Ελλάδα

«Κουβάλησε» την Εθνική ο… Μπουρούσαρος!

Με τον Γιάννη Μπουρούση να πετυχαίνει τους επτά από τους τελευταίους εννιά πόντους, η Εθνική επικράτησε δύσκολα 75-70 της Μεγάλης Βρετανίας και προκρίθηκε στην επόμενη φάση με 4x4!

Την πρόκρισή της στη δεύτερη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 εξασφάλισε και μαθηματικά η Εθνική, η οποία έκανε το 4x4, επικρατώντας δύσκολα 75-70 της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάπως έτσι έκλεισε ιδανικά ο πρώτος «κύκλος» προκριματικών, με την επίσημη αγαπημένη να μεταφέρει μόνο νίκες στον επόμενο γύρο, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο εύκολο το έργο της για… Κίνα!

Ο αρχηγός, Γιάννης Μπουρούσης, βγήκε μπροστά στα «ζόρια». Πέτυχε συνολικά 15 πόντους (και 5 ασίστ), μα το πιο σημαντικό είναι ότι σημείωσε τους επτά από τους εννιά τελευταίους πόντους της Ελλάδας, γέρνοντας οριστικά την πλάστιγγα υπέρ μας. Από κοντά ο πάντα πολύτιμος Βασιλόπουλος που πρόσθεσε άλλους τόσους, 14 έβαλε ο Αθηναίου και 12 ο Μαργαρίτης.

Από πλευράς Βρετανών, 16 πόντους και 11 ριμπάουντ είχε ο Κλαρκ, 12 πόντους πέτυχε ο Νέλσον, ενώ double-double έκανε και ο Ολασένι με 11 πόντους και 10 «σκουπίδια».

Το ματς

Η Ελλάδα δεν μπορούσε να παίξει με τίποτα άμυνα στα πρώτα λεπτά, δεχόμενη… 15 πόντους σε λιγότερα από 3’ και μοιραία βρέθηκε από νωρίς να κυνηγά (7-15). Το τάιμ-άουτ φάνηκε… ευεργετικό για την «επίσημη αγαπημένη» που επιτέλους… έσφιξε στα μετόπισθεν και με τους Βασιλόπουλο-Μπουρούση-Αθηναίου να «κουβαλούν» επιθετικά, μειώσαμε στον πόντο, 14-15. Οι Βρετανοί, που ήταν… ζεστοί επιθετικά, ξέφυγαν εκ νέου με μια μικρή διαφορά (16-21), ωστόσο Βασιλόπουλος και Μπουρούσης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μείνει η Εθνική κοντά στο σκορ, με το 20-23 του 10’.

Οι παίκτες του Σκουρτόπουλου… χώλαιναν επιθετικά, ενώ αυτό μάλλον χάλαγε το μυαλό τους και στην άμυνα, με τους φιλοξενούμενους όχι μόνο να διατηρούν τα ηνία του παιχνιδιού, αλλά να παίρνουν και διαφορά οκτώ πόντων, 25-33 στο 15’. Δύο… βόμβες από Γιαννόπουλο-Σάκοτα έλυσαν το… γόρδιο δεσμό και έδωσαν ζωή στην Εθνική, μαζεύοντας γρήγορα-γρήγορα τη διαφορά για το 33-35, 3:40’ πριν το ημίχρονο. Η ελληνική ομάδα ισοφάρισε και σε 39-39, ωστόσο στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους οι Νέλσον και Κλαρκ… μας πλήγωσαν, διαμορφώνοντας το 39-46.

Οι Έλληνες παίκτες μπήκαν με… φούρια στο δεύτερο μέρος και πλησίασαν εκ νέου στον πόντο (45-46) δείχνοντας αποφασισμένοι να φέρουν «τούμπα» την κατάσταση. Ο Αθηναίου είχε αναλάβει ηγετικά καθήκοντα, ωστόσο κάθε φορά που προσπαθούσε η Εθνική να προσπεράσει, οι Βρετανοί έβρισκαν κάποιο… μεγάλο τρίποντο και τελικώς κρατούσαν τα ηνία, 52-55. Με βολές των Μαυροειδή-Γκικα και προσήλωση στην άμυνα, η «επίσημη αγαπημένη» κατάφερε να προηγηθεί για πρώτη φορά στο παιχνίδι (56-55) 28 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, ωστόσο το τρίποντο του… ζημιάρη Νέλσον διαμόρφωσε το 56-58 στο 30’.

Όλα έδειχναν πως πάμε για… θρίλερ, με τον Μαργαρίτη να βγαίνει μπροστά, να πετυχαίνει διαδοχικούς πόντους και την Ελλάδα να περνά μπροστά με 64-62, εκμεταλλευόμενη και τη διάθεση που έβγαζε στα μετόπισθεν. Ο Ολασένι ισοφάρισε με δύο βολές, ο Βασιλόπουλος πέτυχε εύκολο λέι απ (από κλέψιμο του Μπουρούση), αλλά ο Μάρεϊ έγραψε το 66-67, 2’ πριν τη λήξη του παιχνιδιού. Ο Μπουρούσης με μία βολή και καθοριστικό καλάθι, διαμόρφωσε το 69-67, με 47 δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο. Ο Ολασένι είχε 1/2 στη συνέχεια και… καπάκια «μίλησε» ο αρχηγός! 19’’ πριν τη λήξη, ο «Μπουρού» έβαλε μεγάλο γκολ-φάουλ και ουσιαστικά έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ μας, διαμορφώνοντας το 72-68. Τα χρονικά περιθώρια δεν ήταν αρκετά για τους Βρετανούς προκειμένου να γυρίσουν την εις βάρος τους κατάσταση, αφού δεν βρήκαν κάποιο σουτ που θα τους κρατούσε ζωντανούς και τελικώς με ψυχραιμία από τις βολές (του αρχηγού και του Αθηναίου) φτάσαμε στο τελικό 75-70.

Τα δεκάλεπτα: 20-23, 39-46, 56-58, 75-70

inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x