Γενικά

Κι άλλες λίγκες στο «άρμα» της FIBA

Συνολικά 9 λίγκες τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου της FIBA για το Champions League, ενώ εκκρεμούν τέσσερις απαντήσεις. Παρόντες στο Μόναχο εκπρόσωποι από ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ.

Αυξάνονται οι υποστηρικτές του σχεδίου της FIBA για το μπασκετικό Champions League. Ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Πάτρικ Μπάουμαν, παρουσίασε τη Δευτέρα στο Μόναχο το πλάνο στους εκπροσώπους ομάδων και λιγκών.

Ανάμεσά τους ήταν ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ Σταύρος Δουβής, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης Νίκος Λάσκαρης και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, όπως επίσης και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, αλλά και εκπρόσωποι από την ΕΟΚ. Βάσει του πλάνου του FIBA, δύο ελληνικές ομάδες θα συμμετέχουν απευθείας στους ομίλους και μια τρίτη θα δώσει προκριματικά, χωρίς πάντως να αποκλείεται τελικά να μπουν ΚΑΙ οι τρεις απευθείας στους ομίλους.

Όπως προκύπτει, 9 λίγκες τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της FIBA δεσμευόμενες πως οι ομάδες τους (όσες δεν έχουν υπογράψει στην Ευρωλίγκα) θα παίζουν στις δύο νέες διοργανώσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Μετά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Γαλλία, στο πλευρό της FIBA είναι πλέον Λιθουανία, Βέλγιο, Πολωνία και Τσεχία.

Η ισπανική λίγκα, η γερμανική, η Αδριατική και η VTB League επιφυλάχθηκαν να δώσουν οριστική απάντηση μέχρι να συνεδριάσουν με τα μέλη τους. Το πιθανότερο είναι να απαντήσουν θετικά στη FIBA, καθώς η Ευρωλίγκα έχει μετατρέψει σε κλειστό κλαμπ τη διοργάνωσή της και δεν θέλουν να απαξιωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα.

Η Ευρωλίγκα έχει υπογράψει κλειστό συμβόλαιο με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι, Αρμάνι και Ζαλγκίρις, ενώ φημολογείται πως θα δώσει τη δωδέκατη θέση στην ζάμπλουτη Νταρουσάφακα αφήνοντας μόλις τέσσερις θέσεις διαθέσιμες, μια για την κάτοχο του Eurocup, μια για τη νικήτρια των προκριματικών και άλλες δύο για τις οποίες θα γίνει... σφαγή (έχουν ακουστεί τα ονοματα των Χιμκι, Κουμπαν, Ερυθρου Αστερα, Μπάγερν).

Όσον αφορά στα έσοδα των ομάδων για το Champions League, τα εγγυημένα ανέρχονται σε 72.000 για κάθε μία, ωστόσο το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από χορηγίες και λοιπές συμφωνίες (τηλεοπτικές, εμπορικές κλπ.), καθώς υπενθυμίζεται πως οι σύλλογοι είναι συμμέτοχοι της FIBA (50%-50%) στη διοργάνωση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x