικής ομάδας. 21 είχε ο Νάναλι, 13 ο Σλούκας, 10 ο Ούντο.

Στο 7-5 βελτιώθηκε το ρεκόρ του Εξάστερου και πλέον ετοιμάζεται για την… διαβολοβδόμαδα, όπου θα αντιμετωπίσει αρχικά την Αρμάνι στο Μιλάνο (21/12) κι εν συνεχεία θα υποδεχθεί την Μπασκόνια (23/12). Στο 8-4 έπεσαν οι φιλοξενούμενοι που παραμένουν στην πρώτη τετράδα.

inner

Το ματς

Με αιχμή του δόρατος τον Καλάθη, με διάθεση στην άμυνα και ξεκάθαρη οδηγία να χτυπήσει στο τρανζίσιον ο Παναθηναϊκός Superfoods προηγήθηκε με 9-5. Την ώρα που η μπάλα έμπαινε και έβγαινε σε δύο πράσινα τρίποντα (Νίκολς-Φελντέιν), ο Σλούκας έβρισκε το χέρι του και από τα 6,75 έβαζε για πρώτη φορά σε θέση οδηγού την Φενέρμπαχτσε, 9-10. Ο Καλάθης οδηγούσε μαεστρικά, ο Σίνγκλεντον αποδεικνυόταν κέρβερος κάτω από τις ρακέτες, ο Γκάμπριελ ήταν κεφάτος και πάντα με σταθερά την αμυντική προσήλωση, το τριφύλλι ξέφυγε με 19-11, προσφέροντας μάλιστα και show με εντυπωσιακά καρφώματα. Τελικώς, η περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Εξάστερο απόλυτο κυρίαρχο (23-14), έχοντας «πνίξει» τους Τούρκους, αν και θα μπορούσε η διαφορά να ήταν πιο μεγάλη, αν δεν υπήρχε το 1/8 τρίποντα.

inner

Η έξοδος του Καλάθη για να πάρει ανάσες, έδειξε να προκαλεί μία μίνι… δυσλειτουργία στο τριφύλλι, ωστόσο ο Ρίβερς όχι μόνο ήταν ετοιμοπόλεμος να αγωνιστεί, αλλά ανέλαβε δράση πλήρως! Με οκτώ δικούς του πόντους στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου, ο Παναθηναϊκός… εξαφανίστηκε με το υπέρ του 33-18, έχοντας «απενεργοποιήσει» την Φενέρμπαχτσε, η οποία έβλεπε το πράσινο καλάθι με το… σταγονόμετρο και μόνο δια χειρός Νάναλι. Σιγά-σιγά οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να «λύνονται» στην επίθεση, ωστόσο οι παίκτες του Πασκουάλ είχαν συνεχώς απάντηση και με τους Σίνγκλεντον-Καλάθη διατηρούσαν διψήφιες διαφορές, 39-27. Στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου μέρους, χάθηκε η συγκέντρωση των πράσινων, ο Νάναλι… τρελάθηκε (αφού οι άλλοι ήταν «απόντες») και η Φενέρ κατάφερε να επιστρέψει για τα καλά, κλείνοντας το ημίχρονο με το αγχωτικό 41-37.

inner

Μπορεί η διαφορά να «ψαλιδίστηκε», ωστόσο ο Παναθηναϊκός Superfoods δεν είχε σκοπό να επιτρέψει στην Φενέρμπαχτσε να ξαναμπεί στο «κόλπο» της νίκης. Με τον Καλάθη να μοιράζει απλόχερα, την άμυνα σε εντυπωσιακά επίπεδα και τον Νίκολς να ντύνεται… Κάρι (με επτά συνεχόμενους πόντους), ο Εξάστερος έφτασε ξανά στο +10, 51-41, ξεσηκώνοντας εκ νέου το ΟΑΚΑ! Ο Αμερικανός φόργουορντ «οργίαζε» και «σκότωνε» σε κάθε ευκαιρία την ομάδα του Ομπράντοβιτς (57-48), η οποία όσο δεν μπορούσε να «τσουλήσει» επιθετικά και περίμενε τη λύτρωση από τις –κερδισμένες- μάχες του Άντιτς κάτω από τη ρακέτα, τόσο δεν μπορούσε πραγματικά να απειλήσει, παρά το γεγονός πως μείωσε σε 57-52. Με τέσσερις σερί βολές από Καλάθη και Μπουρούση, το τριφύλλι ολοκλήρωσε το τρίτο δεκάλεπτο στο +9, 61-52, έχοντας αποκτήσει ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας για το φινάλε του αγώνα.

inner

Παρά το ότι υπήρχε αρκετός χρόνος, ο Μπουρούσης έδειξε να… σφυρίζει πρόωρα τη λήξη! Με ένα προσωπικό 5-0, έφερε το τριφύλλι στο +14, 66-52, σήκωσε στο πόδι τον κόσμο στο Μαρούσι και έγειρε ουσιαστικά την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του, αφού οι Τούρκοι έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν πραγματικά και να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Νάναλι, ουσιαστικά ο μόνος που το πάλευε, μείωσε προς στιγμήν στους δέκα, αλλά η απίστευτη βραδιά του Καλάθη επικυρώθηκε με back to back... σόλο για το 71-57 στο 34'. Κάποιες εκλάμψεις του Σλούκα, οι συνεχόμενες βολές και το άστρο του Νάναλι ήταν αυτά που έδωσαν το φιλί της ζωής στην Φενέρ, η οποία μείωσε σε 75-68 και με δύο λεπτά να απομένουν επιχείρησε να... αγχώσει τον Παναθηναϊκό. Ο μέχρι τότε, όμως, κορυφαίος των Τούρκων αστόχησε σε αφύλαχτο τρίποντο από τη γωνία για να βάλει «φωτιά» στην αναμέτρηση και στην αμέσως επόμενη φάση ο Φελντέιν (που έπαιξε αρκετά στο δεύτερο μέρος με τον χρόνο του Τζέιμς να περιορίζεται) το... μπουμπούνησε από τα 6,75 για το 78-68 και το φινάλε, ουσιαστικά, του αγώνα. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, οι δύο ομάδες έπαιξαν για τη διαφορά, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει ένα «καλό» +11 (81-70) για τυχόν ισοβαθμία στο τέλος της κανονικής διάρκειας.

Τα δεκάλεπτα: 23-14, 41-37, 61-52, 81-70

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (1), Νίκολς 14 (1), Ρίβερς 10 (2), Τζέιμς 4, Μποχωρίδης 1, Φώτσης, Φελντέιν 10 (2), Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 8, Μπουρούσης 9 (1), Καλάθης 16 (1)

Φενέρμπαχτσε (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Ούντο 10, Άντιτς 3, Σλούκας 13 (2), Νάναλι 21 (2), Βέσελι 8, Κάλινιτς 7, Ντίξον 2, Ντατόμε 6 (2)

inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x