Ελλάδα

Κέρδη του... νέου Παναθηναϊκού

Το sport-fm.gr καταγράφει κάποια συμπεράσματα απ’ τα ματς του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ επί Μανωλόπουλου. Η φοβερή σύμπτωση του Μαυροκεφαλίδη, η σταθερά του Φώτση και η άνοδος των «παραγκωνισμένων».

Η αποχώρηση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και η πρόσληψη ως πρώτου κόουτς του Σωτήρη Μανωλόπουλου (με την προσθήκη του Άρη Λυκογιάννη) δεν ήταν απλά μια αλλαγή προσώπων στον Παναθηναϊκό. Ήταν και μια προσπάθεια να αλλάξει η φιλοσοφία, να «επιστρέψουν» παίκτες που έμοιαζαν χαμένοι με τον Μαυροβούνιο.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης κάνει τα πλέι οφ της... ζωής του (όπως και πέρσι), καθώς κι ο ρόλος του του έχει αναβαθμιστεί (λόγω και της απουσίας Μπατίστα). Επί Ιβάνοβιτς, σε 17 ματς κανονικής διάρκειας μόλις μια φορά είχε παίξει πάνω από 20’, κάτι που έχει συμβεί στα 3 απ’ τα 5 τώρα με Κολοσσό Ρόδου και ΠΑΟΚ!

Το... φοβερό είναι πως στα τελευταία τρία παιχνίδια του τριφυλλιού (ένα με Κολοσσό, δύο με ΠΑΟΚ), ο Έλληνας σέντερ πετυχαίνει ΑΚΡΙΒΩΣ 16 πόντους. Ούτε στόχο να το ‘χε βάλει... Και δεν είναι μόνο στο σκοράρισμα όπου τα πάει περίφημα (στην ήττα απ’ τους Ροδίτες είχε 23), αλλά κι εν γένει με την παρουσία του στο παρκέ. Ενδεικτικό είναι πως έχει κατά σειρά στα πλέι οφ 9, 7, 9, 7, 13 ριμπάουντ, ενώ βλέπει γήπεδο και... μοιράζει.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης είναι εδώ! Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος τον πιστεύει πάρα πολύ, κάνει... μπαμ απ’ την παρουσία του νεαρού γκαρντ στα παρκέ. Νιώθει –πλέον- την ασφάλεια του προπονητή του κι αυτό τον έχει μετατρέψει σε καθοριστικό παράγοντα του 2-0 με τον ΠΑΟΚ ως τώρα. Χθες είναι προφανής ο λόγος. Το εύθραυστο 48-46, το μετέτρεψε μέσα σε περίπου 2’ σε 57-46 με τρία σερί τρίποντα. Όταν ένας παίκτης που δεν είναι και δεινός σουτέρ απ’ τα 6,75, σηκώνεται από εκεί τρεις φορές συνεχόμενες, τότε αυτό δεν δείχνει μόνο πως ένιωθε σε καλή κατάσταση, αλλά κι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του τιμ. Ο ίδιος ήταν που και στο πρώτο ματς με 5 πόντους βοήθησε για το «ξέσπασμα» του Παναθηναϊκού απ’ το 45-45, στο 53-45 που έγειρε την πλάστιγγα (στο ίδιο λεπτό σχεδόν).

Ο ΝτεΜάρκους Νέλσον έχει ακούσει πολλά. Πολλές φορές δικαίως, άλλες αδίκως. Δεν φταίει δα και για τα δεινά του τρίτου κόσμου... Για όποιον όμως παρακολουθεί τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού (επί Μανωλόπουλου), φαίνεται πως ο Αμερικανός είναι ανεβασμένος και το... πάει αλλιώς πλέον. Βγάζει μεγαλύτερη σιγουριά στο παιχνίδι του (κυρίως επιθετικά), δεν φοβάται να πάρει προσπάθειες. Ο Έλληνας κόουτς ξέρει τις δυνατότητες του παίκτη και του ζητάει συγκεκριμένα πράγματα. Να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του και να ποστάρει τους πιο κοντούς αντίπαλούς του (κάτι που ‘χει συμβεί πολλάκις), να... χώνεται για drive, όπου έχει γερό πάτημα, να παίξει τη γνωστή «σκυλίσια» άμυνά του. Εξ’ ου και η αγωνιστική άνοδός του. Δεν του ζητείται και δεν τον θέλουν για τρίποντα στο τριφύλλι. Είναι άλλοι για αυτές τις δουλειές...

Το τι εστί Αντώνης Φώτσης δεν θα το μάθουμε εν έτει 2015, αλλά είναι αλήθεια πως ο Batman διανύει περίοδο φορμαρίσματος. Σε τέσσερα παιχνίδια των πλέι οφ (δύο με Κολοσσό, δύο με ΠΑΟΚ), μετρά ισάριθμες φορές διψήφιο αριθμό πόντων (15, 10, 12, 14). Έκανε double-double (στο πρώτο ματς με τους Θεσσαλονικείς) μετά από 12 χρόνια και βγαίνει μπροστά σε μια φάση που ο Παναθηναϊκός δείχνει να χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις αρχηγικές του... γνώσεις.

Η «στρατηγική» του Μανωλόπουλου για άμυνα είναι ξεκάθαρη (που φέρνει αιφνιδιασμούς). Όπως είναι πλέον και η διάθεση των πράσινων να «πεθάνουν» για κάθε μπαλιά στο... δικό τους παρκέ. Στην κανονική διάρκεια ο ΠΑΟΚ είχε βάλει στο ΟΑΚΑ 69 πόντους. Έχει μέσο όρο στην Α1 73,5. Στα δύο ματς όμως των πλέι οφ, ο Δικέφαλος του βορρά έχει σημειώσει 58 και 61 αντίστοιχα... Συν τοις άλλοις, ο κόουτς των πρωταθλητών έχει ανοίξει το ροτέισον. Ο Ιβάνοβιτς έπαιζε με 7-8 παίκτες ως επί το πλείστον, ο νυν κόουτς της ομάδας έχει βάλει περισσότερους (παρά και τις απουσίες) στην εξίσωση και περιμένει απ’ τους Κούπερ-Μόργκαν (που δείχνουν διάθεση και καλά στοιχεία) να μπουν ακόμα περισσότερο στο «κλίμα» ενόψει... τελικών.

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα, χωρούν αρκετές βελτιώσεις, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να παλέψει στα ίσα τον φορμαρισμένο Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα. Επιβάλλεται περισσότερη φαντασία στο σετ παιχνίδι, μέσω... Θεσσαλονίκης ο Διαμαντίδης πρέπει να βρει ρυθμό λόγω του τραυματισμού του, που φάνηκε χθες να τον έχει επηρεάσει αρκετά, ο Σλότερ χρειάζεται να αποκτήσει -μετά από καιρό- μεγαλύτερη σταθερότητα, ενώ να επανέλθει δριμύτερος ο Μπατίστα.

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x