Ευρώπη

Λουκάς for president, αλλά…

Η μυθική εμφάνιση του Μαυροκεφαλίδη (42π.) δεν αρκούσε στην ΑΕΚ, που λύγισε στην παράταση με 96-94 από την Κράσνι με βολές-«δώρο». Παραλίγο να τινάξει το ματς ο πρόεδρος-παίκτης των Ρώσων.

Η επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρώπη μετά από μια επταετία περιλάμβανε μια επική εμφάνιση από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, έναν πρόεδρο-παίκτη που αγγίζοντας ή ξεπερνώντας τα όρια της γραφικότητας λίγο έλειψε να τινάξει το ματς στον αέρα, αλλά και κακό φινάλε. Η «Ένωση» ηττήθηκε με 96-94 στην παράταση από την Κράσνι, που έφτασε στη νίκη με δύο βολές του Ματεϊούνας, από ανύπαρκτο φάουλ που καταλογίστηκε στον Νώντα Παπαντωνίου 6,6’’ πριν το τέλος.

Ο Μαυροκεφαλίδης στη βραδιά της καριέρας του είχε 42 πόντους (12/15 βολές, 12/18 δίποντα, 2/2 τρίποντα), 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 τάπα και 2 λάθη σε 36:24. Αντίπαλο δέος ο Τόνι Μίτσελ με 39 πόντους για την Κράσνι.

Το ματς

Γουόρεν, Κάρτερ, Χέρστον, Ανοσίκε και Μαυροκεφαλίδης άρχισαν το ματς για την ΑΕΚ, που με μπροστάρη τον τελευταίο στην επίθεση, είχε εξαιρετική αμυντική εικόνα και πριν καν συμπληρωθούν έξι λεπτά έφτασε στο 13-4. Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη. Τα τρίποντα του Μίτσελ αφύπνισαν την Κράσνι, οι «κιτρινόμαυροι» χαλάρωσαν στα μετόπισθεν κι έκαναν απανωτά εύκολα λάθη στην επίθεση με αποτέλεσμα οι Ρώσοι με επί μέρους 16-1 να προηγηθούν με έξι (14-20). Ένα καλό πεντάλεπτο επέτρεψε στην «Ένωση» να επιστρέψει στο ματς και χτυπώντας στο ανοιχτό γήπεδο με Γουόρεν και Μιλόσεβιτς ανέκτησε το προβάδισμα, 30-27. Τότε, ωστόσο, ανέλαβε δράση ο Κούπερ, που πρώτα με δύο τρίποντα κι εν συνεχεία με πολλές εντυπωσιακές ασίστ οδήγησε την ομάδα του στα αποδυτήρια με +6 (37-43).

inner

Η ΑΕΚ επανήλθε στην πρωτοπορία με τρίποντο του Γουόρεν (49-48), αλλά όχι για πολύ. Ο Μίτσελ ήταν ασταμάτητος, ο Μαυροκεφαλίδης απελπιστικά μόνος στην επίθεση και παρά τη μεγάλη φθορά με φάουλ, η Κράσνι έφτασε στο +9 (52-61) τριάμισι λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Μαυροκεφαλίδης σάλπισε για την αντεπίθεση με ένα τρίποντο με ταμπλό κι ένα γκολ-φάουλ, ο Παπαντωνίου πρόσφερε ενέργεια σε άμυνα κι επίθεση, ενώ το κρύο αίμα του Καλαμπόκη βοήθησε τους γηπεδούχους να ανακάμψουν (73-70). Το ματς λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα όταν μετά από ένα αμφισβητούμενο σφύριγμα για «θέατρο» στον Καλαμπόκη, ο πρόεδρος-παίκτης της Κράσνι, Ντμίτρι Γερασιμένκο, προκάλεσε με χειρονομίες το κοινό και κάποιοι θερμόαιμοι πέταξαν αντικείμενα στον πάγκο των Ρώσων. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι την… αναμπουμπούλα ξέφυγαν με πέντε (78-83) 63 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά ο Μαυροκεφαλίδης πρώτα με τρίποντο κι εν συνεχεία με καλάθι από επιθετικό ριμπάουντ μετά από δικές του χαμένες βολές ισοφάρισε (83-83) στα 29’’ πριν το τέλος. Ο τρομερός Μίτσελ με ένα απίθανο τρίποντο φάνηκε να δίνει τη χαριστική βολή στην ΑΕΚ (83-86 στα 8’’), αλλά ο Καλαμπόκης κέρδισε πανέξυπνα φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο και με ολύμπια ψυχραιμία ισοφάρισε (86-86) αφήνοντας 5,6’’ στην Κράσνι. Ο Μίτσελ βρήκε ελεύθερο σουτ αφού ξεφορτώθηκε το μαρκάρισμα του Κάρτερ, αλλά αστόχησε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Το έξτρα πεντάλεπτο εξελίχθηκε σε προσωπική μονομαχία Μαυροκεφαλίδη-Μίτσελ, με τον πρώτο να κερδίζει το πέμπτο φάουλ του δεύτερου και με 2/2 να ισοφαρίζει (94-94) στα 28’’ για το τέλος. Ένα ανύπαρκτο φάουλ που σφυρίχτηκε στον Παπαντωνίου έδωσε την ευκαιρία στον Ματεϊούνας με δύο βολές να δώσει αέρα νίκης στην Κράσνι (94-96) και μόλις 6’’ στην ΑΕΚ για να αντιδράσει. Το δύσκολο σουτ του Καλαμπόκη δεν βρήκε στόχο, ενώ το καλάθι του Μιλόσεβιτς κρίθηκε-ορθώς-εκπρόθεσμο με συνέπεια οι Ρώσοι να φύγουν νικητές.

Δεκάλεπτα: 14-18, 37-43, 60-68, 86-86, 94-96 (πρτ.)

ΑΕΚ (Σάκοτα): Ανοσίκε 4 (8 ριμπ.), Παπαντωνίου 10, Σάκοτα 3, Χέρστον 6, Μιλόσεβιτς 4 (8 ριμπ.), Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 42 (9 ριμπ.), Κάρτερ 6 (5 ριμπ., 6 ασίστ), Σαρικόπουλος, Καλαμπόκης 11, Γουόρεν 8.

Κράσνι (Μπολσάκοφ): Τκατσένκο 2, Μίτσελ 39, Ματεϊούνας 4, Κούπερ 13 (14 ασίστ, 5 ριμπ.), Ζαμάνσκι, Ζάιτσεφ 15, Σοκόλοφ, Χάμιλτον 4 (7 ριμπ.), Τζόνσον 10, Γκουίν 9.

Διαιτητές: Κοντέ (Ισπανία), Τσιούλιν (Ρουμανία), Μπιέντιτς (Βοσνία).

*Αρκετοί οπαδοί της ΑΕΚ, μέλη της Original, αντέδρασαν για την κάρτα φιλάθλου μένοντας εκτός ΟΑΚΑ και σήκωσαν ένα μεγάλο πανό που ανέφερε: «Τώρα κάρτα φιλάθλου, αύριο κάρτα πολίτη. Ξύπνα, ενημερώσου και αντιστάσου».

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x