Euroleague

Λευτέρης Σούμποτιτς στον ΣΠΟΡ FM: «Οι ομάδες πρέπει να στηρίζονται σε γηγενείς παίκτες»

Τη σημασία του να έχουν οι ελληνικοί σύλλογοι γηγενείς παίκτες με πρωταγωνιστικό ρόλο και να στηρίζονται σε αυτούς, επεσήμανε ο Λευτέρης Σούμποτιτς σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM 94.6.

Στον αέρα του ΣΠΟΡ FM 94.6 και στην εκπομπή «Μπαμ… και Final Four» των Τόλη Κοτζιά και Μιχάλη Λεάνη φιλοξενήθηκε ο Λευτέρης Σούμποτιτς.

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, αφού ξεκαθάρισε πως στο φετινό Final Four και οι τέσσερις διεκδικητές έχουν τις ίδιες πιθανότητες, στάθηκε στη σημασία του να έχουν οι ομάδες ποιοτικούς γηγενείς παίκτες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο ρόστερ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον Βασίλη Σπανούλη, τον οποίο αποκάλυψε πως και είχε ξεχωρίσει από όταν αγωνιζόταν στον Γ.Σ. Λάρισας αλλά και στο παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Λούκα Ντόνσιτς.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο ΣΠΟΡ FM:

Για το αν κάποια ομάδα είναι το φαβορί του Final Four:
«Όλα είναι ανοιχτά. Όλες οι ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Και οι τέσσερις διεκδικητές είναι πολύ καλοί και έχουν την ίδια δυναμική».

Για την σημασία ύπαρξης στο ρόστερ γηγενών παικτών:
«Όταν ο Παναθηναϊκος έπαιρνε την Ευρωλίγκα είχε πολύ καλούς ξένους αλλά είχε και Έλληνες που ήταν πρωταγωνιστές και δεν συμπλήρωναν απλά την ομάδα. Είχε τον Διαμαντίδη, τον Τσαρτσαρή κ.α. Αυτό είναι που λείπει αυτή τη στιγμή και πρέπει να το κοιτάξουν οι ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει τον Σπανούλη, έχει τον Πρίντεζη. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει καλούς γηγενείς παίκτες.

Παλαιότερα ο Ολυμπιακός είχε την εμπειρία. Οι πρόεδροι της ομάδας κατάλαβαν πως το να βάζεις χρήματα δεν είναι το πιο σημαντικό. Σημασία έχει η διάρκεια και να καταφέρεις να χτίσεις κάτι καλό. Να στηρίξεις τον προπονητή κάποια χρόνια, να μπορεί να δείξει τη δουλειά του. Το αντίθετο κάνει ο Παναθηναϊκός για αυτό και τα τελευταία χρόνια μένει μακριά από τα Final Four.

Ίδια είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μια ομάδα που έχει πολλούς Ισπανούς, και εδώ και χρόνια έχει τον ίδιο προπονητή. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη άλλαξε πολλούς παίκτες φέτος οπότε είναι λογικό να έχει αυτή την εικόνα».

Για τον Βασίλη Σπανούλη:
«Τον ήθελα όταν ήμουν στον Πανιώνιο, όμως η Λάρισα ζήτησε πολλά χρήματα και έτσι τελικά κατέληξε στο Μαρούσι. Σίγουρα δεν περίμενα να γίνει τόσο μεγάλος παίκτης, όμως από νεαρός είχε τσαγανό και ήθελε συνέχεια να έχει τη μπάλα στα χέρια του».

Για τα Final Four με τον Άρη στα τέλη της δεκαετίας του ΄90:
«Με τον Άρη πήγαμε στα Final Four στη Γάνδη και στο Μόναχο στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Η δεύτερη χρονιά ήταν η μεγάλη μας ευκαιρία να πάρουμε το τρόπαιο. Μας πείραξε εκείνη η ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τότε ήταν μεγάλη επιτυχία να πας στο Final Four. Από το ΄87 και μετά άλλαξαν τα πράγματα. Από ένα σημείο και μετά είχαμε αρκετές επιτυχίες και είναι λογικό οι απαιτήσεις του κόσμου να αυξάνονται και να θεωρείται αποτυχία η μη πρόκριση στο Final Four».

Για τον Λούκα Ντόνσιτς:
«Ο πατέρας του ήταν παίκτης της Ολίμπια Λιουμπλιάνας και γνωριζόμαστε. Ήρθε μια μέρα στο γραφείο και μου είπε πως ο γιος του έχει μια μεγάλη ευκαιρία να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πήρα τηλέφωνο στην ομοσπονδία ώστε να του δώσουμε την ελευθέρας του. Τελικά συμφωνήσαμε και πήγε στην Ισπανία. Για μένα πρέπει να μείνει τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο στην Ευρώπη. Στα ντραφτ θα πάρει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις. Όλοι στην Αμερική μιλάνε για αυτόν. Έχει πολύ μεγάλο μέλλον. Είναι φοβερός χαρακτήρας και πολύ προσγειωμένος».

Για τον φετινό Ερυθρό Αστέρα:
«Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα σωστής οικονομικής διαχείρισης και αξιοποίησης των γηγενών παικτών. Δεν έβαζε ποτέ ξένους. Έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και τρία χρόνια. Έχουν το Γιόβιτς που έχει πολύ μέλλον και όταν τραυματίστηκε φέτος άρχισαν τα προβλήματα για την ομάδα του».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x