Euroleague

Με μυθικό Καλάθη τους έβαλε στα καλάθια ο Παναθηναϊκός!

Ανεπανάληπτη ραψωδία Καλάθη στην Πόλη! Ο ηγέτης του Εξάστερου έβαλε 29 π., έχασε το triple-double στο… τσακ και τον οδήγησε σε σπουδαίο διπλό επί της Εφές (82-81). Μεγάλη τάπα Γκιστ στην εκπνοή.

Καλάθης βγαλμένος από άλλον πλανήτη και τρένο ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα!

Ο απόλυτος ηγέτης του Εξάστερου έκανε τα ΠΑΝΤΑ στο παρκέ και οδήγησε μαεστρικά την ελληνική ομάδα σε μεγάλο διπλό επί της Εφές με 82-81, ανεβάζοντας το τριφύλλι, που μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες, στο 5-3.

Δεν έχει προηγούμενο η εμφάνιση του ομογενούς γκαρντ. Έκανε career high με 29 πόντους (εκ των οποίων ένα κρίσιμο τρίποντο στο τελευταίο λεπτό), είχε 10 ασίστ και έχασε το ιστορικό triple-double για μόλις ένα ριμπάουντ. Μεγάλη η συνεισφορά του Γκιστ που όχι μόνο ήταν διψήφιος (11π.), όχι μόνο ήταν «σκυλί» στην άμυνα, αλλά στη τελευταία επίθεση του αγώνα... έκρυψε τον ήλιο στον ΜακΚόλουμ και δεν του επέτρεψε καν να απειλήσει. Η ομάδα του Πασκουάλ δεν πήρε πολλά «πράγματα» από τους... killers του (Παππά, Λοτζέσκι, Ρίβερς, Ντένμον, με τον τελευταίο να παίζει για 6' και καθόλου στο δεύτερο μέρος), αλλά ο Καλάθης «κουβάλησε» για... πέντε.

Επόμενο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, στο ΟΑΚΑ, την επόμενη Παρασκευή (24/11).

Τα δεκάλεπτα: 21-28, 44-48, 60-62, 81-82

inner
inner

Το ματς

Ισορροπημένο το πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης με τον Καλάθη να κάνει τα… πάντα στο παρκέ, να οδηγεί τον Παναθηναϊκό στην επίθεση, αλλά οι πράσινοι είχαν «θέμα» στην άμυνα και μοιραία δεν μπορούσαν να πάρουν κάποιο μεγάλο προβάδισμα, 10-11. Με τον Σίνγκλετον να δηλώνει… παρών και τον ομογενή γκαρντ να παίζει άμυνα, να σκοράρει, να κλέβει, να πασάρει και να εμφανίζεται «σεληνιασμένος» για ακόμα μια φορά, ο Εξάστερος έχτισε για πρώτη φορά απόψε διαφορά, φτάνοντας στο 19-10. Δια χειρός Ρίβερς, η ελληνική ομάδα έφτασε και στο +10 (24-14), αλλά κάπου εκεί άρχισε να… προδίδεται από την άμυνά του (κι ενώ είχαν γίνει ήδη εμφανή κάποια «θέματα» κυρίως κοντά στο ζωγραφιστό), με τους νεοεισελθόντες ΜακΚόλουμ-Μότουμ να δίνουν νέα πνοή στην Εφές που μείωσε σε 19-26. Τελικώς η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στο +7 (28-21), χάρη σε εντυπωσιακό κάρφωμα του Γκιστ, αλλά καλείτο να βρει λύσεις στην ανασταλτική του λειτουργία.

Ο προαναφερθείς Αμερικανός του τριφυλλιού διατήρησε προς τη στιγμήν τη διαφορά στους οκτώ (23-31), ωστόσο… έκανε μπαμ η πράσινη αδυναμία στην άμυνα. Ο Μότουμ, λοιπόν, ζεστάθηκε για τα καλά (φτάνοντας τους επτά πόντους), ο ΜακΚόλουμ έβαζε τη δική του… πινελιά και ο αποσυντονισμένος Παναθηναϊκός –δίχως ισορροπία στην άμυνα και δίχως καλή κυκλοφορία στην επίθεση ελλείψει και Καλάθη που πήγε στον πάγκο για ανάσες- έχασε στο… άψε-σβήσε τη διαφορά, με τους Τούρκους να μείνουν στον πόντο (32-33) και τον Πασκουάλ να καλεί τάιμ-άουτ. Ο Καταλανός κόουτς έριξε στο παρκέ τον Λεκαβίτσιους, έβαλε Παππά, προσπαθούσε να βρει «οργανωτή» στην περιφέρεια, αλλά μάταια, με την επίθεση να… υπολειτουργεί και τον on fire Μότουμ να «σκοτώνει» τον Εξάστερο για το 37-33. Ο Καλάθης επανήλθε στο παρκέ άρον-άρον και μαζί με τη σημαντική συνεισφορά του Βουγιούκα έβαλαν φρένο στο μομέντουμ της Εφές, με τους δυο τους να διαμορφώνουν το 42-42. Στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου μέρους, η ελληνική ομάδα κατάφερε να περιορίσει τον επιθετικό οίστρο των γηπεδούχων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάει στα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή, 48-44!

Το run and gun του πρώτου μέρους «αντικαταστάθηκε» από το άναρχο και… σφιχτό μπάσκετ που βλέπαμε στην εκκίνηση της επανάληψης, με τις δύο ομάδες να έχουν ρίξει ρυθμό, αλλά τον Παναθηναϊκό να διατηρεί τα ηνία (55-49), χάρη στα «όργια» του Καλάθη και την εν γένει αφοσίωση που έδειχναν οι πράσινοι στο αμυντικό κομμάτι (κλείνοντας κάθε πιθανό διάδρομο στους αντιπάλους τους). Κάθε φορά που η Εφές προσπαθούσε να πλησιάσει (κυρίως με τις… ηρωικές προσπάθειες του ΜακΚόλουμ), ο Εξάστερος, με «μαέστρο» τον Καλάθη, είχε την απάντηση και κάπως έτσι παρέμενε σε θέση ισχύος, 60-55. Το ματς δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας, η ελληνική ομάδα είχε ένα ισχνό προβάδισμα, όσο όμως τα πάντα παρέμεναν τόσο ρευστά και στην επίθεση φαινόταν πως… δεν τσουλάει η κατάσταση, τόσο η αγωνία «φούντωνε» γύρω από το «Σινάν Ερντέμ». Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να είναι… οριακά μπροστά στο σκορ με 62-60 κι ενώ δεν έδειχνε να «πατάει» καθόλου καλά.

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Εξάστερο που δέχθηκε σερί 9-0 (69-62) και ήταν αναγκασμένος πλέον να κυνηγά στο σκορ, αλλά και να αλλάξει εντελώς την εικόνα του, αν ήθελε να αποφύγει μία «σκληρή» ήττα. Ο Παππάς σήμανε την αντεπίθεση με τρίποντο-ψυχολογίας κι εν συνεχεία η σκυτάλη πέρασε σε ποιον άλλον; Στον Καλάθη! Με επτά συνεχόμενους πόντους του μυθικού απόψε διεθνούς γκαρντ, ο Παναθηναϊκός… βούβανε για τα καλά το «Σινάν Ερντέμ», ανακτώντας εκ νέου τα ηνία της αναμέτρησης, 75-73 στο 36’. Οι Τούρκοι αντέδρασαν και πέρασαν ξανά μπροστά (παρά το ότι η άμυνα του Εξάστερου είχε… σφίξει και ανάγκαζε τους γηπεδούχους να «ματώνουν» για ένα καλάθι), ωστόσο Ρίβερς-Καλάθης δεν τους άφηναν να πάρουν ανάσα, διαμορφώνοντας το 79-79, 90’’ πριν τη λήξη του ματς. Η μπάλα μπήκε και βγήκε σε τρίποντο(!) του Ντάνστον από τη γωνία και στο… καπάκι –με 48’’ να απομένουν στο χρονόμετρο- ο Καλάθης πιστοποίησε το συγκλονιστικό του βράδυ, καθώς… μπουμπούνισε από τα 6,75 και έφερε το τριφύλλι στο +3, 82-79. Στα 33’ πριν το φινάλε της αναμέτρησης, ο Ντάνστον μείωσε στον πόντο και έδωσε ακόμα πιο δραματική… νότα. Ο Καλάθης πήρε το επόμενο σουτ, αλλά είναι αλήθεια πως το τελείωμά του ήταν «άτσαλο», με αποτέλεσμα η Εφές να έχει στη διάθεσή της 10 δευτερόλεπτα για να κλέψει το ροζ φύλλο αγώνα. Ο ΜακΚόλουμ πήρε την επίθεση, αλλά η άμυνα του ομογενούς γκαρντ και η τάπα του «γίγαντα» Γκιστ δεν του επέτρεψαν καν να εκτελέσει, ουσιαστικά, με αποτέλεσμα ο Εξάστερος να φύγει… πορθητής από την Πόλη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x