Euroleague

Και στην Πόλη θα είναι ωραία!

Από το σπίτι του φαίνεται πως θα περάσει ο δρόμος του Παναθηναϊκού για το Final-4 της Πόλης! Στην κόλαση του ΟΑΚΑ, οι πράσινοι κατάπιαν την ΤΣΣΚΑ (85-80) και είναι αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας!

Αυτός είναι ο βασιλιάς, αυτός κάνει κουμάντο!

Καταθέτοντας τα έξι αστέρα του στην κόλαση του ΟΑΚΑ από 20.000 «τρελούς», ο Παναθηναϊκός… κατάπιε στην παράταση την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 85-80 και είναι αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας, που θα του ανοίξει το δρόμο για την Πόλη!

Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή η Φενέρ έχασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και πλέον τα πράγματα είναι απλά: Ο Εξάστερος νικά την τελευταία αγωνιστική την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και είναι οριστικά τέταρτος, ό,τι κι αν κάνουν οι υπόλοιποι!

Ακόμη και να χάσει στο Ισραήλ, η αρμάδα του Πασκουάλ θα χρειάζεται απλώς νίκη της Μπασκόνια επί της Ζαλγκίρις στην Βιτόρια, ανεξάρτητα του τι θα κάνει η Φενέρ, προκειμένου να είναι ξανά τέταρτη! Δείτε εδώ τα σενάρια.

Μεγάλο παιχνίδι από τον Ρίβερς με 17 πόντους, συγκλονιστικός Καλάθης (12π. 6 ασίστ και σκυλίσια άμυνα που δεν αποτυπώνεται στη στατιστική), ο οποίος με… προσωπικές μάχες έστειλε το ματς στον έξτρα χρόνο, 13 είχε ο… πυραυλοκίνητος Τζέιμς κι άλλους τόσους ο Σίνγκλετον, από 7 ριμπάουντ μάζεψαν Γκιστ-Μπουρούσης. Για τους πρωταθλητές Ευρώπης, που είναι οριστικά δεύτεροι, από 15 πόντους είχαν Ντε Κολό-Τεόντοσιτς (8 ασίστ και 9 λάθη μαζί) και 14 οι Όγκουστιν-Βοροντσέβιτς.

inner

Το ματς

Με Καλάθη, Φελντέιν, Νίκολς, Γκιστ, Σίνγκλετον ξεκίνησε τον αγώνα ο Παναθηναϊκός, ο οποίος χάρη σε τρίποντο του αρχηγού του προηγήθηκε 7-4 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Ο Δομινικανός γκαρντ… δεν μπορούσε να σταματήσει τον Ντε Κολό, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα κεφάτος και φτάνοντας γρήγορα τους έξι πόντους, έγραψε το 9-11. Ο Τεόντοσιτς πήρε τη… σκυτάλη από τον Γάλλο συμπαίκτη του (είτε με εκπληκτικές ώρες-ώρες ασίστ, είτε με δικούς του πόντους) και προς στιγμήν διατήρησε μπροστά στο σκορ τους πρωταθλητές Ευρώπης (16-17), ωστόσο δια χειρός Τζέιμς-Μπουρούση, ο Εξάστερος έκλεισε την πρώτη περίοδο με ένα μικρό επιμέρους 4-0 για το 20-17 μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο.

inner

Με το καλημέρα στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Σίνγκλετον «μπουμπούνησε» από τα 6,75 και έφερε τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στο +6, 23-17, ωστόσο η ομάδα του Πασκουάλ… δεν χάρηκε για πολύ το προβάδισμά της. Χίγκινς-Τζάκσον είχαν μπει στα… παπούτσια των Ντε Κολό-Τεόντοσιτς και προκαλούσαν πολλά προβλήματα στην πράσινη άμυνα, με αποτέλεσμα να μειώσουν γρήγορα-γρήγορα σε 25-24. Το τριφύλλι είχε πρόβλημα στο τρανζίσιον, οι Ρώσοι έφευγαν στον αιφνιδιασμό με 1-2 πάσες και μάλιστα ανέκτησαν τα ηνία χάρη σε τρίποντο του Βοροντσέβιτς, ο οποίος διαμόρφωσε το 28-29 στο 14’. Τζέιμς και Ρίβερς κουβαλούσαν επιθετικά τον Εξάστερο, ωστόσο όσο έβαζαν αυτοί, τόσο έκαναν το ίδιο στην άλλη άκρη του παρκέ οι Βοροντσέβιτς-Όγκουστιν (38-38), με τον δεύτερο να ταΐζεται συνεχώς με εκπληκτικές ασίστ από τους κοντούς της ΤΣΣΚΑ λόγω του ότι οι ψηλοί του τριφυλλιού πήγαιναν σε βοήθειες κι άφηναν χώρο στον αντίπαλό τους. Οι δύο προαναφερθέντες πράσινοι μονοπωλούσαν στο σκοράρισμα, με τον Ρίβερς να ευστοχεί από τα 6,75 και τον Καλάθη να βάζει το… κερασάκι στην εκπνοή του πρώτου μέρους για το 45-40 υπέρ του Παναθηναϊκού.

inner

Οι παίκτες του Πασκουάλ έδειξαν να μην πατούν καλά στο πρώτο δίλεπτο της επανάληψης, όμως ο Νίκολς έβγαλε… ενέργεια και με γκολ-φάουλ διατήρησε το τριφύλλι σε θέση ισχύος, 48-44. Οι δύο ομάδες έχασαν από ένα «βαρύ» χαρτί τους. Γκιστ και Χάινς έφτασαν τα τέσσερα φάουλ με τους δύο «μαέστρους» στους πάγκους να αναγκάζονται να διαμορφώσουν ανάλογα τα πλάνα τους. Δια χειρός Καλάθη-Σίνγκλετον, ο Παναθηναϊκός πήρε ένα… μίνι μαξιλαράκι πέντε πόντων (53-48), ωστόσο παρά την ασφυκτική πίεση του πράσινου αρχηγού, ο Ντε Κολό άρχισε να κάνει τα… δικά του και προκάλεσε μίνι σιγή στην «κόλαση» του ΟΑΚΑ, ισοφαρίζοντας σε 55-55. Η ελληνική ομάδα ήταν μπλοκαρισμένη επιθετικά, δεν μπορούσε να βρει μία σταθερά και… κάπως έτσι ο Παππάς αποφάσισε να το πάρει πάνω του. Πηγαίνοντας δις σε έναν με έναν, ο Έλληνας γκαρντ έδωσε «ανάσα» στον Εξάστερο, διαμορφώνοντας το 58-55 στο 30’.

Οι δύο ομάδες είχαν ρίξει ρυθμούς, το ξύλο και η άμυνα είχαν την τιμητική τους και με τον Ντε Κολό να κάνει… παπάδες, παρά την ασφυκτική πίεση που έπαιζε πάνω του ο Καλάθης, το 63-61 υπέρ του Παναθηναϊκού έγινε 63-67 υπέρ της ΤΣΣΚΑ, δείγμα του ότι οδεύαμε για τα καλά σε… θρίλερ στο ΟΑΚΑ. Σε αυτό το σημείο, όμως, είναι που ο Εξάστερος έδειξε ψυχραιμία και έφερε «τούμπα» την κατάσταση. Πήγε σε μυαλωμένες επιθέσεις, χτύπησε στην αδυναμία των Ρώσων να παίξουν άμυνα, φορτωμένοι με φάουλ από νωρίς και… σιγά-σιγά σε συνδυασμό με την ατσάλινη άμυνά του, όχι μόνο πλησίασε (69-70), αλλά με λέι-απ του «τρελού» Τζέιμς, πέρασε μπροστά στο 38’, 71-70, προκαλώντας παροξυσμό στο ΟΑΚΑ.

Οι πράσινοι μπορούσαν να αισθανθούν πιο… άνετα, αλλά πέταξαν κρίσιμες επιθέσεις (με Σίνγκλετον-Τζέιμς) και ο Τεόντοσιτς έδειξε να δίνει την… χαριστική βολή με τρίποντο από τα 7 μέτρα για το 71-73, 37’’ πριν τη λήξη. Ωστόσο, εκεί είναι που ο Καλάθης εξαργύρωσε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τη συνολική του παρουσία απόψε. Διότι όχι μόνο έγραψε 2/2 βολές, ισοφαρίζοντας σε 73-73, αλλά… στο καπάκι υποχρέωσε σε ανεπανάληπτο λάθος τον Ντε Κολό και «χάρισε» κατοχή στο τριφύλλι με 20’’ να απομένουν. Κι όμως! Συνέβη κάτι… παλαβό! Μπουρούσης-Τζέιμς δεν συνεργάστηκαν… ποτέ στην επαναφορά της μπάλας κι έκαναν με τη σειρά τους «δώρο» την κατοχή στους φιλοξενούμενους. Γκιστ-Σίνγκλετον-Καλάθης… έκρυψαν τον ήλιο στον Τεόντοσιτς, στη τελευταία κατοχή (έκανε λάθος) και το 73-73 οδήγησε το ματς σε παράταση.

inner

Οι δυο αντίπαλοι συμβάδιζαν στο σκορ ως το 79-78 υπέρ του Παναθηναϊκού, με κακό μπάσκετ και συνεχόμενες βολές εκατέρωθεν. Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο Ρίβερς σηκώθηκε για τρεις από τη γωνία, έγραψε το 82-78, 2’ πριν το τέλος, και έβαλε… φωτιά στο κλειστό του Αμαρουσίου. Οι Μοσχοβίτες επιχείρησαν με τρίποντα να φέρουν τα πάνω-κάτω, αλλά Τεόντοσιτς-Βοροντσέβιτς βρήκαν σίδερο και ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μεγάλη νίκη με 85-80, μπροστά σε 20.000 τρελαμένους «πιστούς» του που είχαν κάθε λόγο να… σκούζουν για το έβδομο!

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 45-40, 58-55, 73-73 (κ.α.), 85-80.

inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x