Ελλάδα

Καλαμπάκος στον ΣΠΟΡ FM: «Μου αρέσει να δίνω ευκαιρίες στους νέους και να τους βλέπω να προοδεύουν»

Ακούστε τα όσα δήλωσε ο Ντίνος Καλαμπάκος στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο τεχνικός του Κοροίβου Αμαλιάδας, Ντίνος Καλαμπάκος μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στον πάγκο της ομάδας, τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν τα νέα παιδιά, την αγάπη του για το Παγκράτι αλλά και την πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην σπουδάστρια του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, Σοφία Αλειφέρη

Μάχη για την παραμονή πέρσι και τελικά νικητές, τι αποκομίσατε από όλο αυτό;

Η πρώτη χρονιά, ήταν μια δύσκολη χρονιά και για εμένα γιατί ήταν η πρώτη μου χρονιά στην Basket League. Νομίζω έμαθα αρκετά πράγματα, απλώς ήταν ένας «ψυχοβγάλτης» μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να σωθεί η ομάδα.

Πως ήταν η μετάβαση από την Α2 στην BasketLeague και πόσο διαφορετικές απαιτήσεις υπάρχουν;

Η μεγαλύτερη διαφορά είχε να κάνει με τους ξένους παίκτες. Εγώ που δεν είχα ξένους παίκτες στην ζωή μου, βρέθηκα να έχω 6 παιδιά από το εξωτερικό, 3 Αμερικάνοι και ένας Σέρβος. Γίνανε και 5 αλλαγές μέσα στην χρονιά, άρα είχα να κάνω με 11 ξένους παίκτης. Αυτό στην αρχή για εμένα φαινόταν βουνό, σιγά-σιγά το συνηθίσαμε. Σε θέμα μπάσκετ και ποιότητας σίγουρα οι Basket League είναι διαφορετική, γιατί η ποιότητα που δίνουν οι Αμερικάνοι είναι διαφορετική, αλλά νομίζω το μπάσκετ παντού είναι ίδιο, η ποιότητα αλλάζει.

Ήταν μια ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς, η έντονη επιθυμία της διοίκησης για την παραμονή σας στην ομάδα;

Νομίζω ναι, γιατί και ο Κόροιβος δεν είναι μια ομάδα που έχει πάρα πολλά εφόδια για να συμμετέχει στην Α1. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν πάρα πολύ για να είναι ανταγωνιστικοί και νομίζω μείνανε ικανοποιημένοι από την προσπάθεια και θέλανε να θέλανε να συνεχίσουμε και για δεύτερη χρονιά.

Ποια συμβουλή δίνετε στους παίκτες σας που δεν αφορά το μπάσκετ;

Γενικά οι παίκτες μου είναι παιδιά που είχα εγώ σε μικρότερες κατηγορίες και πήραν μαζί μου την ευκαιρία να είναι στην Α1. Είναι παιδιά που τα αγαπάω και τα συμπαθώ πολύ, τα είχα και στις προηγούμενες ομάδες που ήμουν. Νομίζω με εμένα βρήκαν μια ευκαιρία να μπουν στην βιτρίνα του ελληνικού πρωταθλήματος, να προσπαθήσουν πολύ, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και αυτό θα τους βοηθήσει στην ζωή τους. Όταν δεν τα παρατάς ποτέ, παλεύεις, όταν είσαι αδύναμος και τα καταφέρνεις αυτό κάνει καλό για την συνέχεια της ζωής σου. Αθλητές θα είναι μέχρι τα 31-35, έχουν μια ζωή 50 χρόνων να ζήσουν.

Πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά;

Όσο αφορά την ομάδα του ’87, είναι το μεγάλο καλό ότι φέραμε πάρα πολλά παιδιά στο γήπεδο. Για να μην μιλάμε για το μπάσκετ έγινε και μια μεγάλη επιτυχία στο ποδόσφαιρο το 2004 και είναι καλό να πείθουμε τα παιδιά να έρχονται στον αθλητισμό, να κάνουν καλά πράγματα και να αποφεύγουν τα άσχημα και να γίνονται καλοί άνθρωποι.

Πόσο μεγάλη διαφορά στη νοοτροπία και στην «παιδεία» υπάρχει ανάμεσα σε Έλληνα και ξένο παίκτη;

Για εμένα Ελλάδα είναι μόνο μία, οι άνθρωποι, ο κόσμος, η πνευματική προσέγγιση που έχουμε για την ζωή είναι πολύ διαφορετική από τους Αμερικάνους που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Βέβαια οι Αμερικάνοι που είχα εγώ είναι γύρω στα 23-24 χρονών είναι παιδάκια που για πρώτη φορά βγήκαν από την χώρα τους, πήραν επαγγελματικό συμβόλαιο. Λίγο φοβισμένοι, λίγο ανήσυχοι θυμίζουν τον Έλληνα που βγαίνει έξω από τα νερά του αλλά γενικά νομίζω η ελληνική κουλτούρα και παιδεία είναι πολύ διαφορετική από όλων των άλλων.

Προτιμάτε να συνεργάζεστε με έναν ξένο και έμπειρο παίκτη ή ένα παιδί νεαρό σε ηλικία με ταλέντο και προοπτική;

Με έχουν χαρακτηρίσει σαν έναν άνθρωπο που δίνει ευκαιρίες στους νέους. Μου αρέσει να τους βλέπω και χαίρομαι να τους βλέπω να προοδεύουν μετά από χρόνια και ας μην είμαι εγώ ο προπονητής τους.

Πόσο δύσκολη απόφαση ήταν να αφήσετε την ομάδα του Παγκρατίου, με δεδομένο το δέσιμο σας με την συγκεκριμένη ομάδα;

Το Παγκράτι είναι η ζωή μου, είναι οι φίλοι μου, η οικογένεια μου, η δουλειά μου, είχα και ένα καφέ για πολλά χρόνια. Ήταν ένας τρόπος ζωής, προσέγγισης και φιλοσοφίας για πολλά χρόνια. Το Παγκράτι είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και τα 3 χρόνια που ήμουν εγώ προπονητής, καταφέραμε κάποια πράγματα, αλλά εκείνη την χρονιά που είχα φύγει και εγώ είχε κλείσει ο κύκλος της ομάδας. Οπότε μου ήταν εύκολο να μεταπηδήσω κάπου και βρέθηκε ο Κόροιβος, που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι στην Α1.

Νιώθετε δικαιωμένος από αυτήν την απόφαση;

Για δεύτερη χρονιά εδώ στην Αμαλιάδα, είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Έφυγα από το «τρελοκομείο» της Αθήνας που είχα ζήσει όλη μου την ζωή και είδα ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής λίγο πιο πειθαρχημένος, ήρεμος και χωρίς την τρέλα της Αθήνας.

Ποια θα ήταν η απόφαση σας αν είχατε μια πρόταση από κάποια μεγαλύτερη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός;

Αυτό το θεωρώ πολύ δύσκολο. Νομίζω έχει περάσει η ηλικία μου για τέτοιες προτάσεις. Σε θεωρητικό επίπεδο κανείς δεν λέει όχι σε τέτοιες προτάσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη;

Νομίζω όλα πάνε καλά . Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός περάσανε στην οχτάδα και συνεχίζουν . Η ΑΕΚ έκανε μια μεγάλη δυάδα παιχνιδιών με την Νίμπουρκ που κατάφερε να περάσει και τώρα έχει την Γαλλική Στρασμπούρ. Ο ΠΑΟΚ μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο παιχνίδι στα σημεία έχασε την πρόκριση, πρέπει να ευχαριστημένοι όλοι. Πρώτα απ όλα ο ΠΑΟΚ γιατί έφτασε μέχρι εκεί με μια νεανική ομάδα ,με καινούργια πράγματα και προπονητή και προσπαθεί να φτιάξει τον νέο ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ συνέχισε να είναι ανταγωνιστική και παλεύει να μπει στην δυάδα του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού. Όλα προχωράνε καλά για τις Ελληνικές ομάδες.

Βλέπετε μια παρουσία του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι;

Ελπίζω ναι. Μακάρι και για τους δύο. Θα είναι και άλλη μια μεγάλη ώθηση για το μπάσκετ. Δεν ξέρω πως θα προκύψουν ρα ζευγάρια (στα playoffs) μακάρι να είναι και οι δυο. Είναι μεγάλη διαφήμιση για το Ελληνικό μπάσκετ.

Η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος από την ΑΕΚ ήταν κάτι που περιμένατε; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ΑΕΚ στο Champions League;

Η ΑΕΚ μετά από πολλά χρόνια πήρε ένα τρόπαιο, της έπεσε συγκυριακά και πάνω στο επετειακό της μεγάλης ομάδας του ’68. Δείχνουν οι άνθρωποι ότι αν έχουν υπομονή, γιατί αυτό χρειάζεται για να μπεις σφήνα στις δυο ομάδες που 20 χρόνια πρωταγωνιστούν. Αν έχουν υπομονή, θεωρώ ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να μπουν σφήνα γιατί έχουν και τον κόσμο και την ποιότητα, την εμπειρία και τον άνθρωπο που χρηματοδοτεί αυτήν την προσπάθεια.

Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες ποιες είναι;

Το μεγάλο μου άγχος αυτήν την στιγμή είναι να σωθεί ξανά ο Κόροιβος. Βρισκόμαστε λίγο στριμωγμένοι και ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο να φύγει και αυτή η χρονιά με χαμόγελο. Αν κλείσει και η δεύτερη χρονιά με επιτυχία, θα είμαι χαρούμενος που κατάφερα δυο χρόνια να κάνω μια ομάδα, μια πόλη, έναν νομό ευτυχισμένο.

Θα παραμένατε άλλη μια χρονιά στον πάγκο;

Δεν το ξέρω αυτό. Ας τελειώσει με το καλό το πρωτάθλημα και βλέπουμε.

Για το προβλήματα ανάμεσα στην διοίκηση του Παναθηναϊκού και την Ευρωλίγκα; Την κίνηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και το DVD;

Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι το κερασάκι σε μια κατάσταση παγιωμένη και είναι επαναστάτης. Αν είναι με η χωρίς αιτία θα το δούμε. Αφού το κάνει και το ευχαριστιέται, το υποστηρίζει και το πληρώνει ας το κάνει.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x