Euroleague

«Μάγος» Παναθηναϊκός, «θεός» Καλάθης!

Ποτέ -μα ΠΟΤΕ- δεν ξεγράφεις τον Παναθηναϊκό! Αν και στο 37' έχανε με 10, ο Εξάστερος έκανε επική ανατροπή απ' τα παλιά, επικρατώντας 84-83 της Μπάμπεργκ, χάρη στον φοβερό και από μηχανής θεό Καλάθη.

Το μέταλλο που επιτάσσουν τα έξι αστέρια της φανέλας του έδειξε ο Παναθηναϊκός Superfoods στην Γερμανία! Αν και βρέθηκε να χάνει με 10 στο 37’ (83-73), στη συνέχεια μεταμορφώθηκε, έκανε μια επική ανατροπή και δια χειρός του εκπληκτικού Καλάθη στα 4’’ πριν τη λήξη, πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη επί της Μπάμπεργκ με 84-83.

Οι πράσινοι, στο ντεμπούτο του Πασκουάλ στον πάγκο, ήλεγχαν την κατάσταση στο πρώτο μέρος, πήγαιναν το παιχνίδι στα μέτρα τους, αλλά ένα μεγάλο black out στην εκκίνηση της τρίτης περιόδου, έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να επιστρέψουν και να προηγηθούν με διψήφια διαφορά (54-44). Ο Εξάστερος το μάζεψε εκ νέου (63-62), αλλά οι λάθος επιλογές και τα προβλήματα στην άμυνα, έχρισαν την ομάδα του Ζήση ξανά «αφεντικό». Όλα αυτά όμως ως το 37’. Εκεί όπου οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έκαναν κατάθεση ψυχής με διαδοχικές σπουδαίες άμυνες, μεγάλα καλάθια και έναν εκπληκτικό Καλάθη να έρχεται σαν από μηχανής Θεό στα 4’’ πριν τη λήξη και να ευστοχεί για τη νίκη (αφού αστόχησε στο «μηδέν» ο Μίλερ).

Σπουδαία εμφάνιση από τον λυτρωτή του Παναθηναϊκού, που έχασε… για το τίποτα το triple double. Είχε 13 πόντους, 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 κλεψίματα, 0 λάθη (και φυσικά το καλάθι-νίκης)! Εξαιρετικός ο Ρίβερς, ο οποίος σταμάτησε στους 18 πόντους, έδωσε μάχες ο Σίνγκλεντον, Φελντέιν… από τα παλιά με 16π., 9 ο Μπουρούσης που αν και δεν του βγήκε το ματς, βοήθησε στο να μην… εξαφανιστεί η Μπάμπεργκ στο τρίτο δεκάλεπτο, πάντα σημαντικός ο Γκιστ. Από πλευράς ηττημένων, ζημιά έκαναν οι Στρέλνιεκς (16π.) και Ζήσης (13π., 6 ασίστ), επωφελούμενοι κάποια κενά στο ζωγραφιστό, 17 προσέθεσε ο Μέλι.

Στο 2-1 το ρεκόρ του τριφυλλιού, το οποίο την Παρασκευή θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ τον Ερυθρό Αστέρα και δεδομένα αναμένεται... κοσμοσυρροή, μετά και το αποψινό αποτέλεσμα.

Το ματς

Με Καλάθη, Φελντέιν, Νίκολς, Γκιστ και Σίνγκλεντον ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός Superfoods που θέλησε να στηριχθεί στην αθλητικότητά του και στη δημιουργία του Έλληνα γκαρντ, τρέχοντας συνεχώς στο ανοιχτό γήπεδο. Οι δύο ομάδες, όμως, συμβάδιζαν στο σκορ στα πρώτα λεπτά, χάρη στα τρίποντα που έβρισκε η Μπάμπεργκ (9-7). Σιγά-σιγά η άμυνα του «διαβασμένου» τριφυλλιού έδεσε, ο Καλάθης «οργίαζε» σε ασίστ και οργάνωση, ενώ ο Φελντέιν ήταν «καυτός» μετά από καιρό, με αποτέλεσμα ο Εξάστερος να τρέξει επιμέρους σκορ 10-0 και να… παγώσει το κλειστό για το 9-17! Η ελληνική ομάδα έφτασε μέχρι και το +8 (12-20), ωστόσο 2-3 κακές επιλογές στο τελευταίο δίλεπτο, αλλά και ο εντυπωσιακός Μέλι –που ευστόχησε στο τρίτο τρίποντό του στο ματς- δεν της έδωσαν την ευκαιρία να ξεφύγει κι άλλο, με το 15-20 στο φινάλε της πρώτης περιόδου.

Το… μούδιασμα του Εξάστερου στο νήμα του πρώτου δεκαλέπτου, συνεχίστηκε και στην εκκίνηση του δεύτερου, με την Μπάμπεργκ να το εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Χάρη στις εμπνεύσεις του Στρέλνιεκς, οι γηπεδούχοι ανέκτησαν τα ηνία της αναμέτρησης, 22-20 (στο 10-0 το σερί από το 12-20) και ανάγκασαν τον Πασκουάλ να καλέσει τάιμ-άουτ για να «ξυπνήσει» τους παίκτες του. Ο Μπουρούσης ήταν «εκτός κλίματος», κάνοντας δύο φάουλ, λάθη και «άτσαλα» τελειώματα σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά ο Ρίβερς ήταν… μια χαρά και τα δικά του χέρια «ξεκόλλησαν» τον Παναθηναϊκό, διαμορφώνοντας το 22-28. Όσο και να προσπαθούσε να πλησιάσει η Μπάμπεργκ, η ελληνική ομάδα είχε «καυτό» Ρίβερς και Φελντέιν… από τα παλιά, κάτι που όχι μόνο την διατηρούσε σε θέση ισχύος, αλλά και με μια καλή διαφορά, 31-39 και 35-42. Τελικώς, ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια με ένα «μαξιλαράκι» πέντε πόντων, 37-42, εξαργυρώνοντας την καλύτερη εικόνα του σε σχέση με τους πρωταθλητές Γερμανίας.

Τραγικά ξεκίνησε το δεύτερο μέρος για την ομάδα του Πασκουάλ. Απίστευτα τραγικά για την ακρίβεια, αφού δεν λειτουργούσε τίποτα! Κακή κυκλοφορία της μπάλας και άσχημα τελειώματα στην επίθεση, μηδέν βοήθειες στην άμυνα, ελεύθερος διάδρομος το ζωγραφιστό και φυσικά όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν οι… διεισδυτικοί Γερμανοί. Με αιχμή του δόρατος, λοιπόν, τον εξαιρετικό Ζήση και τον Στέλνιεκς, πήραν εκ νέου το προβάδισμα, 48-44, ενώ έφτασαν και σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά, 54-44, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική ομάδα. Για καλή του τύχη, ο Εξάστερος… αφυπνίστηκε! Μέσα σε λίγα λεπτά, η άμυνα «έσφιξε» και οι σωστές βοήθειες οδηγούσαν σε λάθη τους Γερμανούς και κατ’ επέκταση σε αιφνιδιασμούς για το τριφύλλι. Ο Καλάθης έδινε το… σύνθημα, οι Γκιστ-Ρίβερς ακολουθούσαν και στο άψε-σβήσε, ο Παναθηναϊκός «επέστρεψε» για τα καλά, μειώνοντας σε 58-57! Μέχρι τότε ο Μπουρούσης δεν ήταν καλά, αλλά χάρη στον Έλληνα σέντερ, το τριφύλλι δεν άφησε την Μπάμπεργκ να ξεφύγει και με δικούς του πόντους στο νήμα της περιόδου, διαμορφώθηκε το 63-62.

Οι παίκτες του Πασκουάλ έδειξαν να χύνουν για ακόμα μια φορά την καρδάρα με το γάλα. Διότι… δεν μπήκαν στην τέταρτη περίοδο, οι «κοντοί» της Μπάμπεργκ έκαναν «πάρτι» (κυρίως με τις διεισδύσεις τους) και γρήγορα-γρήγορα η ελληνική ομάδα βρέθηκε να κυνηγά, 73-64. Δύο back to back τρίποντα από Καλάθη και Σίνγκλεντον διατήρησαν κοντά στο σκορ τον Παναθηναϊκό (76-72), αλλά η ρακέτα του ήταν… κέντρο διερχομένων και η ομάδα του Τρινκιέρι –με τη βοήθεια του κόσμου της- βρήκε ξανά τον τρόπο να ξεφύγει και να φτάσει στο +10, 83-73 στο 37’.

Κάποιος… λογικός θα έλεγε πώς δύσκολα γύριζε η κατάσταση και πως είχε γείρει η πλάστιγγα. Αμ δε, όμως, όταν μιλάμε για τον σύλλογο με τα έξι αστέρια και την ποιότητα που έχει αυτός… Τι έγινε στη συνέχεια; Κάτι σχεδόν μαγικό, κάτι απ' τα παλιά! Οι πράσινοι έβγαλαν τρεις σερί φοβερές άμυνες, πέτυχαν back to back γκολ-φάουλ, ενώ το τρίποντο του Φελντέιν από τη γωνία, διαμόρφωσε το 83-82 στο 39’. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει άγρια ομορφιά, με τις δύο ομάδες να… περπατούν σε τεντωμένο σχοινί. Το άγχος ήταν ορατό και στις δύο, αλλά ο Καλάθης έδωσε «απαντήσεις» και φάνηκε απόλυτα ψύχραιμος. Γιατί μπορεί σε πρώτο χρόνο να έκανε «περιπετειώδη» πάσα για τον Σίνγκλεντον που παραλίγο να στοιχίσει την κατοχή, ωστόσο 3,4’’ πριν το τέλος, έκανε κάτι μεταξύ κλεψίματος και επιθετικού ριμπάουντ –από άστοχο σουτ του Ρίβερς- και σκόραρε για το 83-84. Στην εκπνοή ο Μίλερ... σημάδεψε σίδερο και ο Παναθηναϊκός έφυγε θριαμβευτής από την Γερμανία.

Το καλάθι του Καλάθη



Τα δεκάλεπτα: 15-20, 37-42, 63-62, 83-84

Μπάμπεργκ (Αντρέα Τρινκιέρι): Κοζέρ 7 (1), Μέλι 17 (4), Ζήσης 13 (1), Τάις 4, Λο 6 (1), Στρέλνιεκς 16 (1), Βερεμένκο 2, Μίλερ 12 (2), Χέκμαν 3 (1), Ραντόσεβιτς 3

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (2), Νίκολς 1, Ρίβερς 18 (3), Φώτσης 3 (1),Παππάς 5, Φελντέιν 16 (4), Γκιστ 10, Μπουρούσης 9 (1), Καλάθης Ν. 13 (1)

inner
inner

Έτσι παρακολουθήσατε σε real time μέσω του sport-fm.gr την αναμέτρηση του Εξάστερου στην Γερμανία

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x